Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 29 – Review: Rich dad, Poor dad

Lezen is één van hobby’s. Ik lees nu niet meer zoveel als vroeger, maar ik kan nog steeds genieten van een goed boek. En nu ik bezig ben met mijn persoonlijke financiën horen daar ook boeken bij over dit onderwerp. Graag wil ik met jullie delen wat ik van het boek vond, wat erin staat en wat ik ervan heb geleerd. Als eerste heb ik het boek: Rich dad Poor dad, what the rich teach their kids about money, and what the poor and middle class do not! Een behoorlijk lange titel maar het grijpt wel gelijk je aandacht.

Dit boek is geschreven door Robert T. Kiyosaki. En Robert had twee vaders. Zijn eigen vader was een hoog opgeleide man met nooit genoeg geld. En de vader van zijn beste vriend die alle geheimen van de financiële systemen kende en dus altijd genoeg geld had. Hij heeft van beide vaders veel geleerd. Zijn eigen vader heeft hem geleerd hoe het niet te doen, en zijn andere vader heeft hem geleerd hoe het wel te doen.

Het boek bestaat uit 6 lessen die de auteur wil overbrengen aan de lezer.

Lesson 1: The rich don’t work for money
Lesson 2: Why teach financial literacy?
Lesson 3: Mind your own business
Lesson 4: The history of taxes and the power of corporations
Lesson 5: The rich invent money
Lesson 6: Work to learn – don’t work for money

Het is een boek van 345 pagina’s maar er worden eigenlijk maar twee dingen gezegd die je moet doen.

  1. Stop met het zijn van een financiële analfabeet.
  2. Weet het verschil tussen activa (assets) en passiva (liabilities)

1 Stop met het zijn van een financiële analfabeet.

Robert geloofd dat voordat je veel geld kan verdienen eerst moet weten hoe geld werkt.

Financiële intelligentie is gebaseerd op vier technische vaardigheden.

  1. Boekhouding. Hij bedoeld hiermee echt de kennis hebben van een accountant. Echt weten wat cijfers betekenen en deze ook kunnen lezen. Dit schijnt een vitaal onderdeel te zijn voordat je begint met het opstarten van bedrijven en investeringen.
  2. Investeringen. Volgens Robert zijn investeringen de wetenschap van geld.
  3. Het begrijpen van markten. Dit is de wetenschap van aanbod en vraag.
  4. De wet. Je moet weten wat je als bedrijf wel en/of niet mag doen. Denk hierbij voornamelijk aan belastingwetten.

Dit klinkt als heel veel werk en verschillende opleidingen. En dat is juist de bedoeling. Weten hoe geld werkt en hoe de economie werkt, en hoe de wetten werken, en de belastingdienst en de wetenschap van vraag en aanbod dit kun je allemaal leren. En het is belangrijk om te leren als je veel geld wilt verdienen. Maar zoals de auteur zegt, hier haken heel veel mensen af. Want ze willen wel veel geld, maar ze willen het niet leren hoe ze dit ook daadwerkelijk kunnen doen.

2 weet het verschil tussen activa en passiva

ActivaPassiva
Vastgoed
Aandelen
Obligaties
Intellectueel eigendom
Hypotheek Auto lease (schuld) Creditcard schulden
Studielening (schuld)

Het is dus duidelijk dat de passiva jouw geld kosten en activa jouw geld oplevert. Robert geeft aan dat je zo weinig mogelijk passiva moet hebben en zoveel mogelijk activa. Want de activa leveren jouw geld op! Hier kun je een inkomen uit genereren zonder dat je ervoor hoeft te werken. 

Deze twee boodschappen zie je eigenlijk als een rode draad door het hele boek lopen. Leer hoe geld werkt, en laat deze kennis ervoor zorgen dat je activa groeit en je passiva zo klein mogelijk wordt.

Wat vond ik van het boek?

Ik heb het boek Engelstalig gelezen, aangezien dat een stuk goedkoper was dan het boek in het Nederlands. De persoonlijke verhalen en de keuzes die de auteur heeft gemaakt zijn vermakelijk om te lezen. De stukken waarin hij echt dieper in gaat in de jargon zijn wat moeilijker voor mij. Maar uiteindelijk begreep ik ze wel. Ook is het boek natuurlijk gebaseerd op de Verenigde Staten. Dus wetten en belastingen en dergelijke zijn gebaseerd op het Amerikaanse systeem. In Nederland kan dit dus weer heel anders heen. Maar de boodschap blijft hetzelfde: leer hoe het systeem werkt in jouw land en gebruik het in jouw voordeel. Wel legaal natuurlijk. 

Ik weet alleen niet of ik al wel toe ben aan het toepassen van deze lessen. Ik ben nog druk bezig met het aflossen van mijn schulden en nog niet in staat om mijn geld te kunnen investeren in beleggingen/aandelen/obligaties. Dit wil ik zeker wel in de toekomst gaan doen, maar eerst wil ik meer aflossen. Voor de toekomst is dit een heel goed boek die mij werken kan helpen in het creëren van een stappenplan om meer geld te verdienen.

Wat heb ik ervan geleerd?

Dat ik nog een heleboel werk te doen heb. Ik weet dat ik nu bezig met het minimaliseren van mijn passiva door mijn schulden af te lossen. Ik weet ook dat ik veeeeeel meer moet gaan lezen. Voornamelijk over investeren. Ik zal gaan moeten lezen over beleggen/aandelen en obligaties om zo mijn kennis te vergroten over hoe geld werkt. 

Winactie!

Ben jij nou geïnteresseerd in dit boek? Ben je benieuwd en wil je het boek zelf lezen?

Dat kan! Dit is wat je moet doen.

  1. Volg mijn instagram pagina: mijneigenschuld.
  2. Like de post waarin ik de winactie bekendmaak.
  3. Schrijf een reactie met de reden waarom jij dit boek graag wilt winnen.
  4. Maandag 2 Augustus wordt de winner bekend gemaakt!

Lees hier de 18 beste side hustles. De 18 beste side hustles

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *