Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 16 – De meeste mensen deugen

Het is weer zondag en wat fijn dat je mijn column weer leest! Vorige week heb ik het met jullie gehad over Pasen en wat dit Nederland, en mijzelf persoonlijk heeft gekost. Vandaag ga ik het grotendeels hebben over anderen mensen. De titel van de column van deze week is hetzelfde als het boek van Rutger Bregman, de meeste mensen deugen. In dit boek bewijst hij met verschillende voorbeelden, onderzoeken en experimenten dat de mens vanuit nature goed is. En dat is precies wat ik deze week heb mogen ervaren.

Openheid

Het is alweer week 16 van mijn column. Ik had voordat ik begon met deze column gedacht dat het na een week of 8 moeilijk zou zijn om nieuwe onderwerpen te verzinnen. Het is nog maar 1x gebeurd dat ik echt mensen moest vragen om ideeën, want ik ben erachter gekomen dat het financiële aspect in het leven van mensen verbonden is met een heleboel andere aspecten in het leven, vooral als je hoge schulden hebt. Ik krijg echt heel veel complimentjes over mijn column, dat mensen het knap en dapper vinden dat ik hierover durf te schrijven. Er zijn ook wel reacties van mensen die het juist niet zo’n goed idee vinden om alles te delen met de wereld. Maar ik heb juist ervaren dat des te meer ik deel, des te meer mensen ik help en des te meer hulp ik krijg en des te gemotiveerder ik blijf.

Op Urk is vis

Mijn moeders kant van de familie komt uit en woont op Urk. En in het verleden betekende dat, dat we regelmatig vis kregen van verschillende familieleden, die het weer van anderen hadden gekregen. Van garnalen tot scholletjes en tong. Alles werd met de familie gedeeld. Tegenwoordig is dat anders door de stijgende prijzen van vis en wetgeving die verandert voor de visserij. Hierdoor wordt er toch wat minder vis gedeeld. 

Vorige week zondag was mijn moeder op Urk voor de verjaardag van één van nichtjes. En mijn tante gaf twee enorme schalen met een vismaaltijd mee. Mihoen met kabbeljauw. Mijn tante vroeg aan mijn moeder of ik misschien één van die schalen kon gebruiken. Zeker wel dat ik die kan gebruiken! Dus momenteel ligt deze schaal in mijn vriezer en ergens volgende week zal deze zeker opgegeten worden! Nu ik erover na denk, waarschijnlijk morgen al wel aangezien ik de hele dag moet werken en ik dan echt geen zin meer heb om te koken.

Openheid over mijn situatie zorgt ervoor dat mensen, maar natuurlijk ook familie weet waar ik mee worstel en wat ik allemaal doe en laat om mijn schulden of te lossen. Dit resulteert in een heerlijke maaltijd en scheelt weer een dag boodschappen doen.

Waarom de tandarts zo duur is

Ook heb ik met jullie open gedeeld over mijn tandartsbezoeken en wat deze bezoeken mij hebben gekost. En dit resulteerde in een berichtje via facebook messenger van iemand die ik al jaren niet heb gezien en gesproken. Vroeger, en ik bedoel heel vroeger in de leeftijd tussen de 13 en 16 jaar gingen mijn vriendengroep en ik ‘chillen’ bij de kabelbaan. En een aantal van mijn vrienden zaten ook weer in een andere vriendengroep en die verzamelde zich in de avond hier ook. En daar zat regelmatig ook een jongen bij. Ik sprak af en toe met hem maar dat was het dan ook wel. Van deze jongen kreeg ik van de week een bericht via Facebook. Hij studeert nu tandheelkunde en is op dit moment co-assistent. Hij vertelde over zijn werk en dat hij ziet dat sommige mensen een keuze moeten maken tussen een gezond gebit en hun portemonnee. En hij bood mij helemaal gratis tandheelkundige zorg aan. Ook vertelde hij dat tandartsen voor een vulling zelf tussen de €0,20 en €3,00 betalen en ik heb even op mijn rekening gekeken en voor mij kost het €75,37. Dat is een behoorlijk verdienmodel ook als je werkuren meerekent. 

Maar naast de kosten was het voornamelijk het aanbod van deze jongen die ik ooit kende die mij raakte. Ik was echt heel ontroerd dat deze jongen (die mijn column leest) dit aanbood, helemaal gratis! En ik ben er nog steeds een beetje beduusd van. 

Want zo blijkt maar weer, de meeste mensen deugen. De meeste mensen willen helpen, geven en diensten aanbieden om hun medemens te helpen en ik mag maar hopen dat ik hun vriendelijkheid ooit kan terugbetalen.

En dan nu een aantal updates!

Side hustle

Hier kan ik heel kort over zijn, tot op heden nog steeds geen geld ontvangen van bureau verkiezingen. Ik hoop dat het eind april op de rekening staat.

Overlijdensverzekering

Afgelopen woensdag had ik een gesprek met iemand van Ardanta over de mogelijkheden om bij te verzekeren. En ik kan nu met grote vreugde vertellen dat ik officieel goed verzekerd ben! Yes!! Ik had een verzekering waarvoor ik €5,44 per maand betaalde. Hiervoor krijg ik een uitvaart van €3.503,-. We kunnen veilig zeggen dat ik daarvoor niet echt netjes gecremeerd kan worden. Die €5,44 betaal ik tot maart 2024. Nu heb ik een nieuwe verzekering afgesloten erbij voor €4.250,- en hiervoor ga ik een premie betalen van €13,29 tot 2041. Tot 2024 wordt dat dus een bedrag van €18,73. Wederom dus een verhoging van mijn vaste lasten, maar wel een goede in mijn ogen. Het laatste wat ik wil is dat ik morgen onder een bus komt en ik mijn familie achterlaat met enorme kosten voor mijn crematie. Ook moet ik €29,08 aan distributiekosten betalen. Deze worden in 1x afgeschreven. Dus eindelijk kan ik nu dit hoofdstuk van regelen, bellen en onderzoeken afsluiten!

Sollicitatie

Ook had ik deze week een sollicitatiegesprek. De vacature was voor docent geschiedenis, 8 uurtjes lesgeven van 14 mei tot de zomervakantie. Ik ben al wat op de zaken vooruit gelopen en heb al gevraagd aan mijn baas of ik voor een aantal uren in de week onbetaald verlof kon aanvragen. Ik ga namelijk niet mijn huidige baan opzeggen voor een tijdelijk baan van 8 weken en ook nog zo’n klein contract. Dit was gelukkig geen probleem dus mocht de baan voor mij zijn dan heb ik dat in ieder geval al geregeld.

Ik kreeg behoorlijk positieve reacties. Voornamelijk dat ik een vrolijke en open persoonlijkheid had en ook over mijn methodes tijdens de les was mijn interviewer heel enthousiast. Maar er zijn nog andere gegadigden en ik hoor begin volgende week of ik het ben geworden of niet. Dus blijf mijn instagram: mijneigenschuld in de gaten houden en dan weet je als één van de eerste of ik het ben geworden of niet!

Voor nu een hele fijn week toegewenst en tot volgende week!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


4 reacties

Hylke · april 18, 2021 op 11:08 am

Mooi dat je het aflossen én schrijven nog steeds vol houdt! Goed bezig!
De kans dat je de komende 40 jaar overlijdt is waarschijnlijk niet zo heel groot, maar met die overlijdensverzekering ga je in die periode wel al €9.000,- betalen.
Mocht het lukken, dan kun je dit bedrag op termijn ook onderbrengen in een financiële buffer of zelfs beleggen (zeker met zo’n tijdspanne). Zelf ben ik ook begonnen met een grote studieschuld, maar na 2/3e versneld aflossen doe ik het nu bewust wat rustiger aan. Vooral ook omdat je studieschuld wordt kwijtgescholden bij overlijden, en als ik het aflos dan is het bij overlijden niet beschikbaar voor mijn naasten (of begrafenis). Niet zo’n gezellig, maar wel een belangrijk thema. Dus goed dat je er al mee bezig bent.
Veel succes verder in je avontuur, en you can do it!

  Femmy · april 18, 2021 op 11:22 am

  Ze betaalt de extra premie tot 2041. Dit is 20 jaar, geen 40 jaar. Ze betaalt totaal tot 2041 ongeveer 3400 euro

   Hylke · april 18, 2021 op 1:16 pm

   Ik geef alleen een voorbeeld van 40 jaar premie betalen, nog voor het pensioen dus grote kans dat je dan nog gewoon in leven bent. Daarbij ga ik ervan uit dat je na 2041 nog steeds premie moet betalen. En na 2041 zal die premie niet lager worden i.v.m. hogere leeftijd en inflatie.

    CHARINA · april 18, 2021 op 4:31 pm

    Bij Ardanta wordt iedere 5 jaar de premie en het bedrag wat wordt uitgekeerd verhoogd. Dus de premie stijgt samen met inflatie en het duurder worden van een uitvaart. Natuurlijk is het verstandig om ook elke 5 a 10 jaar even te checken of het verzekerde bedrag nog voldoende is.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *