Week 35 – Een nieuwe weg

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 35 – Een nieuwe weg

Hallo dames en heren! Nee ik ben niet gestopt met mijn column. Ik heb onverwachts een hele lange vakantie genomen van het schrijven ervan. In week 28 heb ik voor het laatst een column geplaatst, genaamd keuzes. Hierin vertelde ik dat mijn vakantie was begonnen en ik liet jullie weten welke nieuwe werkgever ik had gekozen. Ondertussen is het week 35, is mijn vakantie voorbij en werk ik al weer vier weken bij de Albert Heijn.

Waarom zo’n lange vakantie van de column?
Ik had jullie al verteld dat ik sowieso twee weken vakantie zou nemen van de column. Dit in verband met het feit dat ik er gewoon niet was. Ik ging lekker met mijn vader op vakantie bijvoorbeeld. Na de vakantie moest ik vaak ook in het weekend werken en daarnaast was ik bijna al mijn vrije dagen in Leeuwarden.

Mijn zusje en haar vriend hebben een huis gekocht en hadden per 1 september de huur opgezegd. Maar zoals dat gaat met het verbouwen van een huis ging niks zoals het werd gepland. Ik heb daarom veel opgepast op de kinderen zodat mijn zus en haar vriend konden gaan klussen. Oppassen deed ik op mijn nichtje van 11 en mijn neefjes van 3 en 10 maanden. Ik kon echt de tijd en energie niet meer opbrengen om ook daadwerkelijk de column te schrijven. En mijn zwager is de eigenaar van fnce.nl de site waarop mijn column wordt gepubliceerd. Ook hij was natuurlijk erg druk en vond een pauze niet zo heel erg.

Daarnaast zijn wij ook in augustus nog een weekendje weg geweest met mijn ouders en mijn zus haar gezin naar Duitsland. Dit omdat mijn ouders 30 jaar huwelijk vierden. Dit is eigenlijk weer mijn eerste echt vrije weekend en bij deze pak ik mijn column weer op. Het is namelijk niet zo dat ik niet bezig ben geweest met mijn financiën.

Een grote beslissing
Ik heb in de vakantie namelijk een grote beslissing gemaakt na het lezen van onderstaande paragraaf in een artikel:

Extra aflossen loont niet altijd

Heb je een hoge studieschuld en een laag inkomen? Dan kan het zijn dat extra aflossen voor jou ongunstig is. Het maandelijks af te lossen bedrag wordt namelijk vastgesteld op basis van je inkomen en de termijn staat ook vast. Blijkt dat je nog een restschuld hebt nadat de aflosfase is afgelopen, dan wordt de restschuld kwijtgescholden. Let op: eventuele achterstallige maandbedragen vallen niet onder de kwijtschelding.
https://www.nn.nl/Financien/Studieschuld-aflossen.htm

Ik heb besloten om voorlopig niet extra af te lossen op mijn studieschuld. Mijn inkomen gaat flink omlaag. Ik moet 80% van mijn inkomen aflossen wil ik voor het einde van de termijn alles hebben afgelost. En dat is gewoon niet haalbaar/realistisch. Dit jaar had ik geen verplichtte aflossing, volgend jaar hoogstwaarschijnlijk wel. Deze ga ik natuurlijk gewoon betalen. Maar extra aflossen ga ik niet doen.

Wat ga ik dan wel doen?
Ik ga vermogen opbouwen. Wat er overblijft van mijn loon na aftrek van mijn vaste lasten en variabele lasten ga ik sparen en beleggen. Ik wil een flinke spaarrekening opbouwen en mij het laatste kwartaal van 2022 verdiepen in beleggen. Meer erover lezen en begrijpen.

Ook wil ik een 13-jaren plan maken. Waarom 13 jaar? Omdat over 13 jaar en 4 maanden mijn aflosperiode van mijn studieschuld stopt en de rest dan wordt kwijtgescholden. Wat dat plan wordt, dat weet ik nog niet, maar ik heb nog de rest van het jaar om het vorm te geven. Misschien ga ik wel proberen een ton bij elkaar te sparen!

Waarom kies ik hiervoor?
Als ik heel eerlijk ben heb ik hier heel erg over getwijfeld. Het is natuurlijk voor mij persoonlijk heel voordelig om met een laag inkomen mijn studieschuld niet extra af te lossen. Maar dat betekent natuurlijk wel dat de belastingbetaler mijn restschuld betaald. En vanuit deze ethische overwegingen heb ik ook altijd extra afgelost. 

Maar de wereld verandert enorm snel. Oorlog, crisis na crisis, wooncrisis, energiecrisis en de enorme inflatie. De rekening hiervan wordt betaald door de consument. Ik heb een variabel contract voor mijn gas en stroom, en ik kan deze betalen omdat ik een goed geïsoleerd huis heb, een eenpersoons huishouden en ik ben zuinig. Maar als ik de verhalen om mij heen hoor. Dan prijs ik mijzelf echt gelukkig. En als ik de prijzen zie in de supermarkt… Daarnaast het feit dat de prijzen van koopwoningen de pan zijn uitgestegen en dat je eigenlijk al geen huis meer kunt kopen zonder eigen geld.

Dit zijn allemaal redenen om te kiezen voor een goed gevulde spaarrekening en om te blijven beleggen. Gewoon om goed voorbereid te zijn op wat de wereld je maar in de schoenen werpt. En de rust die het kan geven om te weten dat je de rekening van wat de wereld je in de schoenen werpt kan betalen.

Maar als kanttekening wil ik hier wel bij plaatsen dat het geen makkelijke beslissing is geweest. Ik heb namelijk heel veel moeite met het ethische aspect van mijn beslissing ook al overtreed ik geen wetten en ben ik geen crimineel. Het blijft moeilijk. En wie weet. Als ik in de toekomst een baan krijg waarbij ik wel weer goed verdien dan kan ik weer een hele andere beslissing maken.

Wat vinden jullie van mijn beslissing? Hadden jullie hetzelfde gedaan of juist niet en waarom? Laat het weten in de reacties!

Voor nu een hele fijne zondag en tot volgende week!

Eén reactie

  1. Nauw ik denk dat er nog veel ergere mensen zijn hoor.
    Ik zou hetzelfde doen waarschijnlijk. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen, hoe zeg je dat.

    Op het moment is gevulde spaarrekening echt nodig en je weet niet hoe de toekomst eruit gaat zien, word het nog erger of word het toch nog beter.

    Alles wat je nu kunt sparen is meegenomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.