Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 14 – Het einde van maart

Het is paaszondag en welkom bij weer een nieuwe column! Deze week is maart geëindigd en april begonnen dus ik ga met jullie delen waar ik deze maand mijn geld aan heb uitgegeven. Waar is het allemaal naar toe gegaan? Vorige week heb ik het met jullie gehad over het feit dat volwassen zijn moeilijk is, met daarbij een aantal voorbeelden. Ik kan gelukkig zeggen dat mijn lamp het weer doet! Er bleek een draadje los te zitten in de schakelaar. Dus even een shout out naar mijn vriendin en haar geweldige vriend die langskwamen om mij te helpen!

Inkomsten

We beginnen deze maand weer met iets positiefs, namelijk mijn inkomsten! 

Albert Heijn€1357,82
Toeslagen€329
Totaal€1686,82

Deze maand geen extra inkomsten. Ik had gehoopt dat het bureau verkiezingen misschien mijn ‘loon’ al had overgemaakt, maar dat zal helaas april worden vrees ik. Voor deze maand was het dus slechts mijn loon en de toeslagen.

Vaste lasten

Ik heb in mijn tweede blog uitgebreid verteld wat mijn vaste lasten zijn. Ik zal ze niet weer helemaal opsommen (lees blog 2 nog even terug), maar er zijn wel een aantal veranderingen. Twee nieuwe vaste lasten en één verhoging. Voor de gemeentelijke belastingen betaal ik nu €37.65 per maand. En voor waterheffing, riolering en afval betaal ik €15.04 per maand. Daarnaast heb ik deze maand €48.11 afgetikt aan de KPN vanwege het beëindigen van mijn korting periode. In totaal waren mijn vaste lasten deze maand: €1141.43.

Variabele lasten

Natuurlijk geef ik naast mijn vaste lasten mijn geld ook aan andere dingen uit. Hieronder een overzicht van deze maand.

Boodschappen€189,68
Roken€110,50
Kleding€112,99
Cadeaus€16,99
Zorgkosten€14,17
Kaartpot€9,93
Interieur€6,37
Totaal€460,63

Auw. Dat is €122,76 meer dan vorige maand. 

Boodschappen

Dat is toch €49,85 meer als vorige maand. En precies de kosten van de hello fresh box die ik vorige maand had, en daardoor een hele week kon eten zonder naar de winkel te gaan. De verhoging is te verklaren, maar ik ben er alsnog niet blij mee. Ik zal toch meer moeten gaan besparen op boodschappen en ik weet wel een aantal manieren. Ten eerste minder eten/drinken kopen in de pauzes op mijn werk (blijft lastig als je in een supermarkt werkt). En minder ‘kleine’ boodschappen doen aan het einde van de werkdag. Die kleine bedragen lopen toch op, en vaak zijn het dingen die slecht voor mij zijn en ik eigenlijk niet nodig heb, maar wel lekker zijn. Iets om op te letten voor april!

Daarnaast wil ik benoemen dat ik dus dit jaar in totaal voor €546,01 aan boodschappen heb gedaan. Daarvan is €79,30 uitgegeven aan koopzegels. Zeker al een lekker bedrag en ik ga vrolijk door sparen om hier uiteindelijk aan het einde van het jaar kerstcadeaus mee te bekostigen.

Roken

Auw, ook een verhoging van €16,15. Dat is precies de prijs van een bus shag en hulzen, en dus heb ik één bus shag meer gerookt dan vorige maand. Dat is niet de bedoeling. Deze variabele last moet onder de €100 blijven. Dus misschien is het een idee om aan het begin van de maand een aantal bussen te kopen en daar moet ik het de hele maand mee doen. Of beter in de gaten houden en minder roken….

Kleding

Nou deze kostenpost is geen verassing voor degene die mijn column elke week leest. Deze hadden jullie al wel verwacht. Ik had nieuwe schoenen nodig voor mijn werk, omdat ik de pijn in mijn benen/voeten niet meer kon uitstaan. Ondanks een behoorlijke korting van €45 toch nog €105 neergetikt voor een paar mooie Ecco’s. En ik heb er nog steeds geen spijt van. Deze week helemaal geen zere voeten gehad! Ze doen hun werk, hebben het beoogde resultaat en dus geen miskoop!

Cadeaus

Yep ik kon het niet laten. Ik ben naar de Intertoys gegaan en heb toch nog een extra cadeau voor mijn neefje gekocht. Als een traditie ben ik begonnen met het maken van een fotoboek elk jaar voor zijn verjaardag. En hij vond het echt geweldig. Maar het is toch iets voor later. Dus ik heb toch nog iets gekocht waar hij nu ook wat aan heeft en dat heeft mij een extra €16,99 gekost. Maar ook dit cadeau vond hij geweldig!

Zorgkosten

Ja ik moest naar de tandarts. Controle en foto’s hebben mij €14,17 gekost. En daar kwam uit dat ik een gaatje had. Dus 1 april (geen grapje) weer terug en die kosten komen er in april fijn bij.

Kaartpot

Het was echt mijn maand niet. Ik bleef maar verliezen met kaarten en dat heeft mij €9,93 gekost. Dit geld krijg ik natuurlijk uiteindelijk terug in de vorm van een paar dagen weg, maar toch wel zuur om te verliezen. Winnen is natuurlijk veel leuker.

Interieur

Ik heb een super deluxe dweil. De wetjet ofzo van swiffer. Super handig wanneer ik een paar kleine vlekken op de vloer heb. Maar het schoonmaakspul wat erin moet was op. En na wat research kwam ik erachter dat alles van swiffer bij het Kruidvat met 40% korting was. Dus daar gehaald. En nog een leuk paaskleed en paasservetten gekocht voor de paasbrunch die ik ga hosten vandaag. Totale kosten: €6,37.

Sparen

Deze maand weer €25 naar de spaarrekening overgemaakt en het totaal staat op €75. Het gaat weer gestaag verder en groeit steeds een beetje meer.

Aflossen

Zoals ik vorige maand al had voorspeld heb ik inderdaad deze maand minder afgelost. Maar met minder inkomen is dit natuurlijk ook heel normaal en daar hoef ik mij niet vervelend over te voelen. Waar zijn mijn aflossingen naartoe gegaan?

Zwager€37,95
Duo€13,82
Belastingdienst€30,20
Ouders€100
Totaal€182,09

Helaas deze maand zijn er geen schuldeisers verdwenen, maar wel weer een mooi bedrag kunnen aflossen! Dus wat is nu de stand?

1 januari 2021: €84.404,47
1 februari 2021: €83.535,60
1 maart 2021: €83.203,63
1 april 2021: €83.021,54

Mijn schulden zien er op dit moment als volgt uit:

Duo€78.858,88
Zwager€960,10
Roodstand€999
Belastingdienst€211,40
Ouders€ 2.010

Dit betekent dat ik in drie maanden in totaal €1382,93 heb afgelost!!!! Daar ben ik echt heel blij mee en echt heel trots op. Dat had ik 1 januari namelijk niet verwacht en niet kunnen bedenken. Ik had wel graag iets meer willen aflossen deze maand, en ik baal dat ik in totaal net niet onder die €83.000 zit en bij mijn ouders net niet onder de €2.000, maar volgende maand weet ik zeker van wel! Reden voor een feestje.

Doelen april

Er zijn een aantal dingen waar ik rekening mee moet houden in april.

  • Pasen, ik host een paasbrunch en dat kost natuurlijk geld;
  • Rekening tandarts, die duurder zal zijn dan die van deze maand;
  • Rekening zorg, de pil kost geld en ik kreeg een mail dat deze in april wordt afgeschreven;
  • Nog een kleine verhoging van KPN naar hoog in de €50 gok ik;
  • Jarig, ik ben jarig deze maand! En jarig zijn kost geld;
  • Uitbetaling extra geld, ik hoop dat ik deze maand mijn ‘loon’ van de gemeente krijg.

Van deze kosten zal ik dus een ruwe schatting moeten maken, en moet ik budgetteren. Behalve de zorgkosten. In de mail stond precies wat dat gaat kosten dus dat is geen verassing.

Omdat ik jarig ben en een paasbrunch host wil ik in april evenveel uitgeven aan boodschappen als in maart. Dus onder de €200. Als ik deze klappen wil opvangen moet ik dus besparen in de ‘normale’ weken. 

Roken moet weer even beter. Onder de €100 en niet erboven uitkomen. Ik hoop dat mij dit gaat lukken deze maand.

Winnen met kaarten, want €10 is echt teveel. Geen idee hoe ik dit ga doen, maar vaak als ik zielig richting papa kijk dan gooit hij wel de kaarten die ik nodig heb.

Sowieso geen geld uitgeven aan kleding. Die schoenen en riem waren nodig, maar verder heb ik zat leuke kleren aan mijn rek hangen. Niet nodig om deze maand meer te kopen, ook niet voor mijn verjaardag.

Verder ben ik heel tevreden met het geld dat ik uitgeef onder de noemer interieur. Het lukt mij elke maand om dit onder de €10 te houden en dit geef ik meestal uit aan kaarsen. Ik merk deze week al dat ik de kaarsen veel minder aan heb door de zomertijd en als je vroeg naar bed moet (nadeel van werken op een bakkerij afdeling) dan doe je ook minder snel de kaarsen aan. Maar besparen is geen optie, want vrijdag begon mijn rookmelder irritant te doen. Blijkt dat de batterij leeg is. Verstandig is om natuurlijk gelijk vier nieuwe batterijen te kopen want zodra er eentje leeg is dan zal de rest snel volgen. Er gaan natuurlijk geen goedkope AA batterijen in, maar een duurdere 9v batterij. Ook iets om te budgetteren voor deze maand.

Dus een nieuwe maand zorgt weer voor nieuwe kansen. Afgelopen maand was wat mager, maar dan ga ik in april natuurlijk verandering in brengen en het beter doen! Vallen en opstaan, leren van je fouten en het doel nooit uit ogen houden. Schuldenvrij zijn!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *