Week 1 – Ai! Dat zijn veel schulden….

Mijn eigen schuld Signature

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 1 – Ai! Dat zijn veel schulden….

Datum van schrijven 1 januari 2021. Het wordt tijd om open te schrijven over een enorme last op mijn schouders: mijn schuld. 27 jaar jong en nu al een torenhoge schuld opgebouwd. Dit jaar neem ik jullie mee op mijn financiële reis naar meer en hogere aflossingen om deze schuld beetje bij beetje, stukje voor stukje af te lossen.

Ik durf het bijna niet te zeggen

Veel mensen van mijn leeftijd hebben een schuld. Misschien niet altijd zo hoog als die van mij, maar toch een schuld. Ik lees veel artikelen over mensen die net uit de schuldsanering zijn, mensen die een groot bedrag hebben gespaard, of juist een groot bedrag hebben afgelost, hypotheek vrij zijn of met hun 50ste met pensioen gaan. Maar hoe was hun reis? Wat heeft het hun gekost? Wat hebben ze opgegeven en gevoeld? Dat is iets wat ik mis en daarom heb ik besloten om het zelf te doen. Ik laat jullie zien wat mijn schulden zijn, wat mijn inkomsten en uitgaven zijn, waar ik mijn geld aan uit geef, hoe ik mij daarbij voel, wat ik moet laten en wat het mij uiteindelijk opbrengt. Nu eerst de hoogte van mijn schuld en ik durf het bijna niet te zeggen…

€84.404,47

Vierentachtigduizend vierhonderd en vier euro en zevenveertig cent. Dat is de hoogte van mijn schuld op 1 januari 2021. Echt waar ik schaam me dood. Hoe heb ik het zo ver laten komen? Nu zullen jullie ook denken waar bestaat deze schuld wel allemaal niet uit? Ik ga het je vertellen.

Studieschuld€78.900,46
Lening bank€2.697,03
Zwager€1.073,95
Roodstand€999
Belastingdienst€302
Ouders€254,03
 Kaartpot€178
Totaal€84.404,47

Een logische vraag die hierop volgt is natuurlijk: waaruit bestaan deze schulden?

Studieschuld

Deze lijkt mij logisch. Deze schuld heb ik opgebouwd bij de DUO. Ik ben een langstudeerder. Ik ben begonnen met mijn huidige opleiding in september 2011. Al die tijd heb ik volledig bijgeleend voornamelijk omdat mijn ouders zelf de middelen niet hadden om mijn studie te betalen. Ik heb alles dus zelf betaalt. Daarnaast heb ik het geld ook aan andere, leuke dingen uitgegeven. Vakanties, dagjes weg, kleding, stappen enz. enz. Kanttekening bij deze schuld is dat ik nog drie vakken moet afronden. Doe ik dat voor 1 september 2021 dan wordt een deel van de schuld kwijtgescholden. Hoeveel dat is? Geen idee. Hier moet ik nog navraag voor doen bij DUO.

Lening bank

Daarnaast heb ik een persoonlijke studentenlening afgesloten in 2014. Ik ging een semester in het buitenland studeren. Huisvesting ging via de school en ik kwam terecht op een campus waar allerlei studenten woonden. Maar ik gok dat ze minder goede ervaringen hebben gehad met buitenlandse studenten die hun huur niet betaalden, dus ik moest de volledige huur van 5,5 maand + energie en water vooraf betalen. Mijn ouders konden het niet voorschieten, dus heb ik gekozen voor een lening. Een lening die makkelijk al had afbetaald kunnen zijn, maar ik besloot dat niet te doen en had niet door dat de rente wel heel hoog was..

Zwager

De vriend van mijn zus (en tevens de schrijver van deze blog) heeft een eigen fietsenwinkel. Ik merkte dat ik voor elke meter de auto pakte. Ik heb een verschrikkelijke conditie en toen ik eens de fiets pakte was ik zo buiten adem dat het een half uur duurde voordat ik weer normaal kon ademen. Daarom besloot ik dat het tijd was voor een elektrische fiets. Geld investeren om zo ook te kunnen besparen op de kosten van de auto. Mijn zwager heeft de fiets voorgeschoten en ik betaal nu iedere maand een deel terug. Ook heb ik van mijn zwager een nieuwe laptop gekregen (had hij nog liggen) toen de mijne kapot ging en geen geld had voor een nieuwe. Een deel van deze schuld is dus mijn elektrische fiets en een deel komt van de nieuwe laptop.

Roodstand

Ik zit bij de ING en ‘mag’ op mijn rekening €999 rood staan. En dat lukt mij iedere maand! Het leek in het begin heel normaal, tot ik realiseerde dat dit in feite gewoon een lening is en ik hier een paar euro per maand rente over betaal. Ik kan me niet meer herinneren waarvoor ik de roodstand heb ingeschakeld, maar ik gok dat ik ergens geld voor nodig had wat toentertijd heel hard nodig was, maar achteraf, met de kennis van nu, had ik het zonder waarschijnlijk ook wel gered.

Belastingdienst

Typisch gevalletje van teveel toeslagen gekregen en nu moeten terugbetalen. Elke maand wordt een deel van mijn toeslag ingehouden als afbetaling op deze schuld.

Ouders

Ik heb geweldige ouders die mij de afgelopen maanden hebben geholpen. Af en toe kon ik het niet redden in de maand en hebben zij mij hier en daar wat geld geleend. Dat geld moet ik hen natuurlijk terugbetalen.

Kaartpot

Mijn ouders en ik spelen bijna wekelijks wel een potje Amerikaans jokeren. Degene met de minste punten wint en de verliezers moeten het verschil overmaken op een spaarrekening. Deze spaarrekening is onder mijn beheer. En in de toekomst, wanneer het weer mogelijk is, willen wij daarmee een paar dagen weg in een hotel. Wederom heb ik een aantal keer geld tekort gehad voor een paar onverwachte rekeningen, en met de toestemming van mijn ouders heb ik het geld op deze rekening gebruikt om die te kunnen betalen. Wederom moet ik dit natuurlijk weer terugbetalen.

Dus nu weten jullie het; De hoogte van mijn schuld en waar deze schuld vandaan komt. In mijn volgende post laat ik jullie zien wat ik verdien en hoeveel ik kwijt ben aan vaste lasten en vertel ik jullie wat mijn aflosdoelen zijn voor 2021!

Alle Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier alles over besparen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

5 reacties

 1. Wat super tof dat je dit doet en durft. Ik ga je zeker volgen en wie weet nog iets van je leren. Ik heb geen schuld op de hypotheek na, maar wil best veel dit jaar en een buffer hebben we niet
  Gr en tot de volgende post

 2. Charina, je schamen is helemaal niet nodig. (Maar ik begrijp heel goed dat je dat zo voelt).
  De eerste stap is gemaakt; inzicht.
  Ben heel benieuwd hoe je nu verder gaat en of je hulp hebt of dat je het alleen doet.
  Ik wens je veel succes! 🍀

 3. Ik vind het ontzettend dapper dat je dit met ons wilt delen.
  Ik heb zelf geen schulden en ook nooit gehad.
  Alleen sparen vind ik wel moeilijk. Ik ben nog wel van impuls inkopen.

  Ik ga je zeker volgen, ook om te kijken hoe jij dit gaat aanpakken en wie weet haal ik uit jou verhaal inspiratie, hoe je het wilt noemen.

 4. Charina, wat stoer dat je dit doet. De schaamte voorbij en je verantwoordelijkheid nemen. Het gaat je lukken meid, de eerste stap is gezet!

 5. Ik zag je berichtje op FB. Supermoedig dat je ons mee wilt nemen op jouw financiële avontuur. Ik heb zelf ook een studieschuld die ik versneld aan het aflossen ben, dus ik snap the struggle. You can do it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.