18 Tips voor het verkopen van je huis

18 Tips voor het verkopen van je huis

In dit artikel behandelen we een aantal tips voor het sneller verkopen van je huis. Ondanks dat er op dit moment erg veel vraag is naar huizen zijn er nog steeds mensen die geen koper voor hun huis kunnen vinden. Met deze tips zorg je ervoor dat je je woning snel verkocht hebt en door kunt met de aankoop van je volgende woning.

Lees hier de 18 beste tips voor het sneller verkopen van je huis.

1. Zoek een goede makelaar

Het is tegenwoordig mogelijk om je huis zelf te verkopen maar als je graag wil dat je huis snel verkocht word kun je beter op zoek gaan naar een goede betrouwbare makelaar. De makelaar zorgt er samen met jou voor dat je huis snel verkocht word en heeft vaak direct al flink wat tips om dit voor elkaar te krijgen. Een makelaar is niet gratis, meestal rekent deze tussen de 1,5 en 2,5% van de verkoopprijs van je woning als courtage

2. Bepaal de juiste prijs

Het is belangrijk om je huis niet uit de markt te prijzen. Een makelaar of taxateur kan je helpen met het bepalen van een redelijke vraagprijs. Als je huis te duur is en lang op Funda blijft staan zullen mensen al gauw het idee hebben dat er iets aan het huis mankeert en zullen ze minder snel genegen zijn een afspraak te maken voor een bezichtiging. Samen met een makelaar of taxateur kun je ultieme vraagprijs bepalen, niet te duur maar ook zeker niet te goedkoop.

3. Gebruik Social Media

Via Social Media heb je tegenwoordig een enorm bereik. Dit in combinatie met veel mensen die op zoek zijn naar een woning kan ervoor zorgen dat je via bijvoorbeeld Facebook en Instagram alleen al potentiële kopers kunt vinden. Je kunt dit doen door een advertentie te plaatsen op je eigen profiel en deze te delen in relevante Facebook groepen. Vaak heeft elke stad wel een ‘’Woning gezocht in ….’’ groep.

4. Schilder je muren

Al zou je zeggen dat de meeste kopers hier wel doorheen kijken, vieze muren of vochtplekken kunnen heel erg af schrikken. Heb je rare plekken op de muur? Je kunt dit snel en gemakkelijk overschilderen en je huis ziet er direct veel netter uit.

5. Zorg voor een goede fotograaf

Een huis op de goede manier fotograferen is een vak apart. Gewoon even een paar foto’s maken met je iPhone is dus niet genoeg. Omdat de meeste huizen op bijvoorbeeld Funda door professionele fotografen zijn gemaakt kan je huis en (onterecht) een stuk minder uit zien als je geen goede fotograaf in de arm neemt. Vaak kost dit een paar 100 euro maar je zult dit terug verdienen in de uiteindelijke verkoopprijs.

6. Promotie video

Zeker bij duurdere woningen kan het leuk zijn om een promotie video te maken. Een promotie video kan kopers erg enthousiast maken over je woning. Dit zorgt voor een beter beeld van de woning.

7. Licht

Fotograferen in goed licht zorgt ervoor dat je huis zo goed mogelijk uit de verf komt. Zorg er dus voor dat je met goed daglicht fotografeert. Ook is het goed om alle gordijnen en deuren open te laten tijdens het fotograferen

8. Maak de tuin op orde

Zorg ervoor dat je tuin (als je deze hebt) er representatief uit ziet. Onkruid alleen al kan enorm af schrikken. Je huis krijgt hierdoor een verkeerde uitstraling en mensen zullen al gauw het idee hebben dat het huis niet goed onderhouden is. Een onkruidvrije tuin kost je misschien een middag en geeft potentiële kopers een goed gevoel over jouw woning.

9. Buitenkant schoonmaken

Haal een doekje over de kozijnen heen. Je kunt een ladder lenen van de buurman en even met een vochtig doekje langs de kozijnen gaan. Haal viezigheid en spinnenwebben weg. Dit geeft je huis direct een hele frisse uitstraling.

10. Deel de ruimtes goed in

Iedere koper heeft een andere smaak. De ene houd van een strak interieur en de ander wil juist liever veel gezelligheid. Er is 1 ding waar eigenlijk iedere koper hetzelfde over denkt; ruimte! Iedereen wil zoveel mogelijk ruimte in zijn of haar nieuwe woning. Zorg er dus voor dat je de ruimtes niet te vol zet. Zijn er dingen die tijdens foto’s en bezichtigingen niet in de ruimte hoeven te staan? Haal ze dan het liefst weg. Hoe meer ruimte hoe beter.

11. Goede inrichting

Een goede inrichting voor het verkopen van je huis hoeft niet per se overeen te komen met wat jij mooi vind. Het is daarom belangrijk om je huis zo neutraal mogelijk in te richten. Sommige mensen houden heel erg van moderne kunst, anderen van boeddha’s en wierook. Vaak kunnen mensen hier niet doorheen kijken. Voor de persoon die van Boeddha’s houd zal een huis met moderne kunst al gauw als kil worden ervaren. Om deze reden is het goed om je huis zo neutraal mogelijk in te richten. Je schrikt zo geen potentiële kopers af. 

12. Huizen sites

Je kunt behalve Funda je huis vaak ook nog op andere websites plaatsen. Er zijn veel (gratis) huizensites te vinden waar je je woning extra onder de aandacht kunt brengen. Vaak kun je dit in een uurtje doen. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Kijk bijvoorbeeld eens naar Jaap.nl of Huislijn

13. Open huis

Organiseer een open huis. Meerdere kopers op 1 moment creëert een gevoel van urgentie. Ook zullen mensen het idee hebben dat het een geliefd huis is. Zorg dus ook dat je het open huis niet te lang maakt. Als mensen de hele dag kunnen inlopen is de kans groot dat kopers elkaar niet te zien krijgen. Een open huis van bijvoorbeeld 2 uurtjes is vaak een stuk effectiever. 

14. Bloemen

Zet een bosje bloemen neer bij zowel de foto’s als eventuele bezichtigingen. Dit ziet er fris uit en ruikt vaak ook nog erg lekker.

15. Zorg dat je huis lekker ruikt

Behalve bloemen is het ook goed om verdere maatregelen te nemen voor een fris ruikend huis. Dit is van groot belang voor het gevoel dat mensen aan je huis overhouden na een bezichtiging. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt kan het zijn dat de geur daarvan mensen het idee geeft dat ze een vies huis bekeken hebben.

16. Advertentie tekst

Bedenk goed wat jij nou precies als het alles fijnste van jouw huis hebt ervaren. Er is tenslotte niemand die je huis zo goed kent als jij zelf. Vertel de makelaar alle goede eigenschappen van je huis zodat hij of zij dit kan verwerken in de tekst. De makelaar kent vaak leuke termen maar heeft natuurlijk nooit in het huis gewoond. 

17. Schoonmaken

Uiteraard spreekt dit voor zich en is dit hopelijk ten overvloede….. Maar zorg er voor dat het huis helemaal schoon is. Maak de keuken goed schoon, lap de ramen, dweil de vloer, verschoon de bedden, schrob de badkamer etc etc etc. Niemand houd van een vies huis. Zorg ervoor dat je huis zo schoon mogelijk is. Is dit niet je hobby? Vraag eens op Facebook of iemand je voor 50 euro wil helpen om het hele huis van top tot teen schoon te maken. Wedden dat er iemand in je directe omgeving is die dit graag doet?

18. Verkoop aan een vastgoedhandelaar

Wil je echt snel van je huis af en heb je om wat voor reden dan ook geen tijd om te wachten op een goede kandidaat? Je kunt je huis ook verkopen aan een vastgoed handelaar. Deze betaald vaak iets minder voor je huis maar je bespaard wel allerlei kosten voor bijvoorbeeld een makelaar, taxateur, fotograaf, notaris etc etc. Wil je graag een bod op jouw woning? Vul dan dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vrijblijvend bod op woning aanvragen

Door deze tips goed toe te passen zorg je er voor dat je je huis goed en snel verkoopt. Heb je zelf nog vragen of tips over verkopen van je huis? Reageer dan even onder dit artikel.

Lees hier al onze artikelen over Wonen.

Eén reactie

  1. Goed om te weten dat je met verkoop aan een vastgoedhandelaar je de kosten voor taxateur etc kunt besparen. Dit is zeker het overwegen waard. Ik heb een huis geërfd en wil er zo snel mogelijk vanaf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.