Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 2 – Iedere maand weer die huur…

Voordat ik begin met mijn tweede column wil ik jullie eerst van harte bedanken voor alle geweldige reacties die ik heb gekregen. Enorm veel steunbetuigingen, tips en advies. Echt heel erg bedankt! Ik was namelijk behoorlijk nerveus toen ik mijn column openbaar maakte, maar jullie hebben echt mijn verwachtingen overtroffen! Daarnaast ben ik ook nog benaderd door een journalist van de Telegraaf voor hun zaterdageditie waar zij elke week iemand vragen naar hun financiële situatie. Dus aankomende zaterdag staat deze meid met haar verhaal gewoon in de Telegraaf! Nogmaals harstikke bedankt en ik hoop dat jullie blijven lezen.

Vorige week ben ik met mijn billen bloot gegaan en heb ik met jullie gedeeld hoe hoog mijn schuld is en waar deze uit bestaat. Deze week deel ik met jullie mijn inkomsten en uitgaven en wat mijn financiële doelen zijn voor 2021!

Verwachte inkomsten januari

Albert Heijn€1250
Toeslagen€329
Totaal€1579

Verwachte uitgaven januari

Huur€624,84
Schoolgeld€112,95
Zorgverzekering€101,30
Energie€50
Aflossing lening bank€50
KPN mobiel€40
Aflossing zwager€37,95
KPN vast€32,50
Sparen€25
Aflossing studieschuld€13,82
ANWB€10,84
Spotify€9,99
Lexa€8,49
Water€7,73
Netflix€5,50
Overlijdensverzekering€5,44
Rente Roodstand€4
ING Bank€1,70
ABN Amro bank€1,70
Totaal€1.143,75

Uitleg vaste lasten

Misschien kijken jullie naar mijn rijtje en zijn er een aantal dingen die jullie opvallen. Er zijn ook een aantal uitgaven die misschien extra uitleg nodig hebben. Deze leg ik hieronder uit.

Aflossingen

Zoals jullie zien doe ik een aantal verplichte aflossingen. Die van de Belastingdienst staat er niet bij omdat die al van mijn toeslagen zijn afgehaald. Ik los automatisch (automatische incasso) af bij mijn bank en DUO. Mijn zwager stuurt mij altijd een tikkie voor de afbetaling van de fiets/laptop.

ANWB

Waarom een ANWB verzekering als je geen auto hebt? Nergens is te lezen dat ik verdere kosten heb aan een auto, en dat klopt! Een aantal maanden geleden heb ik besloten mijn auto van de hand te doen. Helaas moet ik nog tot de zomer de ANWB verzekering betalen omdat ik een abonnement had afgesloten voor een jaar.. Voordeel is wel dat ik als persoon verzekerd ben, dus wanneer er iets gebeurt terwijl ik in de auto van een ander rijd, ben ik wel verzekerd.

Mobiele kosten

€40 voor een mobieltje? Dat is misschien veel. Mijn mobiele kosten komen altijd uit tussen de €25 en €40. Dit fluctueert nog wel eens. In het overzicht ga ik altijd uit van de hogere van de twee. Mocht ik minder betalen dan kan ik altijd nog iets extra’s aflossen.

Lexa, Spotify en Netflix

Ik hoor jullie denken: waarom een abonnement op deze diensten terwijl je meer wilt aflossen? Ik begin met Lexa. Op de een of andere manier was ik ervan overtuigd dat ik van mijn zusje een abonnement van Lexa zou krijgen. Deze lag niet onder de boom. Ik ben ondertussen al anderhalf jaar single en wil toch weer proberen om een serieuze relatie op te bouwen. Tinder vindt ik niet echt leuk meer dus heb ik gekozen voor een abonnement van 3 maanden bij Lexa. Na deze 3 maanden ga ik het ook stop zetten, ook als ik de liefde niet heb gevonden. Mocht dit het geval zijn kan ik altijd nog een nieuwe abonnement vragen voor mijn verjaardag in april.

Jongens ik heb het echt geprobeerd om de gratis versie van Spotify te gebruiken, maar ik irriteer me mateloos aan de reclames en het feit dat ik niet zelf een liedje kan uitkiezen. Ik gebruik deze dienst dagelijks en haal het geld er echt wel uit. Dit is een uitgave die geen pijn doet omdat ik er echt heel erg van geniet.

En dan natuurlijk nog Netflix. Deze deel ik met mijn zwager en zus waardoor ik dus minder kwijt ben aan abonnement kosten. Deze dienst gebruik ik zeker 5x in de week (1 januari het hele 11de seizoen van Modern Family in 1 dag afgekeken!).

Gemeentelijke belastingen?

Jazeker ik betaal ook gemeentelijke belasting. Maar niet in januari en februari. Ik kies altijd voor de optie om over 10 termijnen te betalen. Aangezien ik in maart 2018 in mijn huis ben komen wonen betaal ik deze altijd van maart t/m december. 

Mijn financiële maand

Mijn loon bij de Appie krijg ik altijd betaald per 4 weken. In januari is dit de 15e. Mijn 1e financiële maand van het jaar loopt dus van 15 januari tot 12 februari. In deze periode worden mijn inkomsten gestort en worden alle vaste lasten afgeschreven.

Financiële doelen 2021

Wat wil ik allemaal bereiken in 2021?

 1. Ik wil van 4 schuldeisers af!
  Dit jaar wil ik de volgende schulden hebben weggestreept: Kaartpot, lening bij de bank, de lening bij mijn ouders en die van de belastingdienst. Totaal is dat een aflossing van: €3.431,06. Naast de verplichtte aflossing zal ik dus extra moeten aflossen. Per maand is dat afgerond €286.
 2. Daarnaast wil ik €25 in de maand sparen. Dit om te voorkomen dat ik weer moet lenen als er wat gebeurt. Ik hoop aan het einde van het jaar €300 op mijn spaarrekening te hebben staan. 
 3. Hoger inkomen genereren.
  Ik hoop dat ik voor de zomer mijn diploma haal, een betere baan kan vinden en een hoger inkomen ontvang. Met het opstellen van mijn doelen ben ik uitgegaan van het loon wat ik bij mijn huidige werkgever ontvang. Mocht ik na de zomer een hoger inkomen krijgen, dan zal ik mijn doelen aanpassen.
 4. Zakgeld
  Zakgeld aan mijzelf uitkeren van €200. Hiervan moet ik boodschappen doen, kleren kopen, wasmiddel, kaarsjes, boeken (ik houd van lezen), cadeautjes en andere ‘vrije keuze’ dingen.
 5. Koopzegels
  Koopzegels kopen bij mijn boodschappen en de wilskracht vinden om dit te laten tot het einde van het jaar. Het doel is om hier de kerstcadeautjes van te kopen in december 2021.

Wat wil ik bereiken in januari?

Als je mijn vaste lasten (inclusief sparen) aftrekt van mijn inkomen houd ik €435,25 over. Daarvan €200 gaat naar een aparte rekening bij de ABN Amro en dat mag ik in vier weken opmaken. Maar op is op. Is mijn geld na 3 weken op dan heb ik iets niet goed gedaan en zal ik wellicht de kasten bij mijn ouders en zusje moeten plunderen. Dat betekent dat ik €235,25 extra kan aflossen. Ik ga beginnen met de kaartpot. Deze schuld heeft een hoogte van €178. Daarnaast houd ik dus €57,25 over om te kunnen aflossen bij de bank. De kaartpot heeft een prioriteit omdat ik deze eventueel als buffer kan gebruiken (is absoluut niet de bedoeling, maar soms gaat het leven even niet zoals je het wilt). Als 2e ga ik de lening bij de bank aflossen omdat ik hier de meeste rente over betaal.

Al met al dus een heleboel doelen. Het is ook even een behoorlijke rekensom en ik verwacht dat jullie er helemaal gek van worden. Het is soms ook even een gedoe om alles op orde te krijgen en even goed te kijken naar wat er nou precies binnen komt en wat er precies uitgaat. Maar als je dat doet en jezelf een budget geeft, dan blijkt dat je meer kan aflossen dan je had gedacht!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier alles over besparen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


15 reacties

Steef · januari 10, 2021 op 10:35 am

Hee!

Leuke blog weer! De doelen die je hebt zijn echt goed! En over Spotify, Lexa en Netflix.. boeiend wat mensen ervan vinden. Het zijn kleine bedragen en als je het veel gebruikt, prima toch!

Ik ben benieuwd naar je andere blogs!

Lieveke · januari 10, 2021 op 12:00 pm

Mooi streven! Dan is die kaarten pot alvast ingelost, is alweer 1 schuld minder! Op naar de volgende! Succes!

Conny · januari 10, 2021 op 12:58 pm

Top overzicht en goede, haalbare doelen. Tip : als de kaartpot is afgelost is het wellicht beter als iemand anders die beheert ? Dan kun je niet in de verleiding komen om die weer te gebruiken !

Lily · januari 10, 2021 op 7:20 pm

Knap dat je het deelt, het is je eigen weg die je moet gaan. Qua tip, kijk aan het einde van de dag wat afgeprijsd is, dat kan ontzettend schelen. Qua boeken zou ik zeggen, kijk in de kringloop(na de lockdown) en vraag familie vrienden of kennissen of je boeken mag lenen! Succes!

  Mandy · januari 17, 2021 op 12:17 pm

  Goed dat je het aan gaat pakken! 1 opmerking vind ik wel opmerkelijk: Je geeft in het laatste deel aan dat je de kaartpotschuld als eerste wegwerkt, omdat je die eventueel als buffer kunt gebruiken. Op die manier houd je dus nog steeds de optie open om hier weer een nieuwe schuld te laten ontstaan. Als ik jou was zou ik iemand anders vragen dit potje te gaan beheren, dan kan er ook geen nieuwe schuld ontstaan.

Maaike · januari 10, 2021 op 7:57 pm

Tip: op de website Ruilboek.nl kun je jouw eigen boekenruilen tegen andermans boek. Dat scheelt weer uitgaven aan een nieuw boek en het aanbod is best ok.

