Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 15 – Wat heeft Pasen mij gekost?

Welkom! En wat fijn dat je weer mijn column leest! Vorige week heb je kunnen lezen wat ik heb uitgegeven in maart, maar aan het begin van april was er weer een kostenpost, namelijk Pasen. Wat heb ik allemaal gedaan dit lange weekend (yes drie dagen achter elkaar vrij!) en wat heeft mij dit gekost?

Familie

Pasen is toch wel een tijd die je doorbrengt met familie. Goede vrijdag moest ik gewoon werken dus daar was niet zo heel veel speciaals aan. Zaterdag ben ik met mijn vader naar Amsterdam geweest. Ik had gelezen over een zeer exclusieve mannenclub die al eeuwen bestaat en gesitueerd is midden in de Kalverstraat. We waren allebei wel heel benieuwd en zijn toch maar even een kijkje gaan nemen. Check de foto’s op mijn instagram pagina mijneigenschuld. Zondag heb ik mijn ouders en oma uitgenodigd om bij mij te komen brunchen. We hebben lekker gegeten en daarna nog een kaartje gelegd. Daarna ben ik naar mijn zusje en haar familie geweest in Leeuwarden en heb ik een nachtje daar geslapen. Al met al een druk maar heel gezellig paasweekend!

Is een brunch duur?

Ik begon mij af te vragen hoeveel ik eigenlijk aan Pasen had uitgegeven toen ik dit korte artikel las van de NRC:

In Nederland is dit jaar met Pasen in de supermarkten circa 974 miljoen euro uitgegeven. Dit is bijna 60 miljoen euro meer dan vorig jaar. Volgens marktonderzoekbureau Nielsen is er meer uitgegeven omdat vorig jaar Pasen in een periode viel waarin de eerste coronamaatregelen net waren ingegaan. Nederlanders moesten thuisblijven en veel horecazaken hadden nog geen afhaalmogelijkheden. Dit jaar was de horeca beter voorbereid en verkocht de sector onder meer ontbijt-, lunch- en maaltijdboxen. Er is dit jaar met Pasen ongeveer evenveel uitgegeven als met kerst. Toen werd 1 miljard euro uitgegeven. (Bron: NRC)

Ook mijn baas vertelde in de kantine dat Pasen en kerst dit jaar ongeveer evenveel hebben opgebracht. 974 miljoen euro, dat is echt heel veel geld. Wat was mijn bijdrage aan dit bedrag?

Nou gelukkig heb ik het bonnetje bewaard. En ik heb het volgende uitgegeven: €32,18. Hiervoor heb ik verschillende lekker dingen gekocht zoals chinois, paasbollen, croissantjes, chocoladebroodjes, kaas, verschillende vleeswaren en beleg, fruit enz. Ik moet erbij zeggen dat ik de ministolletjes de week eerder had gekocht omdat deze in de aanbieding waren, dus ik kom qua kosten rond de 34 euro uit. En de eieren had ik natuurlijk al in huis.

Ik ben best wel tevreden met dit bedrag. Voor 1x eten is het natuurlijk absurd, maar met sommige dingen heb ik wel wat langer gedaan en ook meegenomen naar mijn zus om daar nog een keer van al het lekkers te genieten. Dus ik heb het redelijk goed gedaan, al zeg ik het zelf.

En dan even een paar updates over hoe het ervoor staat.

Side hustle

Ik heb nog geen vergoeding gezien voor mijn werk als stembureaumedewerker. Heel jammer maar ik wacht geduldig tot ik het geld op mijn rekening zie verschijnen. Nu check ik sowieso al wel dagelijks de app van mijn internetbankieren, maar ik betrap mijzelf erop dat ik denk: nou even kijken of ik het geld al heb, voordat ik de app open. Ik ben toch wel benieuwd hoeveel er overblijft nadat de belasting er af is gegaan en hoeveel ik kan aflossen!

Rookmelder

Dus misschien hebben jullie het filmpje op mijn instragram pagina gezien, maar mijn rookmelder begon heel irritant en heel hard te piepen. Ik gokte dat de batterij leeg was. Tegen de tijd dat het piepen voorbij was waren we een kwartier verder maar het is gelukt om de batterij de vervangen. Aangezien ik vier rookmelders in huis heb, en als er één leeg is, de kans groot is dat de volgende drie ook gauw de geest zullen geven heb ik vier nieuwe batterijen gekocht. En natuurlijk gaan daar geen AA of AAA batterijen in maar van die dure aparte. In totaal heb ik €11,96 uitgegeven aan deze vier batterijen. 

De energierekening

Afgelopen week 2x goed nieuws met betrekking tot de energierekening. Eerst kreeg ik €34,66 vanwege belastingvoordeel. Dit heb ik maar even afgerond naar €35 en gelijk afgelost. En daarnaast kreeg ik een mailtje dat ik ook minder energie heb gebruikt dan waar ik voor betaald heb dus krijg ik begin mei €231,76 terug! Dat betekent dat ik van april 2020 tot april 2021 €600 heb betaald, ik heb/krijg €266,42 terug. Dat betekent dat ik daadwerkelijk €333,58 in een heel jaar heb uitgegeven aan energie. Dat is afgerond €28 per maand. 

Het jaar ervoor heb ik €358,57 uitgegeven. Dat is toch weer een besparing van €24,99. En dat terwijl er dit jaar wel een vaatwasser is bijgekomen. Dus dit gaat zeker de goede kant op. Maar ik ga toch proberen om aankomend jaar nog meer te besparen en dus nog minder uit te geven aan energie!

Overlijdensverzekering

Nou dames en heren, er zit schot in de zaak! Langzaam maar zeker kom ik dichterbij de uitvoering van mijn plan om goed te verzekerd te zijn voor mijn overlijden. In de afgelopen twee weken heb ik het volgende geregeld:

  • Ik kan eindelijk inloggen op de site van Ardanta en dat betekent inzicht in hoeveel ik betaal en wat ik ervoor terug krijg.
  • Mijn mail heeft geholpen en ik zit niet meer vast aan een tussenpersoon en kan nu helemaal zelf mijn verzekering regelen.
  • Omdat ik niet meer vast zit aan een tussenpersoon kreeg ik gelijk een telefoontje van Ardanta dat zij mij wilde helpen om mij goed te verzekeren. Prima, scheelt mij weer. Er is voor aankomende woensdag een telefonische afspraak gepland en dan wordt er besproken wat de opties zijn en welke het beste bij mij passen. De volgende stap is dan om een verzekering en bijbehorend bedrag uit te kiezen en enorm bedrag betalen voor het afsluiten van die rekening (de aardige meneer had het over een paar tientjes) en dan ben ik weer goed verzekerd.

Dus ondanks de eerdere frustratie en ergernis gaat het nu de goede kant op!

Wellicht wat extra inkomsten?

Er is nog een reden waarom ik vorig weekend naar mijn zus ging. Ik zag een vacature voor docent geschiedenis in mijn eigen woonplaats (helaas tijdelijk en voor maar een paar uurtjes) maar ik heb toch besloten om te reageren. Zo zal er niet een al te groot gat in mijn CV ontstaan en betekent het weer extra inkomsten en extra geld om af te lossen! Mijn zusje is een kei in creatieve formats en in grammatica en spelling en dus nam ik mijn laptop mee en gingen wij toen de kinderen op bed lagen er even goed voor zitten. 

Ik was zeer tevreden met het resultaat maar nadat wij de sollicitatie hadden verstuurd kwam ik erachter dat wij de naam van de contactpersoon verkeerd hadden gespeld… Wat een blunder! Ik heb gelijk een mailtje erachteraan gestuurd om mijn fout te corrigeren. De contactpersoon stuurde een mailtje terug waarin stond: geen probleem, maar supercorrect (letterlijk dit woord), je reactie hierop. Dus ondanks dat het een enorme blunder was, ben ik toch al opgevallen.

Morgen sluit de vacature en woensdag zullen de gesprekken plaatsvinden dus ik houd jullie op de hoogte!

Dit was het weer voor deze week. Hebben jullie nog bespaartips of tips wat wel en niet te doen bij een sollicitatiegesprek? Ik hoor het graag!


Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


1 reactie

Denise · april 11, 2021 op 11:27 am

Wauw dat super fijn zijn als je ook nog als geschiedenisdocent aan het werk kan. Ik duim voor je!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *