Week 8 – Kleine besparingen

Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 8 – Kleine besparingen

Hallo! En wat leuk dat jullie nu alweer mijn achtste column lezen! Vorige week heb ik geschreven over of sommige leningen/schulden de moeite waard zijn? Ik kwam tot de conclusie dat dat zo is, maar dat het misschien beter was om vooraf te sparen dan achteraf terug te betalen met rente. Deze week ga ik het met jullie hebben over kleine besparingen. Specifiek over de energierekening en mijn afval heffing. Er zijn namelijk dit jaar bij mijn gemeente nogal wat veranderingen doorgevoerd. Hoe ga ik hiermee om en hoe probeer ik toch nog wat te besparen?

Energie in 2020

Ik ben echt super blij met mijn huis. Mijn flatgebouw is in 2017 opgeleverd en is super goed geïsoleerd en met vloerverwarming! Aangezien ik alleen woon zijn mijn energiekosten laag. Ik betaal €50 per maand aan mijn energieleverancier Greenchoice. Dat betekent dat ik jaarlijks €600 betaal. Maar wat kreeg ik vorig jaar terug? Mijn energiecontract is in gegaan op 1 april en in mei kreeg ik €200,47 terug op mijn voorschot en €40,96 vanwege het verlaagde tarief van de energiebelasting. Dit betekent dat ik van 1 april 2019 tot 1 april 2020 €358,57 heb betaald voor mijn energie.

Energie in 2021

Ik zal eerlijk bekennen. Als ik thuis ben en het is koud dan zet ik de verwarming op 21°C. En voor €358,57 vind ik dat prima! Maar sinds begin dit jaar is het natuurlijk mijn doel om zoveel mogelijk af te lossen, en des te meer ik terugkrijg van mijn energieleverancier des te meer ik kan aflossen. Nu weet ik dat ik niet zo heel lang meer heb om te besparen. Mijn slimme meter wordt op 31 maart afgelezen en dan wordt berekent wat ik heb verbruikt en wat ik terug krijg/moet bij betalen. Maar dat betekent dat ik nog 43 dagen op om zo weinig mogelijk energie te verbruiken (moet wel vermelden dat op moment van schrijven zowel de wasmachine als de vaatwasser op volle toeren draait)

Hoe kan ik nog besparen?

Deze week las ik toevallig het artikel op fnce.nl over het naar beneden krijgen van je energierekening en een aantal tips ga ik zeker gebruiken! Ten eerste ga ik ervoor zorgen dat de verwarming nooit hoger staat dan 20°C. Heb ik het nog fris? Dan maar een extra laag kleding of een dekentje. Vaak geven kaarsen ook nog een beetje warmte af, dus een paar kaarsen aan en klaar! Overdag laat ik de verwarming helemaal uit, nu deed ik verwarming alleen overdag aan in het weekend maar daar ben ik klaar mee. Overdag blijft de verwarming uit! Ten tweede ga ik investeren in een waterbesparende douchekop. Mijn ouders hebben er vorig jaar één gekregen van de woningbouw. Misschien even een telefoontje naar hen om te kijken of ik er ook één gratis kan krijgen. Anders moet ik even opzoeken waar ik er één goedkoop kan kopen. Een aantal tips van fnce.nl zijn voor mij niet van toepassing vanwege mijn huurhuis, en het feit dat ik vloerverwarming heb en een aantal doe ik al uit mijzelf. Maar waar ik wellicht wel nog naar kan kijken is wassen op een lagere temperatuur. Ik heb sowieso maar 2 á 3 wasjes per week. Geen idee of dat weinig is per persoon, maar ik vind persoonlijk van wel. Toch maar even kijken of er daar nog valt te besparen!

Gemeentelijke belastingen

Het is weer zover. Ik ben in maart 2018 in mijn huis komen wonen en ik krijg de aanslagen van de gemeentelijke heffingen en de gemeentelijke- en waterschapsbelasting altijd in februari. Gelukkig heb ik die van vorig jaar ook nog bewaard zodat ik goed kan kijken wat de verschillen zijn en hoeveel meer ik moet gaan betalen. Hier komt ie:

Gemeentelijke heffingen 2020: €417,48
Gemeente- en waterschapsbelasting 2020: €145,92

Gemeentelijke heffingen 2021: €376,50
Gemeente- en waterschapsbelasting 2021: €150,36

Dit betekent dus dat ik €36.54 op jaarbasis minder ga betalen! Kan ik dit bedrag dan ook gelijk aflossen? Nee, want er zit natuurlijk een addertje onder het gras.

Betalen per zak

Vanaf 2021 moet ik gaan betalen per vuilniszak. Er zijn dus geen algemene prijzen meer die je betaald of je nou 1 zak of 50 per jaar weggooit. Nu scheidde ik al mijn plastic en mijn karton, maar GFT niet echt. Aangezien ik in een flat woon, hebben wij op het terrein een ondergrondse vuilnisbak met een pasje gelinkt aan mijn adres. Maar dan is nu dus de hamvraag: hoeveel moet ik gaan betalen per vuilniszak? Het antwoord op die vraag is: €2,95! Ik moet dus ruwweg €3 gaan betalen per zak die ik weggooi. Nou dacht het niet! Wil ik dus minder kwijt zijn aan mijn gemeentelijke belastingen dan mag ik slechts 1 zak per maand weggooien. 12 zakken kost €35,40 en dat zou betekenen dat ik €1,14 minder betaal. Maar mijn doel is natuurlijk om een stuk minder zakken te deponeren. Dus wat is mijn plan?

Scheiden, scheiden, scheiden

Ik ben als een malle aan het scheiden. Kleding kapot? Gaat apart in een vuilniszak. Is de zak vol? Dan ga ik naar de milieustraat om het daar gratis weg te gooien. Overgebleven kaarsvet? Verzamelen en doneren aan een kaarsenmakerij, een hobbyist of wellicht kan ik er zelf nog wel mijn eigen kaarsen mee maken! Ik heb dit jaar nog geen één zak weg gegooid! En er zit op dit moment slechts één ding in mijn vuilnisbak. Iets wat niet gerecycled kan worden of hergebruikt en dat zijn de filters van mijn sigaretten. De asbak is het enige wat ik nog leeg bij het restafval. Mijn zak zit nog lang niet vol en als doel heb ik mijzelf gesteld om slechts 4 zakken restafval weg te gooien dit jaar. 

Dus ook al ben ik al heel goed bezig met besparen op vaste lasten, er zijn altijd wel manieren om toch nog een paar euro te besparen. Het is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen en ik ben niet van plan om meer te betalen dan nodig is. Dus die energierekening omlaag en zelfs op gemeentelijke belastingen kan in nu besparen door zelf goed op te letten wat ik doe met mijn afval en door goed te scheiden. Hebben jullie nog tips? Ik hoor ze graag!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Heb je zelf schulden? Lees hier 15 tips om je schulden af te lossen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Eén reactie

  1. Kleding, zelfs kapotte kleding, mag in de speciale kledingbakken.
    Koffiedrab, ook van de coffeepads, verzamel ik iedere dag. Dan spoel ik dat door de gootsteen, wastafels, afvoerputje van de douche. Papier ervan laat ik drogen en naderhand bij het oud papier. Geen schimmel in de vuilnisbak. Inderdaad zoveel mogelijk afval scheiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.