Pensioen opbouwen als zzp’er

Pensioen opbouwen als zzp’er

Pensioen opbouwen als zzp’er. Als zzp’er bouw je over het algemeen geen pensioen op. Hier zul als je op je oude dag meer wil dan alleen AOW (er vanuit gaande dat dat dan nog bestaat) iets voor moeten regelen. Op dit moment is AOW voor een alleenstaande 970 euro zonder loonheffingskorting en 1218 euro met loonheffingskorting. Als je samenwonend bent krijg je samen iets meer. Als je beide AOW krijgt zul je ongeveer 1325 euro krijgen zonder loonheffingskorting en ongeveer 1665 euro met loonheffingskorting.

Bron: SVB AOW

Als je dit niet voldoende vind zul je dus zelf voor een aanvulling moeten zorgen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Je eigen zaak

Een van de grootste voordelen van voor jezelf werken is dat je dagelijks iets opbouwt. Je bouwt aan je eigen zaak. Als je een zzp schilder bent is dit misschien minder aan de orde maar als je bedrijf groeit word dit geld waard. Dit kan zitten in voorraad, apparatuur en een klantenbestand.

Het is niet slim om er uitsluitend blind vanuit te gaan dat je dit weer kunt verkopen als je met pensioen wil gaan maar in sommige branches is dat zeker mogelijk. Je kunt in ieder geval je inventaris verkopen als dit van toepassing is en soms ook een stukje goodwill. Een leuke aanvulling op je pensioen!

Collectief pensioen

Er zijn manieren om pensioen op te bouwen net zoals je dat doet bij een vaste baan. Je maakt maandelijks geld over om zo pensioen op te bouwen. Zelf zou dit mijn voorkeur niet hebben omdat je je geld weg geeft aan een andere partij en je niet precies weet wat er mee gebeurd.

Heb je een gat in je hand en ben je bang dat je de verantwoordelijkheid niet aan kunt om je eigen pensioen te beheren? Dan is dit een fantastische oplossing. 

Sparen voor je pensioen

Sparen voor je pensioen kun je natuurlijk doen maar dit verzekerd je wel van kapitaalvernietiging. Je hebt namelijk te maken met inflatie. Als je geld lange tijd laat staan word het alleen maar minder waard. Zeker op echt langere termijn. Sparen is dus zeker een optie maar als je dit 40 jaar laat staan is dat eigenlijk zonde.

Banksparen

Er is ook nog een soort middenweg. Je kunt een speciale pensioen rekening openen. Hier kun je maandelijks op sparen. Dit geld kun je dan vaak niet tussendoor opnemen. Omdat je het geld heel lang vast zet krijg je nog wat rente op je spaargeld.

Beleggen

Als je graag wil sparen kun je dit geld misschien beter beleggen in producten die op lange termijn goed werken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor beleggen in ETF’s. Een ETF is een verzameling van aandelen. Doordat het niet 1 bedrijf betreft maar een verzameling bedrijven zijn de risico’s een stuk kleiner dan bij investeren in individuele aandelen.

Bijvoorbeeld de S&P500 zou een leuke ETF kunnen zijn om in te beleggen. Dit zijn de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Je kunt ook in verschillende ETF’s investeren om zo het risico nog verder te spreiden.

Doe altijd zelf goed research waar je in wil beleggen. Iedereen kan beginnen met beleggen via bijvoorbeeld Bux. Op de lange termijn is beleggen altijd een beter idee dan sparen. Zolang je veilige keuzes maakt en het geld lang laat staan word het eigenlijk altijd meer waard. Veel meer ook.

Lees hier bijvoorbeeld hoeveel het oplevert als je maandelijks 100 euro belegd.

Goud

Je kunt natuurlijk ook investeren in edelmetaal. Je kunt dit elders laten stallen en iedere maand wat bij kopen. Dit is op lange termijn ook een stuk beter dan sparen. Goud behoud zijn waarde altijd en word in ieder geval niet minder waard. Historisch gezien word het wel altijd iets meer waard. Daarnaast compenseert het dus ook de inflatie. 

Vastgoed

Je kunt ook proberen om vastgoed aan te kopen. Een bedrijfspand of wellicht een huis om te verhuren. De huuropbrengsten kunnen een mooie toevoeging zijn tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Ook zou je het vastgoed tegen die tijd kunnen verkopen. Voor bedrijfsmatig vastgoed kun je vaak een deel lenen maar zul je wel ongeveer 30% zelf moeten inleggen. Je zult dus eerst even moeten sparen. De overige 70% kun je maandelijks aflossen en zo bouw je een mooi pensioen op. Ook vastgoed beschermt je tegen inflatie.

Wat is een normaal pensioen?

Je zult je misschien afvragen, hoeveel pensioen bouwt iemand in loondienst dan precies op?

Volgens de Rabobank word ongeveer 20% van je inkomen gebruikt voor pensioenopbouw. Dit betaald iemand in loondienst vaak niet of gedeeltelijk zelf maar het grootste gedeelte komt voor rekening van de werkgever. Ze adviseren dan ook 20% van je inkomen als zzp’er apart te houden voor je pensioen. Hoeveel je uiteindelijke pensioen word hangt dan dus af van je inkomen en het rendement dat je behaalt op dit geld.

Omdat de situatie voor iedereen verschillend is is het goed om voor jezelf te bedenken hoeveel pensioen je graag zou willen en dit als doel te gebruiken. Misschien begin je wel op latere leeftijd pas met opbouwen. Of wellicht heb je al een aardig pensioen opgebouwd uit een eerdere carrière in loondienst.

Conclusie

Als je echt goed met geld om wilt leren gaan en zelf aan je vermogen wil bouwen is beleggen de beste optie. Er zijn veel manieren om met een klein risico te beleggen. Als je je geld over lange tijd belegd kom je er eigenlijk altijd beter uit. Beleggen kan heel eenvoudig via bijvoorbeeld Bux. Door je geld te spreiden over verschillende ETF’s beperk je het risico enorm.

Je kunt in sommige gevallen je bedrijf ook verkopen op latere leeftijd. Zorg dat dit wel een extraatje is naast je standaard pensioen potje wat je aan het opbouwen bent.

Het is in ieder geval geen goed idee om grote bedragen stil te laten staan. Je geld word dan minder waard. Je kunt dus beter een manier van beleggen zoeken die bij jou past.

Lees hier al onze artikelen over Ondernemen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over pensioen opbouwen als zzp’er? Reageer dan even onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.