Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 22 – Gezond eten met een budget onmogelijk?

Hallo allemaal, en wat leuk dat jullie weer mijn column lezen! Vorige week was een nogal depressief verhaal. Maar besparen en schulden aflossen gaat niet alleen om de positieve dingen. Er zijn een heleboel momenten waarop het even tegenzit of dat je beslissingen maakt die je beter niet had kunnen maken. Ik blijf een mens en gedrag is moeilijk aanpasbaar. Af en toe zal ik vervallen in oude gewoontes en dat zal ik dan ook moeten accepteren. Zolang mijn motivatie maar blijft om het daarna gewoon weer goed op te pakken en door te gaan!

SHEIN

Voordat ik begin met het hoofdonderwerp van deze column wil ik jullie even op de hoogte stellen van mijn SHEIN bestelling. Je weet wel, kleren die ik heb besteld en heb betaald met geld van mijn spaarrekening… Zaterdag was ik er niet en blijkt dat de bestelling werd bezorgd. Er lag een briefje van DHL in mijn brievenbus dat ik het de volgende werkdag kon ophalen bij een servicepunt. Het moest even wachten tot woensdag (ziek zijn en coronatest enzo) maar ik ging online kijken waar ik mijn pakket kon ophalen. Nou nergens dus, het lag bij het sorteercentrum. Dus ik naar de online chat van DHL waar is mijn pakketje en wanneer kan ik het ophalen? Nou er waren al 2 pogingen tot bezorgen gedaan en als die allebei dan niet succesvol zijn dan worden ze retour gestuurd naar de afzender. Ik moest contact leggen met de verzender en die moeten opnieuw een opdracht tot bezorgen geven. Ik vroeg wat die 2e poging was aangezien er in mijn ogen maar 1 poging is gedaan. Wat bleek, de bezorger was te laat aangekomen bij het servicepunt en dat werd gezien als poging nummer twee. Lekker dan. Twee uur online zoeken naar een klantenservice van SHEIN en het enige wat ik kon vinden was een vaag emailadres. Ik besloot toch maar te mailen maar ging er eigenlijk al vanuit dat ik mijn pakket en geld kwijt zou zijn. Maar ik heb geluk! Vrijdag kreeg ik een bericht van SHEIN dat mijn pakket was teruggestuurd en ik kon kiezen tussen opnieuw verzenden en geld terug (niet echt geld terug, ik kreeg credit in de app). Dus ik koos voor opnieuw verzenden. Nu maar weer wederom wachten op het pakket en goed de track & trace in de gaten houden zodat ik echt thuis ben wanneer de bezorger komt.

Ziek

Ja dames en heren, deze week was ik ziek. Niet heel speciaal voornamelijk wat griepklachten maar gelukkig geen verhoging. Wel moet ik van mijn baas een coronatest laten doen en deze was gelukkig negatief! Even een paar dagen lekker uitzieken en vrijdag weer aan het werk! Maar een vriend maakte de volgende opmerking: jij bent vast minder vaak ziek dan je collega’s. Ik ging erover nadenken en kwam tot de conclusie dat dat niet het geval is. Ik ben vast niet de nummer 1, maar sommige collega’s hebben zich volgens mij nog nooit ziek gemeld. Op dat moment begon ik te denken aan mijn voeding. Door mijn werk krijg ik voldoende lichamelijke beweging, maar mijn eetpatroon laat behoorlijk te wensen over. Ik eet te weinig groenten, en al helemaal te weinig fruit. Ik pak wel eens fruit uit de kantine (waar een plekje op zit en dus niet meer verkoopbaar. In plaats van het weg te gooien word het in de kantine gelegd) maar dat was het dan ook wel. Regelmatig als ik tot laat moet werken wil ik ook nog wel eens gewoon een hartige snack meenemen van het werk. Een frikandelbroodje bijvoorbeeld, of kaasbroodje. Dat is dan mijn avondeten. En het is waar dat ongezond eten nou eenmaal goedkoper is dan gezond eten, maar zou het ook invloed hebben op mijn gezondheid? Ben ik meer vatbaar voor ziektes als ik minder fruit en groente eet? Het antwoord is natuurlijk ja. Indirect sowieso en wellicht is het tijd dat ik kijk naar meer budget opties om toch gezond te kunnen eten.

Gezond eten is duur

Vanochtend werd ik wakker met de volgende kop van een artikel van de NOS: Prijs van gezond eten harder gestegen dan die van snacks en snoep. Mijn interesse was gewekt en ik las de rest van het artikel:

“Gezond eten en drinken is de afgelopen tien jaar meer in prijs gestegen dan ongezond voedsel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het betekent dat het naar verhouding duurder is geworden om gezond te eten.

Voor gezonde producten als groente, fruit en magere of halfvolle zuivel moest vorig jaar gemiddeld 21 procent meer betaald worden dan in 2010. Gerookt, gezouten of gedroogd vlees, sauzen en snacks werden gemiddeld 15 procent duurder. Opvallend is dat snoep en ijs zelfs goedkoper zijn geworden.”
Bron: nos.nl

Het is dus in verhouding duurder geworden om gezond te eten. In eerste instantie is dit natuurlijk geen goed nieuws. Maar ik ben iemand die niet tegen mijn verlies kan. Ik neem elke uitdaging aan, elke weddenschap en wil met elk spelletje winnen! Dus ik heb besloten om hier een uitdaging van te maken! Ik ga volgende week van 31 mei tot 6 juni op zoek naar budgetrecepten die gezond zijn! Ik ga elke dag 2 porties fruit eten en meer groenten toevoegen aan mijn maaltijden. In de realiteit zijn dit 6 dagen want op vrijdag eet ik altijd bij mijn ouders. Vaste prik patat (eigengemaakt), sla en kip. Daarnaast is de realiteit ook tot veel online recepten gebaseerd zijn op 4 personen. Ik ga dus van elk gerecht gelijk twee porties maken (ingrediënten halveren is niet zo moeilijk denk ik?) en zo kan ik de week erna weer gezond eten!

Dus 6 gezonde budgetgerechten, 12 porties, veel groenten en 14 porties fruit. Voor zo weinig geld als mogelijk. Ik zal jullie op instagram op de hoogte houden hoeveel geld ik kwijt ben per dag voor het maken van deze gerechten. Dus volg mij vooral op mijn instagrampagina: mijneigenschuld. Hebben jullie tips voor lekkere en gezonden maaltijden die niet veel kosten? Laat het mij vooral weten!

Toch nog slecht nieuws

Ik heb jullie in het verleden laten weten dat ik ging proberen om een jaar studieverlening te krijgen zodat er alsnog rond de €11.000 van mijn studieschuld wordt kwijtgescholden. Helaas heeft een gesprek met mijn decaan deze droom in rook doen opgaan. Omdat ik werk kom ik sowieso niet in aanmerking voor studieverlenging. Alleen een heftige medische indicatie zou er nog voor kunnen zorgen dat ik verlening krijg, maar die heb ik niet. Ik ga er hierbij van uit dat griepjes niet meetellen..
Dus helaas slecht nieuws ter waarde van €11.000. Maar ik laat mij hierdoor niet uit het veld slaan en ik ga vrolijk door met besparen en aflossen!

Dat was het weer voor deze week. Volgende week komen jullie erachter waar mijn geld naartoe is gegaan in mei! Volg mijn instagram zodat jullie volgende week kunnen zien hoe het gaat met mijn gezonde voeding week en wat mij dit gaat kosten!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


1 reactie

Wendy · mei 31, 2021 op 8:01 am

Op voedzaamensnel.nl staan veel goede recepten en vooral handig is dat je de recepten kan aanpassen naar de hoeveelheid porties. Dus als je er maar 1 of 2 wilt maken vul je dat in en weet je welke hoeveelheid van de ingrediënten je moet gebruiken.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *