Besparen op je vaste lasten

De basis van een goede financiële situatie is altijd besparen op je vaste lasten. Als je lasten te hoog zijn kom je aan het einde van de maand niet goed uit. Vaak als mensen geld te kort hebben zit de oplossing in het goed in kaart brengen van de maandelijkse uitgaven.

Zelf heb ik dit ook wel eens een tijd op zijn beloop gelaten. Op een bepaald moment heb ik besloten om mijn vaste lasten goed in kaart te brengen en te kijken waar besparing mogelijk was. Door simpelweg overal kritisch naar te kijken had ik na een middagje bellen en overstappen ruim 100 euro per maand bespaart. Dit is 1200 euro per jaar! En dan nog te bedenken dat ik altijd voorzichtig ben met verplichtingen en toch altijd rekening probeer te houden met de vaste lasten.

Hieronder geef ik enkele tips over hoe jij je financiële situatie goed in kaart brengt en kunt beginnen met besparen.

Breng je financiële situatie in kaart

Besparen op je vaste lasten begint allemaal bij goed inzicht krijgen in je financiën. Pak de app van je bank er bij of log in in je rekening. Zet nu alles op een rijtje en sla geen euro over. Maak je iedere maand 2 euro over naa Greenpeace? Zet het op je lijstje. Betaal je ieder jaar waterschapsbelasting? Deel dit door 12 en zet het ook netjes op je lijstje. 

In de meeste situaties ziet een vaste lasten lijstje er ongeveer zo uit:

 • Huur / hypotheek
 • Gas en elektra
 • Water
 • Telefoon
 • Zorgverzekering
 • Internet / tv
 • Inboedel verzekering
 • Overlijdensverzekering
 • Gemeentelijke heffingen
 • Auto verzekering
 • Wegenbelasting
 • Tanken
 • Onderhoud auto
 • Boodschappen
 • Kleding
 • Ontspanning
 • Sparen

Uiteraard zijn vaste lasten voor iedereen anders maar de meeste mensen hebben in ieder geval bovenstaand lijstje.

Maak hetzelfde lijstje voor je inkomen. Neem ook hier wil alles in mee. Heb je toeslagen? Kinderbijslag? Door alles op een rijtje te zetten weet je precies waar je aan toe bent.

Bekijk alle lasten individueel

Nu je een lijstje hebt met alle lasten kun je kritisch bekijken wat wel en niet nodig is. Steun je goede doelen? In een goede financiële situatie is dit super nobel maar als je het niet kunt betalen is het belangrijk om dit op te zeggen. Ook loterijen en andere onnodige vaste lasten kunnen afgezegd worden. Dit is een belachelijke investering die je statistisch gezien nooit gaat terug verdienen.

Houd ook altijd bij wat je bespaart hebt door op te zeggen. Dit motiveert om kritisch te blijven.

Energie

Als je alle onnodige lasten geschrapt hebt kun je gaan kijken naar de essentiële dingen. Zo kun je bijvoorbeeld bijna altijd wel wat besparen op je gas en elektra. Door over te stappen bespaar je soms flinke bedragen. Wel is het belangrijk om goed onderzoek te doen waar het het goedkoopste is en dit zelf af te sluiten.

Veel mensen kiezen ervoor om over te stappen op het moment dat er een verkoper voor de deur staat of als er gebeld word. Dit is een slecht idee. Deze bedrijven hebben namelijk budget voor telefonische of deur aan deur marketing wat ze meestal per definitie niet de goedkoopste maakt. Online zijn er vergelijkers te vinden voor dit soort kosten. 

Let ook goed op acties bij energie aanbieders. Vaak is een aanbieder die je een gratis iPad, barbecue en vakantie aanbied gek genoeg niet de goedkoopste.

Ook kun je besparen op je verzekeringen. Zorgverzekeringen en autoverzekeringen zijn enorm duur en vaak kan hier nog wel op bespaard worden. Je kunt dit doen door over te stappen maar je kunt ook altijd je huidige verzekeraar opbellen en vragen om een voorstel. Zelf kijk ik bijvoorbeeld goed naar wat een verzekering elders kost en bel ik mijn huidige verzekeraar om dit voor te leggen. Vaak gaat je huidige verzekeraar hier in mee en is het dus niet eens nodig om over te stappen. Gaat je verzekeraar hier niet in mee? Top, je hebt ze nu toch aan de lijn dus dit is een goed moment om je huidige verzekering op te zeggen.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je altijd goed verzekert blijft en zoek direct een andere partij.

Telefoon

Sommige mensen geven belachelijke bedragen uit aan telefoons. Echt zonde! Zelf koop ik altijd een telefoon van een jaar of 3 oud. Ik wil graag een iPhone maar toch betaal ik hier niet meer dan 200 euro voor. Dit in combinatie met een sim only abonnement zorgt ervoor dat mijn maandelijkse telefoonlasten ongeveer 15 euro zijn. Voor veel mensen is dit een veelvoud. 

Er is een reden dat je dit artikel leest en dat is waarschijnlijk omdat je niet tevreden bent over je huidige financiële situatie. De nieuwste iPhone maakt je niet gelukkig en bezorgt je alleen maar stres. Laat je niet verleiden tot het uitgeven van een paar tientjes per maand aan iets als een telefoon. Dit kun je altijd nog eens doen als je wel wat geld over hebt.

Internet en TV

Ook in internet en TV abonnementen zit enorm veel verschil. Zo betaal je bij bepaalde leveranciers 20 euro en bij andere wel 80 euro. Blijf hierbij ook kritisch. Wij kijken hier bijvoorbeeld praktisch alleen Netflix (wat we delen om nog een paar euro te besparen). Ik heb er dus voor gekozen om mijn internet op te zeggen. Ik heb de huidige provider opgebeld en aangegeven dat het maand bedrag veel te hoog was. In eerste instantie bieden ze je waarschijnlijk een tijdelijke korting aan of een paar euro per maand. Als je volhoud en eerlijk blijft kun je uiteindelijk veel meer besparen. Ik heb aangegeven dat ik alleen wilde blijven als mijn maand termijn van 47 euro naar 27 euro ging. Uiteindelijk hebben we een compromis gesloten en betaal ik voor onbepaalde tijd 30 euro. Dit is een besparing van 17 euro per maand. Dit kost je misschien een uurtje maar levert je de komende jaren 204 euro per jaar op, de kans is groot dat je dat niet vaak in een uur verdient.

Schulden

Schulden zijn slecht. Behalve een hypotheek is er geen reden of excuus om schulden te hebben. Als het goed is heb je geld bespaart door bovenstaande stappen te doorlopen. Als je schulden hebt is het belangrijk om deze zo snel mogelijk af te betalen. Schulden kosten eigenlijk altijd geld en zorgen ook alleen voor kopzorgen.

Als je schulden hebt moet het de absolute prioriteit hebben om deze op te ruimen. Heb je nog waardevolle spullen in huis? Zet ze op Marktplaats om geld vrij te maken om je schulden af te lossen. Het gevoel van een goede financiële situatie is zo veel meer waard dan mooie spullen. Spullen geven je tijdelijk een fijn gevoel maar dit ebt super snel weg.

Auto

Het is heel gek maar een groot gedeelte van de Nederlanders heeft een auto op afbetaling. Ook dit is super onnodig. Het is beter om in een afbetaalde Opel Corsa te rijden dan in een nieuwe BMW die je niet kunt betalen.

Daarnaast betaal je op een auto lening vaak een rente percentage van 10 tot 12% wat natuurlijk super zonde van je geld is.

Het is totaal onbelangrijk in wat voor auto je rijd. Ik ben zelf een enorme auto liefhebber maar rijd liever in een afbetaalde oudere auto dan een nieuwe auto die iedere maand voor zorgen zorgt.

Wees streng voor jezelf

Geef jezelf een duidelijk budget voor boodschappen, kleding, ontspanning en andere dingen die jij belangrijk vind. Wees super streng voor jezelf. Is je boodschappen budget op? Eigen schuld. Dan is het zaak om een paar dagen macaroni te eten. Op deze manier leer je goed met geld om gaan. Stel haalbare doelen maar hou je hier altijd aan.

Het is ook handig om potjes aan te maken. Bij veel banken kun je heel veel losse spaarpotjes aanmaken. Hier kun je maandelijks je budget naar overmaken voor bijvoorbeeld je kleding en ontspanning. Is het potje leeg? Helaas, het is niet anders. Je zult je bioscoopbezoekje toch even moeten uitstellen tot volgende maand.

Besparen op je vaste lasten brengt heel veel vrijheid. Als je dit een tijdje doet zul je hier vanzelf lol in krijgen. Ook kun je helemaal zelf bepalen wat voor jou wel en niet belangrijk is. Zo vinden mijn vriendin en ik het belangrijk om regelmatig sushi te gaan eten. Het is geen probleem om hier veel te veel geld aan uit te geven zolang je het je maar kunt veroorloven en het binnen je budget past. Zolang het niet van je vermogen om te sparen en fatsoenlijk rond te komen af gaat kun je natuurlijk zelf bepalen wat de prioriteit heeft.

Heb jij nog goede tips om te besparen op je vaste lasten? Of heb je misschien nog vragen? Stel ze gerust onder dit artikel!

Lees hier al onze artikelen over Besparen.

Wij hebben vergelijkers voor al je vaste lasten. Op deze manier weet je zeker dat je de scherpste aanbieders kiest.


27 reacties

Hoeveel spaargeld moet ik hebben? - Spaar niet te veel - Fnce.nl · november 4, 2020 op 12:11 pm

[…] Is te veel spaargeld voor jou nog niet aan de orde? Lees hier hoe je je vaste lasten kunt verlagen en meer kunt gaan sparen: Besparen op je vaste lasten […]

Wat kost een elektrische fiets? - Prijsverschillen E-Bikes - E-Bike Bond · november 28, 2020 op 12:06 pm

[…] Kortom, een elektrische fiets is een goede manier om geld te besparen. Meer weten over besparen op je vaste lasten? Bekijk dan deze blog eens: Fnce.nl […]

Wanneer is een auto belastingvrij? - Belasitingvrije auto's - Fnce.nl · december 2, 2020 op 2:37 pm

[…] PS: Hier kun je meer ideeën op doen om te besparen op je vaste lasten. […]

Mijn eigen schuld, Column - Week 1 - Ai! Dat zijn veel schulden.... - Fnce.nl · januari 3, 2021 op 9:57 am

[…] Heb je zelf schulden? Lees hier alles over besparen. […]

Mijn eigen schuld - Week 2 – Iedere maand weer die huur… - Fnce.nl · januari 10, 2021 op 10:12 am

[…] Heb je zelf schulden? Lees hier alles over besparen. […]

Week 3 - 2020, behoorlijk zwart wit - Week 3 - 2020, behoorlijk zwart wit - Fnce.nl · januari 17, 2021 op 11:44 am

[…] Heb je zelf schulden? Lees hier alles over besparen. […]

1000 euro spaar bingo - Gratis spaar bingo kaart - Fnce.nl · februari 1, 2021 op 4:47 pm

[…] Besparen op je vaste lasten […]

Goedkoper boodschappen doen - 20 tips - Fnce.nl · februari 3, 2021 op 7:59 pm

[…] Ben je helemaal op dreef? Lees dan hier hoe je kunt besparen op je vaste lasten. […]

Mijn eigen schuld - Week 10 – Always on my mind - Fnce.nl · maart 7, 2021 op 8:58 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 11 – Schoenen, schoenen, schoenen - Fnce.nl · maart 14, 2021 op 8:16 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Mijn eigen schuld - Week 12 – Vaste lasten gaan omhoog - Fnce.nl · maart 21, 2021 op 8:34 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Wat kost het om je huis te verbouwen? - Kosten woning opknappen · maart 25, 2021 op 9:45 am

[…] Lees hier meer over besparen op je vaste lasten. […]

Iemand helpen met schulden - 9 Tips - Help iemand uit de schuld - Fnce.nl · maart 27, 2021 op 8:49 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Mijn eigen schuld Week 9 – Het einde van Februari - Column over schuld · maart 27, 2021 op 8:51 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 13 – Volwassen zijn is moeilijk… - Mijn eigen schuld - Fnce.nl · maart 28, 2021 op 9:21 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 14 – Wat heeft Pasen mij gekost? - Fnce.nl · april 11, 2021 op 9:10 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 16 – De meeste mensen deugen - Fnce.nl · april 18, 2021 op 8:59 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 17 – It’s my birthday!!! - Mijn eigen schuld - Fnce.nl · april 25, 2021 op 7:53 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 18 – Het einde van april - Fnce.nl · mei 2, 2021 op 10:31 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 19 – Een uur genoten van mijn vakantiegeld - Fnce.nl · mei 9, 2021 op 3:02 pm

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 20 – ♪ The money kept rolling in, from every side! ♪ - Fnce.nl · mei 16, 2021 op 9:50 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 21 – Karma is een B*tch - Fnce.nl · mei 23, 2021 op 12:00 pm

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 22 – Gezond eten met een budget onmogelijk? - Fnce.nl · mei 30, 2021 op 8:22 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 23 – Het einde van mei - Fnce.nl · juni 6, 2021 op 9:32 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 24 – Het wordt tijd voor nieuwe doelen - Fnce.nl · juni 13, 2021 op 12:11 pm

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 25 – Soms mag nieuw ook toch? - Fnce.nl · juni 20, 2021 op 7:09 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Week 26 – Even wat extra geld verdienen! - Fnce.nl · juni 27, 2021 op 7:53 am

[…] Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten. […]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *