Alle belangrijke informatie over hypotheekrente op een rij

Alles wat je wilt weten over de hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is een gevoelig onderwerp in Nederland. Wat is dit precies? En waarom is het zo’n heet hangijzer? We gaan het in dit artikel uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Lees snel verder!

Wat is de hypotheekrenteaftrek?

Bij een hypotheek betaal je rente. Van deze rente krijg je maximaal dertig jaar lang een gedeelte terug bij een nieuwe hypotheek, alleen als je kiest voor een annuïteiten of lineaire hypotheek. Hoe het werkt, leggen we graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je hebt een hypotheek van €300.000 en je betaalt elk jaar €15.000 hypotheekrente. Je hebt een inkomen van €60.000 en je moet hierover 40% belasting betalen. Voor de hypotheekrenteaftrek betaal je dan €24.000 belasting. De hypotheekrente die jij betaalt, mag je van je inkomen aftrekken. Jouw inkomen wordt dan lager. In dit voorbeeld heb je dan een inkomen van €45.000. Je hoeft dan ook minder belasting te betalen. Na de hypotheekrenteaftrek betaal je nog €18.000 belasting. Dit is een voordeel van €6.000 per jaar, oftewel €500 per maand. Van dit voordeel lever je altijd weer een beetje in, want je moet belasting betalen over de waarde van je woning. In ons rekenvoorbeeld krijg je dan elke maand €450 terug. Dit geld houd je over om andere dingen mee te kopen, of om bijvoorbeeld te sparen. 

Hoogte van de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals de markt, de bank en uiteraard ook de persoonlijke situatie van de persoon die de hypotheek aanvraagt. Ook de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheek hebben invloed op de hypotheekrente. Er is in Nederland ook een speciaal garantiestelsel voor hypotheken dat een deel van de risico’s van een hypotheek overneemt, bijvoorbeeld doordat jij je baan kwijtraakt en de lening niet kunt terugbetalen. 

Ken jij al NIBC Direct?

Bij NIBC Direct kun je terecht om een hypotheek af te sluiten. Ze zijn er niet alleen voor mensen in loondienst, maar ook voor ondernemers, zzp’ers, expats, investeerders, flexwerkers en senioren. In het geval je ondernemer bent en graag een hypotheek wilt afsluiten, moet je rekening houden dat er de eerste 10 jaar een opslag geldt van 0,30% op bovenstaande hypotheekrentes, echter geldt deze opslag weer niet bij een NHG aanvraag. Ben je benieuwd naar het overzicht hypotheekrentes bij verschillende looptijden? Neem dan een kijkje op de website van NIBC Direct of neem contact met ze op voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Lees hier al onze artikelen over Wonen.

Dit is een gesponsord artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.