Monique · januari 11, 2021 op 5:24 pm

Goed zo. Had ik je ook geadviseerd om de kleinste het eerste af te lossen. Echt niet weer gebruiken als buffer dus deze pot overdragen aan je moeder of zo. Benieuwd naar je nieuwe maand. Ga zo door. Je komt er.

Manon · januari 11, 2021 op 9:22 pm

Hoi!
Misschien een tip; je kunt aan je bank vragen of ze je roodstand iedere maand een klein stukje verminderen. Een bedrag dat je zelf kiest. Zo los je je roodstand stukje bij beetje ook af zonder dat je het heel erg merkt.
Als je inlogt op je bankapp en zoekt op rente schrik je je waarschijnlijk dood. Ik wel, toen ik het deed…
Laat je ook niet weer verleiden tot het nemen van een roodstand! Als je een buffertje hebt kun je indien nodig even je roodstand aanvullen tot je salaris er is en het daarna weer terugzetten.
Succes!!

Anoniempje · januari 13, 2021 op 3:33 pm

Wat een slecht advies van Monique om eerst de kleinste lening af te lossen. De beste lening om als eerste af te lossen is de duurste lening. Roodstaan bij de ING is waarschijnlijk de duurste lening (7,2% voor een student) gevolgd door ‘lening bank’.

In plaats van te sparen kun je beter eerst de roodstand aflossen. Als je het geld plotseling weer nodig hebt, kun je weer rood staan. In de tussentijd bespaar je die 7,2%. Spaargeld levert een stuk minder op.

Je mobiele kosten fluctueren tussen 25 en 40 euro. Dat is wel erg veel fluctuatie. Hoe kan dat? 25 euro/maand vind ik nog veel. Voor een tientje per maand heb je bij Youfone 10GB en 120 belminuten, en de rest kun je via Whatsapp bellen. Dat scheelt honderden euro’s op jaarbasis.

Als je ING of ABN opzegt, spaar je weer 20 euro per jaar uit. Dat is twee maanden Spotify he!

  B. · januari 15, 2021 op 3:16 pm

  Overzicht is heel belangrijk. Dus dat kan een reden zijn om kleinere schulden eerst af te lossen. Daarnaast heb je vaak te maken met incassokosten en dergelijke. Je kunt met 1 schuldeiser goed contact houden en die kosten zo laag mogelijk houden. Bij heel veel kleine schuldeisers is dat vaak lastiger.

  Het is misschien kort door de bocht om te zeggen dat je altijd met kleine schulden moet beginnen maar het is nog veel korter door de bocht om te beweren dat het slecht advies is.

Hylke · januari 14, 2021 op 11:43 am

Erg sterke naam voor deze column, Mijn eigen schuld!
Als ik je vorige post lees, dan zou afstuderen misschien nog wel het belangrijkste financiele doel kunnen zijn i.v.m. eventuele kwijtschelding van de DUO :). Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.
Ik sluit me verder aan bij anoniempje hierboven. Zelf heb ik ook zo’n 10 gb voor een tientje bij Youfone, en dat bevalt prima. Wel tip om voor 50 cent p/m een dataplafond in te stellen. Maar dat scheelt een hoop geld.
Veel abonnementen kun je goed delen. Zo deel ik voor Spotify een familieabonnement, waardoor het nog maar 2,50 per maand kost. En dat is i.c.m. opzeggen van ABN of ING alweer 8 maanden Spotify ;).
Heel veel succes in dit avontuur!

Mijn Eigen Schuld - Week 3 - 2020, behoorlijk zwart wit - Fnce.nl · januari 17, 2021 op 11:03 am

[…] Vorige week heb ik geschreven over mijn inkomsten en uitgaven. Wederom kwamen er een heleboel tips binnen over bijvoorbeeld een abonnement bij de bieb (aangezien ik had aangegeven van lezen te houden), maar ook om te kijken of ik in aanmerking zou komen voor het kwijtschelden van mijn gemeentelijke belastingen. Helaas is dat niet zo, maar een heleboel andere tips hebben mij zeker geholpen! […]

Mijn eigen schuld Column - Week 5 – Het einde van januari - Fnce.nl · januari 31, 2021 op 10:16 am

[…] heb in mijn tweede blog uitgebreid vertelt wat mijn vaste lasten zijn. Ik zal ze niet weer helemaal opsommen (lees […]

Mijn eigen schuld Week 9 – Het einde van Februari - Column over schuld · februari 28, 2021 op 8:52 am

[…] heb in mijn tweede blog uitgebreid vertelt wat mijn vaste lasten zijn. Ik zal ze niet weer helemaal opsommen (lees […]

Week 14 – Het einde van maart - Fnce.nl · april 4, 2021 op 9:27 am

[…] blog uitgebreid verteld wat mijn vaste lasten zijn. Ik zal ze niet weer helemaal opsommen (lees blog 2 nog even terug), maar er zijn wel een aantal veranderingen. Twee nieuwe vaste lasten en één […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *