Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 38 – Toch maar een woonverzekering

Hallo allemaal! En welkom bij weer een nieuwe column. Deze week ga ik het met jullie hebben over mijn zoektocht naar een goedkope en geschikte inboedelverzekering. Niet dat ik veel in huis heb van waarde, maar als je al die dure apparaten bij elkaar optelt is het toch een behoorlijk bedrag. Dus vandaar dat het tijd wordt voor een inboedelverzekering.

Geen inboedelverzekering?

Toen ik in maart 2018 op mijzelf ging wonen heb ik gelijk een verzekering afgesloten. Ik weet niet meer waar, maar het was een pakketverzekering. Volgens mij zat daar een doorlopende reisverzekering bij, inboedel, aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Volgens mij waren het er vijf, maar die kan ik mij niet meer herinneren. Toen ik wat minder ging verdienen heb ik deze verzekering opgezegd en een simpele inboedelverzekering genomen bij Klaverblad. Daar was ik heel tevreden over, maar toen het echt niet meer ging heb ik toch deze verzekering ook opgezegd om te besparen.

Eerst maar even wat lezen

Destijds ging ik naar een vergelijkingssite en koos de goedkoopste. Heb verder niet echt goed de voorwaarden doorgelezen en gekeken of het ook echt bij mij paste. Dus deze keer besloot ik om mij eerst eens even wat beter in te lezen. Hoe het precies werkt, en wat er eigenlijk precies wordt verzekerd. Toen las ik het volgende:

“Waarvoor heb je een inboedelverzekering nodig en waarvoor een opstalverzekering? Gaat er iets kapot dat vastzit aan je huis? Zoals een inbouwkoelkast? Dan doe je een beroep op je opstalverzekering. Gaat er iets kapot dat niet vastzit aan je huis? Zoals een losse koelkast? Dan doe je een beroep op je inboedelverzekering”.

Bron: Consumentenbond

Blijkbaar bestaat er ook zoiets als een opstalverzekering. Ik heb even wat verder gelezen en wat blijkt: als je huurt is de woningbouw hiervoor aansprakelijk en daarom is het niet nodig dat ik ook een opstalverzekering afsluit.

Hoeveel moet ik verzekeren?

Toen was natuurlijk de vraag: hoeveel is mijn bescheiden inboedel waard? Dus ik ben even terug gaan kijken wat ik eigenlijk betaald heb voor mijn spullen.

Koelkast: €259
Wasmachine: €330
Bed: €600
Televisie*: €600
Magnetron/oven*: €250
Afzuigkap*: €300
Losse meubelen*: €1000

Totaal: €3.339

Bij sommige items staat een asterisk. Deze artikelen heb ik niet zelf aangeschaft maar overgenomen van de vorige bewoner. Van deze items heb ik een soortgelijk product online opgezocht en een ruwe schatting gemaakt van wat deze op dit moment kosten.

Natuurlijk komen er nog een heleboel andere kosten bij. Namelijk: je hele inboedel. Schoenen, kleding, je shampoo, handdoeken en wat allemaal nog meer. De vloer mag ik natuurlijk ook niet vergeten! Ik schrok al van de verzekerde bedragen, maar nu ik het allemaal bij elkaar op tel is een hele huisraad toch wel wat waard.

“Het is belangrijk dat je de juiste inboedelwaarde verzekert. Het bedrag dat je verzekert, is het maximumbedrag dat de verzekeraar uitkeert. Als de kosten hoger zijn, dan is het meerdere naar rato voor eigen rekening. Hoe de verzekeraar de waarde van jouw inboedel vaststelt, verschilt per maatschappij. Het maximaal te verzekeren bedrag varieert vaak van €100.000 tot €250.000. Bijna de helft van de inboedelverzekeraars hanteert geen maximum voor de te verzekeren inboedelwaarde”. (consumentenbond.nl)

Aansprakelijkheid

Er is natuurlijk een kans dat ik iets van een ander kapot maak. Misschien is het daarom interessant om ook te kijken naar een combinatie van een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik iets kapot maak van een ander en het niet zelf kan betalen. Deze verzekering kan daarom ook handig zijn. Misschien dan ook kijken naar de opties hier voor.

Vergelijken

Dus nu zit ik midden in het vergelijken van verschillende verzekeringen en nu stuit ik op iets belangrijks. Ik heb een mooie combinatie gevonden. De goedkoopste is klaverblad, mijn vorige verzekeringsmaatschappij, met €7,08 per maand. Ik betaal geen eigen risico, bij de andere verzekeraars wel. Maar het testoordeel van de consumentenbond is wel de laagste, namelijk een 5.5. Terwijl andere duurdere, met eigen risico een veel hoger cijfer krijgen van de consumentenbond. 

Want als ik kijk naar de volgende van FBTO dan betaal ik €7,24 per maand met een eigen risico van €150, maar wel met een testoordeel van 8.3. Dat is toch significant beter dan die van klaverblad. Trouwens dit testoordeel wordt gemaakt op basis van de polisvoorwaarden. En dat is toch het belangrijkste van deze hele verzekering.

Dus al met al ben ik er nog niet uit, en heb ik de verzekering nog niet afgesloten. Ik zit tus te dubben tussen deze twee. De ander is goedkoper en geen eigen risico. De ander is iets duurder, wel met eigen risico maar scoort gewoon veel beter op de polisvoorwaarden.

Daarom vraag ik om jullie hulp! Waar zouden jullie voor gaan? De goedkoopste of de betere voorwaarden? Laat het weten in de comments op mijn Instagram, Facebook of laat een reactie achter bij deze column. 

Iedereen een fijne zondag en ik wacht met smart op jullie reacties! Tot volgende week!

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

En lees hier 20 tips om goedkoper boodschappen te doen.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *