Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 3 – 2020, behoorlijk zwart wit

Vorige week heb ik geschreven over mijn inkomsten en uitgaven. Wederom kwamen er een heleboel tips binnen over bijvoorbeeld een abonnement bij de bieb (aangezien ik had aangegeven van lezen te houden), maar ook om te kijken of ik in aanmerking zou komen voor het kwijtschelden van mijn gemeentelijke belastingen. Helaas is dat niet zo, maar een heleboel andere tips hebben mij zeker geholpen!

Tijdens deze column wil ik het graag hebben over het afgelopen jaar en wat ik in dat jaar allemaal al gedaan heb om te besparen en af te lossen, want geloof het of niet, mijn schuld was in januari 2020 nog hoger!

Aflossen lening

Op 1 januari 2020 begon het verplicht aflossen van mijn persoonlijke lening bij de bank. Toen ik begon met het aflossen stond het bedrag op, en houd je vast, €3329,45. De originele schuld was €2500,- dus ruim €800 aan rente was erbij gekomen. Op 1 januari 2021 stond de teller op €2697,03, dus in een jaar tijd heb ik €632,42 afgelost.

Aflossen belastingschuld

Op dit moment bestaat mijn schuld uit €302, maar in september 2020 was deze schuld nog €1024. Ook hier heb ik dus al een flink bedrag op afgelost in 2020. In totaal €722.

Aflossing zwager

Ik heb een vaste aflossing bij mijn zwager van €37,95 per maand. In 2020 heb ik dus €455,40 afgelost.

In totaal heb ik in 2020 €1809,82 afgelost. Dan is mijn doel voor het aankomende jaar dus een stuk hoger, ondanks mijn beperkte inkomen. Hoe kan het dan dat ik in 2020 niet meer heb kunnen aflossen?

Januari – juli

De eerste helft van het jaar was mijn inkomen hoger dan dat het nu is. Ik kreeg namelijk een inkomen over twee banen. Ik had een, tijdelijke, baan in het onderwijs waar ik twee dagen werkte, en mijn huidige baan bij de Albert Heijn waar ik een contract had van 18 uur ook verdeeld over 2 dagen. Inclusief toeslagen (die ik nu weer aan het terugbetalen ben) kwam ik ongeveer uit op tussen de €1500 en €2000 per maand. Echt een stuk beter dus, en achteraf gezien had ik ook meer kunnen aflossen, maar helaas dit heb ik niet gedaan. Ik heb geleefd naar mijn stand, en alles wat er in kwam ging er elke maand ook gewoon weer uit. Ik heb netjes mijn verplichtte aflossingen betaald, maar niks gedaan om extra af te lossen.

Juli – december

Mijn tijdelijke baan in het onderwijs stopte en gelukkig kon ik een groter contract krijgen bij de Albert Heijn. Ik ging nu van 18 uur naar 32 uur. Maar dat was het dan ook. Eerst gebeurde er niet zo veel, maar toen ik eind augustus bepaalde vaste lasten niet meer kon betalen werd ik bang. Ik ging goed kijken naar wat er precies binnen kwam en wat er precies uit ging. Puntje bij paaltje hield ik een paar tientjes over voor boodschappen, benzine, leuke dingen enz. Eén ding was duidelijk, ik moest behoorlijk gaan schrappen in mijn vaste lasten om rond te kunnen komen van hetzelfde bedrag.

KPN bellen

Ik lees veel tips over het opbellen van je provider en zeggen dat je je abonnement wilt opzeggen. Vaak komen ze dan met een goede deal. En dat was zo! Ik ging van €52 naar €32.50. Helaas wel voor maar 6 maanden. Zodra deze 6 maanden voorbij zijn ga ik mijn tv-abonnement helemaal opzeggen en koop ik een Chromecast. Ik kijk voornamelijk Netflix en nauwelijks tv dus voor die programma’s die ik wel wil kijken kan ik de Chromecast gebruiken.

Doei doei auto

Een behoorlijke stap was het weg doen van mijn auto. Ik heb hem niet verkocht, maar aan mijn moeder gegeven, met de belofte dat wanneer ik weer een baan in het onderwijs heb ik de auto weer terug mag (banen in het onderwijs liggen niet voor het oprapen, en al helemaal niet in de polder. Grote kans dat ik een stukje moet rijden naar mijn volgende werkgever). Daarnaast mag ik de auto altijd lenen van mijn moeder mocht ik ergens heen willen. Dit bespaard mij elke maand benzine, verzekering en wegenbelasting!

Aparte rekening

Ook heb ik besloten om een aparte rekening aan te vragen bij een andere bank. Ik zit al zo lang als ik mij kan herinneren bij de ING, nu heb ik ook een betaalrekening bij de ABN Amro. Het geld voor mijn vaste lasten blijven staan op de rekening van de ING en wat ik maandelijks zelf mag uitgeven aan variabele lasten komt op de rekening van de ABN te staan. Elke maand is dat €200. Ik moet wel zeggen dat ik daar in het begin wel wat moeite mee had. Dan gaf ik toch ook geld uit van de ING rekening en schoof ik een vaste last door naar de volgende maand, maar sinds 2 maanden houd ik mij hier heel streng aan en tot nu toe gaat het goed.

Zoals je kan lezen was het een behoorlijk tegenstrijdig jaar waarin ik in de ene helft gewoon nog leefde als een koningin in Frankrijk, netjes mijn vaste lasten en aflossingen betaalde, maar verder al mijn geld uitgaf. En aan de andere kant verlies van inkomen en als een malle op zoek gaan naar besparingen en oplossingen.

Ik ben er nog niet, en er zijn vast een heleboel dingen die ik nog kan veranderen, aanpassen en beter kan doen maar ik ben op de goede weg! Elke maand leer ik dingen bij en weet ik wat voor mij wel werkt en wat niet. Welke dingen kan ik weg doen en welke dingen vindt ik te belangrijk om te houden? Het blijft een gevecht en met elke aankoop hoor ik een stemmetje in mijn hoofd zeggen: zou je dat nou wel doen? Het andere stemmetje geeft aan dat ik ook wel eens mag genieten. Soms wint de één en soms wint de ander. Het blijft een proces dat nooit perfect zal zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat op een dag die schuld weg is en er een gezonde buffer op mijn spaarrekening staat!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier alles over besparen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook.


4 reacties

Sylvia · januari 17, 2021 op 12:03 pm

Phoe, 800 euro aan rente, zo zuur.. 🙁 Zo te lezen, heb je wel geleerd van de eerste helft van 2020, dat is ook waardevol. En mooi dat je zo’n regeling met je moeder hebt kunnen treffen! Ben benieuwd naar de komende update 🙂

    Lieveke · januari 17, 2021 op 9:35 pm

    Hoi. Ik weet niet precies waar je in de polder woont. Maar hier in omgeving almere staan ze te springen om onderwijs personeel! Zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Hopelijk kan je zodra je diploma binnen is gelijk aan de bak!

Carolien · januari 17, 2021 op 2:36 pm

Tip: hou de actualiteit in de gaten. Als er op bijv. landelijk of soms zelfs op wereldniveau is gebeurt kan dat ook invloed op jouw situatie hebben zoals nuu bij de corona crisis. We voelden dat het erg naar zou worden en hebben juist in de eerste helft van 2020 heel zuinig gedaan. Zelfs het aanbod om samen met mijn broer en moeder ‘n bootje te kopen hebben we afgeslagen omdat niet zeker was of mij man zijn baan zou houden…

Celine · januari 17, 2021 op 2:49 pm

Goed bezig! Ik kan me alleen niet voorstellen dat je abonnement bij KPN voor maar 6 maanden is, het zijn eigenlijk altijd jaarabonnement waarbij je op een deel van de tijd (in jouw geval 6 maanden) korting krijgt. Kijk dit dus goed na! Meestal kan je binnen 14 dagen na afsluiten er nog vanaf zien, mocht je dat willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *