Rentenieren

Kun je rentenieren?

Ooit was dit de droom van menig Nederlander; rentenieren. Op dit moment is er nauwelijks tot geen rente en in sommige gevallen zelfs een negatieve rente. Kun je nu alsnog leven van je vermogen? Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Wat is rentenieren?

Rentenieren is leven van je rente. Als je een aantal jaar geleden enkele tonnen op je rekening had staan en daar een goede rente op kreeg van de bank kon je hier van leven. Echter bestaat die rente tegenwoordig niet meer. Je geld op de bank laten staan kost dus alleen maar geld. Je hebt soms te maken met negatieve rente en daarnaast ook met inflatie. Daarom zul je als je vermogen hebt hier toch iets mee moeten doen.

Investeren in fondsen

In plaats van je geld op de bank laten staan moet het nu in beweging zijn. Dit brengt helaas ook wat meer risico met zich mee. Waar je in het verleden alleen bang hoefde te zijn dat de bank om viel moet je bij beleggen ook rekening houden met de hele economie. Dit brengt dus iets meer risico met zich mee. Echter is het rendement vaak ook hoger. 

Aandelen vs. Fondsen

Bij beleggen denk je vaak aan het investeren in losstaande bedrijven. Dit is zeker een optie. Je kunt er ook voor kiezen om in een fonds te investeren. In dit geval investeer je in een verzameling van bedrijven in plaats van 1 bedrijf wat zorgt voor meer risico spreiding. De schommelingen van 1 bedrijf zijn vaak veel groter. Daardoor kan je investering in 1 klap veel meer of veel minder waard worden. Dit is leuk en spannend maar als je wil rentenieren misschien wat minder geschikt. Je wil tenslotte het liefst zo zeker mogelijk zijn van je rendement zodat je hiervan kunt leven.

Als je investeert in 1 of meerdere fondsen kun je vaak een rendement van 4 tot 10 procent verwachten. Het is goed om zelf te bekijken wat voor fondsen jou aanspreken en wat de historische rendementen zijn. Uiteraard is dit geen garantie voor de toekomst en kan je geld altijd minder waard worden maar je kunt op basis van dit onderzoek wel een goede onderbouwde keuze maken.

Zelf ben ik erg fan van de S&P 500. Dit zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Historisch gezien groeit de S&P 500 elk jaar flink. Dit is dus een relatief veilige investering op de lange termijn.

Met hoeveel geld kun je rentenieren?

Met hoeveel geld je kunt rondkomen van je rendement is vooral afhankelijk van hoeveel geld je nodig hebt. Als je kunt rondkomen van 1500 euro heb je veel minder vermogen nodig dan wanneer je 3000 euro per maand inkomen wil hebben.

Over het algemeen kun je uit gaan van 4 tot 5% rendement op je geld. Om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt kun je je gewenste jaarinkomen vermenigvuldigen met 20 of 25. Als je uit gaat van 4% vermenigvuldig je met 25 en als je uit gaat van 5% vermenigvuldig je met 20.

Als je een inkomen van 1500 euro per maand (18.000 per jaar) wil dus je dus 360.000 tot 450.000 euro in beleggingen nodig hebben.

Denk je dat je een hoger of juist lager rendement behaald? Of wil je een plan maken om je doel te bereiken? Via deze rekentool kun je verschillende bedragen over verschillende termijnen met verschillende rendementen berekenen: Berekenhet

Rendementenieren

Het antwoord is dus eigenlijk nee. Echter kun je nog steeds leven van je vermogen en kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt om je huidige levens standaard te behouden. Dit zou eigenlijk rendementenieren moeten heten!

Je kunt naast vermogen opbouwen ook proberen om passief inkomen te creëren. Als je dat combineert met beleggen heb je minder vermogen nodig om je uiteindelijke inkomen te realiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.