11 tips om te starten met beleggen

11 tips om te starten met beleggen

Dit artikel gaat over tips om te starten met beleggen. Wellicht werkt dit niet per sé motiverend maar het is wel de waarheid en belangrijk om te weten als je succesvol wil starten beleggen.

Tip: Op zoek naar een app om te beleggen? Dan is Bux een aanrader. Wil je liever niet in individuele aandelen beleggen maar gewoon een simpele optie om te beginnen? Kijk dan eens naar Peaks.

1. Wees geduldig

Beleg zoveel mogelijk voor de lange termijn. De enige echt veilige manier om te beleggen is door producten in te kopen die op lange termijn in waarde stijgen. Er zijn ook mensen die veel geld verdienen door te day traden maar in de praktijk zijn dit alleen mensen die er echt in gespecialiseerd zijn. Als je wil beginnen met beleggen kun je beter in bijvoorbeeld ETF’s investeren voor de lange termijn.

2. Beleg alleen in dingen die je begrijpt

Het klinkt misschien logisch. Wie steekt er nou geld in iets waar hij geen verstand van heeft? De waarheid is, een heel erg groot gedeelte van de beleggers. Denk bijvoorbeeld eens aan iedereen die in 2017 crypto currencies gekocht heeft. Iedereen had het idee om snel rijk te worden door geld te steken in deze alternatieve valuta. In werkelijkheid hebben alleen de mensen die echt verstand hadden van wat ze deden geld verdiend. Met uitzondering van een paar geluksvogels. 

Een ander voorbeeld is de Dot-Com bubbel. Hier werd er enorm veel geïnvesteerd in alles wat met internet te maken had. Gedurende 3 jaar (1997 tot 2000) begonnen ook erg veel nieuwe beleggers. In 2000 bleek dit echter toch een bubbel te zijn en stortte de hele markt weer in.

In beide gevallen zijn heel veel mensen heel veel geld verloren. Ze zagen dat de koersen enorm aan het stijgen waren en kregen last van zogenaamde FOMO (Fear Of Missing Out) waardoor ze zijn gaan beleggen in producten waar ze geen verstand van hadden. Maak deze fout niet. Investeer niet in iets omdat iemand anders het zegt en ga ook niet proberen om mee te liften op stijgende producten. Zorg dat je goed kunt onderbouwen waarom je denkt dat iets stijgt en koop het voor de lange termijn.

3. Gezond verstand

Gebruik je gezonde verstand bij het beleggen. Als je belegt met emotie ben je eerder geneigd om gekke keuzes te maken. ‘’Maar wat nou als dit aandeel van 1 euro naar 10 euro gaat?’’. We denken het allemaal wel eens maar de harde waarheid is dat dit waarschijnlijk niet gaat gebeuren. En als het wel gebeurd moet je dit ook heel duidelijk kunnen onderbouwen. Waarom zou dit product zo hard stijgen en zal de koers op lange termijn ook blijven stijgen?

4. Verkoop niet met verlies

Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar in principe verkoop je nooit met verlies. Warren Buffer zei ooit dat hij in de crisis in 2008 helemaal geen geld verloren is. En dat klopt ook. Hij heeft niets verkocht waardoor hij technisch gezien ook geen euro verloren is.

Je ziet vaak dat mensen in paniek raken als een aandeel daalt. Als je flink wat geld in een product hebt zitten ben je snel geneigd om dit te verkopen. Wat nou als het aandeel naar 0 gaat? Wat nou als het bedrijf failliet gaat?

Als je een wel overwogen beslissing hebt gemaakt toen je het aandeel kocht moet je gewoon geduld hebben. Je gelooft er immers in dat het aandeel in waarde gaat stijgen. Houd goed alles omtrent het bedrijf in de gaten. Waar zijn ze mee bezig? Komen er nieuwe producten? Worden er nieuwe cijfers gepresenteerd? 

Veel beleggers kopen een aandeel en verkopen deze niet als hij stijgt, je wil immers niet dat je te vroeg verkocht hebt. Daarnaast verkopen ze als hij daalt omdat ze bang zijn dat het aandeel nog veel verder daalt. In de praktijk is dat een recept voor gegarandeerd verlies.

5. Probeer niet te timen

Iedereen probeert te timen. Zodra het aandeel stijgt verkoop ik het. Ik wacht nog even met kopen omdat hij misschien stijgt. De realiteit is dat je waarschijnlijk de markt niet kunt verslaan. Wil je investeren in een bepaalde ETF? Koop iedere maand voor een bepaald bedrag. Op die manier kom je uit op een mooi gemiddelde. De kans dat je als beginner kunt beredeneren waneer je precies moet kopen is niet zo heel erg groot.

6. Verdiep je in bedrijven

Ook dit klinkt wellicht als een open deur maar is alles behalve dat. Vaak kijken mensen naar statistieken en bepalen ze op basis daarvan of ze een aandeel kopen of niet. Kijk in plaats daarvan liever naar het bedrijf waarin je investeert. Wat is de visie? Maken ze veel schulden? En waarom? Draait het bedrijf eigenlijk winst? En moet het bedrijf wel winst draaien of is 10 jaar verlies draaien prima? Verdiep je in het bedrijf voordat je het aandeel koopt.

7. Wees realistisch

Zorg dat je realistisch bent en realistische verwachtingen hebt. Ga je 100 euro investeren? Als je het heel goed doet in je eerste jaar verdien je waarschijnlijk maximaal een tientje. En dan doe je het dus echt goed. Een winst van 7% is een heel mooi streven. Maar bedenk dus dat je niet miljonair gaat worden door een paar 100 euro te investeren. Door regelmatig te investeren en geduld te hebben kun je flink vermogen opbouwen maar dit gaat niet van de ene op de andere dag.

Lees hier meer: Hoeveel levert 100 euro per maand beleggen op

8. Beleg met geld dat je kunt missen

Door niet te beleggen met je spaargeld maar met geld dat je over hebt voorkom je dat je op een verkeerd moment moet verkopen. Het zou kunnen dat je vandaag een aandeel koopt wat pas over een jaar of over twee jaar geld oplevert. Zorg dat je het geld zo lang kunt missen.

9. Voorkom hoge kosten

Doordat de rendementen relatief klein zijn moet je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk kosten maakt tijdens het beleggen. Door bijvoorbeeld te beleggen via Bux kun je met minimale kosten starten. Sterker nog, je kunt gratis beleggen in veel aandelen.

10. Kijk niet iedere 5 minuten

Kijk niet iedere 5 minuten naar de koers van je aandelen. Zeker in het begin is dit verleidelijk maar de kans word zo steeds groter dat je je laat leiden door emoties. Sterker nog. In de ideale situatie kijk je niet meer dan 2-3 keer per maand. Houd uiteraard de bedrijven wel goed in de gaten.

11. Begin klein

Door niet direct heel veel te investeren kun je het risico beperken. Begin met een bedrag dat je makkelijk kunt missen om gevoel te krijgen bij het beleggen. Door iedere maand wat bij te kopen krijg je er steeds meer verstand van en zul je steeds betere weloverwogen keuzes maken. Leer door te doen en overhaast het niet.


We hopen dat je iets hebt gehad aan onze tips om te starten met beleggen. Veel succes met het opbouwen van jouw vermogen.

Wil je beginnen met beleggen? Bux is een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met investeren in aandelen.

Heb je nog vragen, opmerkingen of tips om te starten met beleggen? Laat het dan even weten onder dit artikel.

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.