Week 5 – Het einde van januari

Mijn eigen schuld

Column: Mijn eigen schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 5 – Het einde van januari

Welkom! En wat fijn dat je nog steeds mijn blog leest. Vorige week heb ik gesproken over mijn enorm lieve ouders die mij hielpen om geld te besparen door mijn schuld bij de bank af te lossen. Dit los ik nu af bij mijn ouders en dit betekent een enorme besparing qua rente. Deze week een kijkje in mijn portemonnee. Wat heb ik uitgegeven in de maand januari en hoeveel heb ik gespaard en afgelost? Zoals jullie weten begint mijn financiële maand niet op 1 januari, maar krijg ik elke 4 weken uitbetaald en in januari was dat op de 15e. Maar ik ga toch vertellen wat mijn inkomen was, mijn vaste lasten en wat mijn variabele uitgaven waren.

Inkomsten

Laten wij beginnen met iets positiefs: mijn inkomsten. En die waren deze maand iets positiever dan ik had gedacht!

Albert Heijn€1680,57
Toeslagen€329
Overige inkomsten€100
Totaal2109,57

Zoals jullie misschien weten telde 2020 53 weken. Dit betekent dat ik 5 weken moest doen met mijn loon in plaats van 4. Maar dit betekent ook dat ik in januari loon kreeg over 5 weken in plaats van 4. Dus extra loon! Altijd fijn en al helemaal als je besloten hebt om extra af te lossen. 

Waar heb ik dit geld deels allemaal aan uitgegeven? Ik zeg hier deels omdat januari de helft loon december en de helft loon januari was.

Vaste lasten

Ik heb in mijn tweede blog uitgebreid vertelt wat mijn vaste lasten zijn. Ik zal ze niet weer helemaal opsommen (lees blog 2 nog even terug), maar ik zal wel het totaal bedrag benoemen. In totaal zijn mijn vaste lasten €1.143,75.

Variabele lasten

Naast mijn vaste lasten geef ik natuurlijk ook geld uit aan andere dingen. Mijn grootste kostenpost valt onder de noemer boodschappen. Hieronder een overzicht.

Boodschappen€216,50
Roken€93,10
Bibliotheek abonnement€32
Krant/lectuur€4,35
Kleding€2
Kaartgeld€1,60

Boodschappen

Ik woon alleen en heb in 31 dagen €216,50 uitgegeven. Hier moet ik wel bij noteren dat ik gisteren net ‘grote’ boodschappen heb gedaan en ik daar de eerste week van februari wel zoet mee ben.

Roken

Ja ik rook. Dit is nog niet eerder ter sprake gekomen in mijn blogs. Ik koop geen pakjes sigaretten, maar klik ze zelf. Dat is al een behoorlijk besparing, maar alsnog gaat bijna €100 per maand naar deze dure ‘hobby’.

Bibliotheek

In mijn vorige blogs hebben jullie mij het advies gegeven om lid te worden van de plaatselijke bibliotheek. Ik deel dit abonnement samen met mij moeder, met de belofte dat ik af en toe ook een boek voor haar leen. Dit betekent ook dat ik meer toegang heb tot boeken voor de afronding van mijn opleiding. Het eerste boek is binnen en het is zeker een succes!

Krant/lectuur

In januari stond ik in de Telegraaf. Ook al heb ik weinig geld, ik moest natuurlijk wel een exemplaar kopen, mijn column eruit scheuren en op mijn koelkast hangen als constante herinnering aan mijn doel.

Kleding

Mijn zusje verkocht wat kleding en spullen om wat geld te verdienen. Zij is nagelstyliste en werkt al een poosje niet meer vanwege de coronamaatregelen. Ze hield een grote verkoop en ik heb 1 zomervest van haar gekocht voor €2. Ik heb goedkoop een leuk kledingstuk erbij voor aankomende zomer en tegelijkertijd heb ik een goed gevoel eraan over gehouden omdat ik toch een beetje mijn zusje steun.

Kaartpot

Ja helaas ik verlies ook wel eens een spelletje. Ik kaart met mijn ouders en wij hebben afgesproken dat de verliezers het verschil in punten moeten betalen. Dit geld komt in een spaarpot terecht waar we te zijner tijd wellicht een hotelletje van pakken wanneer dit weer mogelijk is. Het verschil in punten tussen mijzelf en de winnaar was 160, dus ik moest €1,60 afstaan.

Sparen

Onderdeel van mijn vaste lasten is dat ik €25 per maand ga sparen. Die heb ik netjes de 15e op mijn spaarrekening gezet, en tot nu toe staat het daar nog steeds. Dus het gaat de goede kant op. Ik heb in ieder geval geen lege spaarrekening meer.

Aflossen

Door extra loon en extra overige inkomsten kon ik deze maand lekker sparen, heel erg lekker zelfs. Het volgende heb ik afgelost bij mijn verschillende schuldeisers.

Zwager€37,95
Duo€13,82
Belastingdienst€30,20
Lening bank€59,87 (incl rente)
Kaartpot€178
Ouders€549,03
Totaal€868,87

En natuurlijk weten jullie dat mijn lening bij de bank niet meer bestaat, maar verschoven is naar mijn ouders. De aflossing van de bank gebeurd altijd op de 1e van de maand. Mijn ouders hebben een week later mijn schuld afbetaald.

Verwacht niet dat ik elke maand zoveel kan aflossen! Dit kon puur en alleen door het extra loon en de €100 extra uit overige inkomstenbron. Volgende maand zal het bedrag een stuk lager uitvallen, maar ik ben zo blij dat ik al een behoorlijk bedrag heb kunnen aflossen. Dus wat is nu de stand?

1 januari 2021: €84.404,47
1 februari 2021: €83.535,60

En natuurlijk zijn er twee schuldeisers van mijn lijstje verdwenen. In plaats van zeven schuldeisers, heb ik er nu vijf!

Duo: € 78.886,64
Zwager: € 1.036,00
Roodstand: € 999
Belastingdienst: € 271,80
Ouders: € 2.360

Doelen februari

Voor februari ga ik een stuk minder aflossen. Natuurlijk heb ik mijn vaste aflossingen, maar het zal zeker niet in de buurt komen van het bedrag van deze maand. Ook zijn er een aantal dingen waar ik rekening mee moet houden in februari. Ik heb namelijk twee verjaardagen en een tandartsbezoek. Dat betekent extra kosten. En het is verstandig deze van tevoren te budgetteren. Mocht het minder kosten dan ik dacht, dan kan ik altijd nog extra geld aflossen.

Al met al vind ik dat ik best trots op mijzelf mag zijn deze maand. Ik heb echt flink mijn best gedaan en het bedrag dat ik heb afgelost, daar ben ik echt blij mee. Weer een stukje dichterbij een schuldenvrij leven!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier 15 tips om je schulden af te lossen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.