Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 24 – Het wordt tijd voor nieuwe doelen

Dames en heren welkom bij weer een nieuwe column! Hebben jullie ook zo genoten van het lekkere weer? Ik zeker wel, ik kon eindelijk mijn nieuwe zomerkleren aan en dat was echt genieten! En ook niet geheel onbelangrijk deze week ook weer voor het eerst uit eten geweest! Echt wat was dat heerlijk en zo lang geleden! Deze week ga ik het met jullie hebben over mijn financiële doelen die ik begin dit jaar zorgvuldig heb opgezet en even een balans op maken. Moeten ze worden aangepast? En zo ja wat worden dan mijn nieuwe doelen?

Hoe was het ook alweer?
Eerst zal ik jullie even herinneren wat mijn doelen ook alweer waren. Dit schreef ik aan het begin van het jaar in mijn 2e column:


Financiële doelen 2021

Wat wil ik allemaal bereiken in 2021?

 1. Ik wil van 4 schuldeisers af!
  Dit jaar wil ik de volgende schulden hebben weggestreept: Kaartpot, lening bank, ouders en belastingdienst. Totaal is dat een aflossing van: €3.431,06. Naast de verplichtte aflossing zal ik dus extra moeten aflossen. Per maand is dat afgerond €286.
 2. Daarnaast wil ik €25 in de maand sparen. Dit om te voorkomen dat ik weer moet lenen als er wat gebeurd. Ik hoop aan het einde van het jaar €300 op mijn spaarrekening te hebben staan. 
 3. Hoger inkomen genereren.
  Ik hoop dat ik voor de zomer mijn diploma haal, een betere baan kan vinden en een hoger inkomen ontvang. Met het opstellen van mijn doelen ben ik uitgegaan van het loon wat ik bij mijn huidige werkgever ontvang. Mocht ik na de zomer een hoger inkomen krijgen, dan zal ik mijn doelen aanpassen.
 4. Zakgeld
  Zakgeld aan mijzelf uitkeren van €200. Hiervan moet ik boodschappen doen, kleren kopen, wasmiddel, kaarsjes, boeken (ik houd van lezen), cadeautjes en andere ‘vrije keuze’ dingen.
 5. Koopzegels
  Koopzegels kopen bij mijn boodschappen en de wilskracht vinden om dit te laten tot het einde van het jaar. Het doel is om hier de kerstcadeautjes van te kopen in december 2021.

Wat wil ik bereiken in januari?

Als je mijn vaste lasten (inclusief sparen) aftrekt van mijn inkomen houd ik €435,25 over. €200 daarvan gaat naar een aparte rekening bij de ABN Amro en dat mag ik in vier weken opmaken. Maar op is op. Is mijn geld na 3 weken op dan heb ik iets niet goed gedaan en zal ik wellicht de kasten bij mijn ouders en zusje moeten plunderen. Dat betekent dat ik €235,25 extra kan aflossen. Ik ga beginnen met de Kaartpot. Deze schuld heeft een hoogte van €178. Daarnaast houd ik dus €57,25 over om te kunnen aflossen bij de bank. De Kaartpot heeft een prioriteit omdat ik deze eventueel als buffer kan gebruiken (is absoluut niet de bedoeling, maar soms gaat het leven even niet zoals je het wilt). Als 2e ga ik de lening bij de bank aflossen omdat ik hier de meeste rente over betaal.

Al met al dus een heleboel doelen. Het is ook even een behoorlijke rekensom en ik verwacht dat jullie er helemaal gek van worden. Het is soms ook even een gedoe om alles op orde te krijgen en even goed te kijken naar wat er nou precies binnen komst en wat er precies uitgaat. Maar als je dat doet en jezelf een budget geeft, dan blijkt dat je meer kan aflossen dan je had gedacht!


Hoeveel vooruitgang heb ik geboekt? Of juist niet…

Doel 1: Ik wilde 4 schuldeisers kwijt zijn en €3.431,06 aflossen in een jaar.
Zoals het nu staat ben ik 5!! Schuldeisers kwijt en heb ik tot nu toe € 4.876,98 afgelost. Ik heb dus in de eerste 5,5 maand van dit jaar €1.445,92 meer kunnen aflossen dan dat ik van plan was over het hele jaar! Zoals je wel kan raden hier ben ik natuurlijk super blij mee! En ik ben ook super trots op mijzelf dat ik dit heb kunnen doen. En ondanks dat ik af en toe geld heb uitgegeven aan dingen die niet echt nodig waren, ik heb het toch maar mooi gedaan.

Doel 2: Elke maand €25 sparen.
Dat is tot nu toe ook nog steeds gelukt. Er staat nu na 6 maanden sparen gewoon €150 op mijn spaarrekening. Ik maak het sparen onderdeel van mijn vaste lasten. Het is nog niet echt veel, maar alle kleine beetjes helpen.

Doel 3: Hoger inkomen genereren.
Nou dat is nog niet gelukt zoals ik het had bedoeld. Ik heb nog niet mijn diploma. Ik heb op 3 sollicitaties nog niks gehoord en één gesprek gehad waarbij ik het uiteindelijk niet ben geworden. Maar het is mij wel gelukt om op een andere manier meer inkomen te genereren. Zo heb ik een loonsverhoging gehad bij de AH wat €100 extra netto per maand oplevert. Ik heb ik gewerkt als stembureaumedewerker en probeer ik op die manier wat extra geld te verdienen. Maar hier kan ik dus nog iets meer aan werken.

Doel 4: Zakgeld. Mijzelf €200 zakgeld uitkeren.
Dit lukt ook aardig. Sommige maanden geef ik mijzelf iets meer zakgeld omdat ik bijvoorbeeld mijn verjaardag had en extra boodschappen moest doen. Maar dit is meer dan logisch. Het lukt mij aardig om te leven van die €200 al houd ik toch vaak die laatste week iets minder over dan €50. Maar het lijkt mij toch altijd te lukken om rond te komen.

Doel 5: Koopzegels sparen en niet uitgeven!
Dit lukt ook goed. De bedoeling is natuurlijk dat ik hier aan het einde van het jaar kerstcadeautjes mee kan kopen. Ik heb nu precies €139 aan koopzegels waarvan €6,50 rente. Aangezien ik voor kerst al cadeautjes moet kopen hoop ik dat ik rond november €250 aan koopzegels heb opgespaard. En tot nu tijd natuurlijk volhouden door het niet op te nemen voor eigen gebruik!

Nieuwe, aangepaste doelen

 1. Ik wil van 6 schuldeisers af en in totaal in 2021 €5.669,93 Aflossen. Dit staat gelijk aan al mijn losse schulden, en de vaste aflossing van de DUO. Dit jaar wil ik dus sowieso ook nog mijn zwager aflossen.
 2. Op 31 december 2021 wil ik een spaarrekening van €1000 hebben. Voordat ik ga beginnen met het versneld aflossen van mijn studieschuld, wil ik een goede volle spaarrekening hebben voor noodgevallen.
 3. Ik wil nog steeds proberen om een hoger inkomen te genereren. Dus ik blijf solliciteren. Ook ga ik op zoek naar andere vormen van extra inkomen. Ik heb al een idee. Ik ga dit nog niet delen, ik wil het eerst proberen, maar als het wat is dan ga ik dat zeker aan jullie vertellen!
 4. Zakgeld geven. Dit blijft zeker hetzelfde. Elke maand €200 voor mijzelf. Het gaat tot nu toe goed. Ik heb niet het idee dat ik het op het moment met minder kan volhouden dus ik houd dit zoals het is.
 5. Koopzegels sparen. Ook dit gaat harstikke goed en laat ik zoals het is. Het doel is om €250 te sparen via de koopzegels om kerstcadeautjes te kunnen kopen voor mijn familie.

Het grootste verschil met de doelen van januari en nu is natuurlijk het hogere bedrag aflossen, maar ook een hoger bedrag sparen. Ik moet mij namelijk voorbereiden voor eventuele toekomstige scenario’s. Mijn 3e tijdelijke contract bij de AH eindigt eind januari. Als ik voor die tijd geen baan heb kunnen vinden in het onderwijs of ergens anders zal ik in de WW moeten. Ik krijg namelijk nooit een vast contract. Maar voordat je een eerste uitkering krijgt gaat daar zo 6 weken overheen. En in die tijd zal ik toch mijn huur moeten kunnen betalen. Om te voorkomen dat ik weer ga lenen bij mijn ouders of anderen, mocht het zo gaan, dan zal ik toch wat meer spaargeld moeten hebben. Met die €1000 kan ik in ieder geval een volle maand vaste lasten betalen. En in januari en februari krijg ik natuurlijk dan ook nog loon van de AH + het opgespaarde vakantiegeld. Hiermee zou ik het 6 tot 8 weken mee vol kunnen houden tot ik mijn eerste WW uitkering krijg.

Ik hoop natuurlijk dat ik die €1000 helemaal niet nodig ga hebben. Dat ik een nieuwe baan, het liefst in het onderwijs, vind. Maar mocht dat niet gebeuren dan moet ik mij nu alvast voorbereiden voor wat er misschien komen gaat.

Nog andere nieuwtjes?

Jazeker! Op 11 juni heb ik voor de eerste keer dit jaar een vuilniszak in de container gegooid! Die handeling van 15 seconde gaat mij €2,95 kosten. Geen idee hoe dit in rekening wordt gebracht. Waarschijnlijk aan het einde van het jaar, maar ik ben er best wel trots op dat ik het zo lang heb kunnen doen met 1 vuilniszak. Ik ben ook wezen scheiden als een malle en die vuilniszak zat echt helemaal vol.

Daarnaast ben ik van plan om mijn balkon wat op te leuken. Ik heb al een aantal dingen gekocht, maar ik ben van plan om ook een beetje meer geld uit te geven. Dus geen vakantie voor mij maar een zomer genieten op een mooi balkon! Als het klaar is zal ik zeker foto’s delen op mijn Instagram! Dus volg mijn pagina mijneigenschuld en zie het resultaat voor jezelf!

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *