Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 18 – Het einde van april

Het is weer zondag en fijn dat je weer mijn column leest! Deze week is april geëindigd en mei begonnen dus ik ga met jullie delen waar ik deze maand mijn geld aan heb uitgegeven. Waar is het allemaal naar toe gegaan? Jullie weten al dat ik vorige week jarig was en dat heeft natuurlijk weer extra kosten met zich meegebracht. We zullen zien hoeveel. Ik ben in ieder geval bang dat ik mijn boodschappendoel niet gehaald heb…

Inkomsten

We beginnen deze maand weer met iets positiefs, namelijk mijn inkomsten! 

Albert Heijn: €1357,83
Toeslagen: €329
Gemeente: €100

Totaal: €1786,83

Deze maand heerlijk €100 extra inkomen. Maar jullie weten ook dat dit bedrag veel te weinig is. Het had €225 moeten zijn. Ik ben er al achteraan gegaan en aan het einde van de column zal ik vertellen waar het is fout gegaan en hoe het wordt opgelost!

Vaste lasten

Wederom weer hogere vaste lasten deze maand. Voornamelijk door mijn uitvaartverzekering die ik heb aangepast. Daarnaast had ik deze maand twee films gehuurd via KPN. Deze kosten worden bij de rekening opgeteld waardoor ik iets hoger uit kwam. Ook zijn de kosten van de ING en ABN Amro verhoogd van €1,70 naar €1,95. Lang leven alle verhogingen! Ik zal dit keer een iets uitgebreider verslag doen van mijn vaste lasten, omdat er sinds januari nogal wat is verandert.

Huur €624,84
Schoolgeld €112,95
Zorg €101,20
KPN vast €61,47
Greenchoice €50
Aflossing zwager €37,95
Gemeente €37,65
KPN mobiel €27,97
Sparen €25
Ardanta €18,73
Waterschap/riool €15,04
Aflossing DUO €13,82
ANWB €10,84
Spotify €9,99
Vitens €7,73
Netflix €5,50
Rente roodstand €4
ING €1,95
ABN Amro €1,70

Totaal: €1.168,33

Vorige maand waren mijn vaste lasten €1.141,43. Deze maand is er dus een verhoging van €26,90. Voornamelijk door KPN vast, Ardanta en de ING.

Variabele lasten

Natuurlijk geef ik naast mijn vaste lasten mijn geld ook aan andere dingen uit. Hieronder een overzicht van deze maand.

Boodschappen: €278,79
Roken: €91,24
Kleding: €23,96
Cadeaus: €27,45
Zorgkosten: €31,81
Kaartpot: €2,79
Interieur: €21,97
Bestellen/eten: €57,09

Totaal: €535,10

Auw. Dat is €74,47 meer als vorige maand. En vorige maand was er ook al een verhoging van rond de €122. 

Boodschappen

De verhoging is precies die €100 wat ik extra heb uitgegeven aan mijn verjaardag. Maar het is alsnog wel heel veel geld. Dit brengt het totaal op €824,80 wat ik tot nu toe in 2021 heb uitgegeven aan boodschappen. Hiervan bestaat €107,70 uit koopzegels. Ik zit op al twee volle boekjes en 37 losse zegels. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik deze hele week nog geen boodschappen heb gedaan met dank aan het boodschappen pakket van mijn tante en nichtje voor mijn verjaardag en omdat ik nog een heleboel over had van mijn verjaardag. En mijn koelkast en keukenkastjes zitten nog steeds bomvol dus ik heb er vertrouwen in dat het cijfer voor volgende maand een stuk lager zal uitpakken.

Roken

Yes! Gelukkig ook nog goed nieuws. Minder uitgegeven aan roken. Vorige maand was het bedrag €110,50 en deze maand €91,24. Dat betekent dat ik 19,26 minder heb uitgegeven aan roken. Het minder roken werkt dus. Volgende maand hoop ik weer rond de €90 te zitten.

Kleding

Ja ik heb ook geld uit gegeven aan kleding. Deze maand heb ik het volgende aangeschaft: 2 nieuwe spijkerbroeken, een blouse, een nieuwe bikini en een skort (skirt/short in één). Dit heb ik betaald met de bonnen die ik heb gekregen van mijn verjaardag. €65 van de ms mode en €15 van de C&A. €23,96 moest ik zelf nog bijleggen. Ik wil ook nog met jullie delen dat de broeken €9,50 per stuk waren! In de aanbieding voor €19 en daar ging nog eens 50% van af. Bij ms mode kreeg ik nog eens 20% verjaardag korting op alle items! Dus al met al denk ik dat ik mijn bonnen goed heb besteed! 

Cadeaus

Ook heb ik deze maand weer een aantal cadeaus gekocht. Met de Pasen heb ik een weekend doorgebracht bij mijn zus en had ik voor de kinderen elk een lekker lolly meegenomen van de jamin. Ook hebben mijn zusje en ik alvast moederdagcadeaus uitgezocht. Mijn deel was €17,95. En mijn zusje is geslaagd voor haar rijbewijs. Dus heb ik een kaart en zo’n chocoladereep met een opdruk van een rijbewijs voor haar gekocht. 

Zorgkosten

Ook had ik weer zorgkosten deze maand. €9,20 voor de pil en €22,62 voor de tandarts. Deze zijn weer netjes betaald en ik kan weer even vooruit!

Kaartpot

Nu moet ik bekennen dat ik mij een aantal keer heb teruggetrokken uit het kaarten. Ik speelde wel mee maar gaf aan dat ik het geld eigenlijk niet kon missen en dus niet zou meespelen voor het geld. Een paar keer wel. Helaas weer twee keer verloren en dat betekent dat er €2,79 is gedoneerd aan het kaartpotje. 

Interieur

De kosten voor het huis zijn deze maand wat hoger. Dit heeft voornamelijk te maken met de batterijen voor mijn rookmelders. Daar gaan natuurlijk geen normale AA batterijen in, maar van die speciale die veel duurder zijn. Voor het gemak ook maar even weer een rij AA batterijen erbij gekocht op voorraad. Daarnaast zat mijn doucheput verstopt (vrouwen en haar). Om dit probleem op te lossen heb ik van dat speciale HG spul gekocht. Totale kosten: €21,97

Bestellen/uit eten

Ook heb ik deze maand een paar keer iets besteld of buiten de deur aangeschaft. Zo heb ik mijn oma getrakteerd op een broodje van de keurslager met iets te drinken (zie foto op mijn instagrampagina: mijneigenschuld). Kosten €11. Ik heb een ijskoffie gehaald bij de HEMA: €3. Heb van die heerlijke paaseitjes gekocht bij de jamin. Heb op de markt kant en klare kippenpootjes gekocht: €2,50. Heb iets besteld. En op de terugweg van mijn zusje een keer wat gehaald bij de Mac. Totale kosten: €57,09. 

Sparen

Deze maand weer €25 naar de spaarrekening overgemaakt en het totaal staat op €100. Het gaat weer gestaag verder en groeit steeds een beetje meer.

Aflossen

Deze maand gelukkig meer kunnen aflossen dan vorige maand. Naast de verplichte aflossingen heb ik ook weer een leuk bedrag kunnen aflossen aan mijn ouders. Waar zijn mijn aflossingen naartoe gegaan?

Zwager: €37,95
Duo: €13,82
Belastingdienst: €30,20
Ouders: €210

Totaal: €291,97

Helaas deze maand zijn er geen schuldeisers verdwenen, maar wel weer een mooi bedrag kunnen aflossen! Dus wat is nu de stand?

1 januari 2021: €84.404,47
1 februari 2021: €83.535,60
1 maart 2021: €83.203,63
1 april 2021: €83.021,54
1 mei 2021: €82,729,57

Mijn schulden zien er op dit moment als volgt uit:

Duo: € 78.845,06
Zwager: € 922,15
Roodstand: € 999
Belastingdienst: € 181,20
Ouders: € 1.800

Dit betekent dat ik in vier maanden in totaal €1674,90 heb afgelost!!!! Echt dat is zoveel meer dan wat ik van tevoren had verwacht. Het gaat de goede kant op en ik ga stug door!

Doelen mei

Gelukkig verwacht ik in mei geen grote uitgaven, maar het is natuurlijk verstandig om op je hoede te zijn voor eventuele onverwachte uitgaven. Maar ik verwacht wel een heleboel inkomsten!

  • €125 van de gemeente. Ik werd toevallig woensdag hierover gebeld. Blijkbaar had één van de medewerkers niet op het vinkje geklikt dat ik twee dagen had gewerkt. En omdat ze eerst bij de rest willen checken of ze het daar ook niet vergeten zijn, krijg ik dit geld: ‘medio mei’.
  • €196,76 van greenchoice. Dit is wat ik terug krijg aan energie. Het bedrag is hoger, maar je nieuwe termijnbedrag wordt gelijk verrekend, dus vandaar dat ik iets minder gestort krijg.
  • €1427 van de belastingdienst. Ik heb nog niet officieel bericht gehad, maar tot nu toe krijg ik het elk jaar in mei. Ik zou niet weten waarom het dit jaar anders zal zijn. Maar wat in het vat zit verzuurd niet, dus mocht ik het later krijgen dan is dat natuurlijk ook geen probleem.
  • Ik heb deze maand voor het laatst schoolgeld betaalt á €112,95. Dit kan ik dus vanaf volgende maand van mijn lijstje met vaste lasten schrappen. Ik zit nog te dubben wat ik met dit geld ga doen. Ik zit te dubben tussen elke maand extra aflossen of elke maand extra sparen. Aflossen is belangrijk, maar iets sneller een buffer opbouwen is natuurlijk ook geen overbodige luxe. Wat vinden jullie? Sparen of aflossen? Laat het mij weten!
  • Daarnaast moet ik er rekening mee houden dat volgende week mijn zusje met haar familie hier in de buurt op de camping staat. Mijn nichtje blijft dan ook een nachtje bij mij logeren. Ik kan er nu al van uit gaan dat daar extra kosten bij komen zoals een drankje of een ijsje. Geen uitbundige bedragen, maar toch iets om rekening mee te houden.
  • Moederdag valt mee. De cadeaus zijn al gekocht, maar misschien nog een kleinigheidje voor mijn oma.

Daarnaast moeten de uitgaven voor de boodschappen echt verder omlaag. Op z’n minst met €100, maar het liefst zou ik in mei zo rond de €150 uit willen komen. Mijn rookbudget wil ik gelijk houden, maar de uitgaven voor buiten de deur eten mag ook wel iets omlaag. Maximaal €40 (en nu maar hopen dat het niet de hele maand super mooi weer wordt).

Ik verwacht ook geen uitgaven onder het kopje interieur, dus dat wil ik volgende maand ook weer onder de €10 houden.

Ik ga mijn best weer doen en hoop dat ik flink wat vakjes mag inkleuren volgende maand! Ik houd jullie op de hoogte. Wil je nu iets vaker van mij horen of meekijken wat ik zoal allemaal doe volg mij dan vooral op instagram: mijneigenschuld.


Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


3 reacties

Monique · mei 2, 2021 op 11:42 am

Hoi, ik zou gaan voor het volledig aflossen van de belastingdienst. Weer een schuld weg. En het bedrag van de teruggave van de belastingdienst zou ik delen en beide een helft aflossen aan zwager en roodstand inlopen. Denk je eraan om bij inlossen roodstand je kredietmogelijkheid in te perken? Je gaat goed en bij zo’n enorm bedrag zou ik direct een slag slaan. Qua rentebetaling is het gunstigste je roodstand in één keer af te lossen maar voor goodwill naar je zwager zou ik hem ook wat extra’s geven.

    Charina · mei 2, 2021 op 12:00 pm

    Bedankt voor de tip Monique! Het liefst wil ik eerst mijn ouders aflossen. Zij hebben namelijk geld van hun spaarrekening gebruikt om mijn schuld bij de bank af te lossen. De belastingdienst is een goede. Dat is nog maar een kleine schuld (vergeleken met de anderen). Gelukkig heb ik met mijn zwager een heel goed contact en goede afspraken. Hij raad mij zelf aan om eerst mijn ouders, de belastingdienst en mijn roodstand af te lossen. De afspraak met mijn zwager was om het bedrag in 3 jaar af te lossen. Ik ben nu een jaar bezig en dus nog 2 jaar te gaan. Maar gezien de snelheid waarmee ik aflos verwacht ik hem dit jaar, of uiterlijk begin volgend jaar te hebben afgelost!

Joy · mei 2, 2021 op 6:02 pm

Allereerst leuk om te lezen hoe je hiermee om gaat!

Ga ervan uit dat de belastingdienst wat zij aan jou overmaken eerst verrekenen met wat je hun nog schuldig bent. Die schuldeiser ben je dan dus kwijt (Whoehoe)!

Ik zou met het geld dat je van de belastingdienst nog terugkrijgt eerst de roodstand wegwerken zodat je ook van die schuldeiser af bent en je ook geen rente meer hoeft te betalen.

Van het geld dat je overhoudt door het schoolgeld zou ik 25 extra per maand sparen. Het overige schoolgeld, aflossing belastingdienst en rente roodstand kun je dan mooi gebruiken om maandelijks bij je ouders af te lossen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *