Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 45 – Weer een nieuwe manier van uitbetaling

Er is veel gebeurd deze week! Duo heeft uitgerekend wat ik in 2022 per maand moet aflossen, ik heb mijn eerste loon gehad en mijn huidige zorgverzekering heeft mijn nieuwe polis van 2022 bekend gemaakt! Allemaal zaken die invloed hebben op mijn financiële situatie.

Duo

Zoals jullie weten ben ik dit jaar begonnen met het afbetalen van mijn studieschuld. Die wordt maar langzaam kleiner want mijn verplichte aflossing was vastgesteld op €13,82. Dat betekent dat ik in 2021 in totaal €165,84 aflos op mijn studieschuld. Mijn verwachting is dat dit bedrag blijft, want ik denk niet dat ik er dit jaar nog aan toe kom om af te lossen. Mijn zusje, vader en moeder zijn nog jarig dit jaar en ook kerst wordt gevierd met cadeautjes. Een extra aflossing zit er niet bij.

Nu heeft de DUO opnieuw een berekening gemaakt over mijn inkomen en hoeveel ik daarbij moet aflossen. Ze hebben als inkomensjaar 2020 uitgekozen (toen ik fulltime bij de Albert Heijn ging werken. En vanwege het minimumloon hier en vanwege het feit dat de belastingdienst mijn schoolkosten dit jaar heeft uitgerekend en ik dus een groot bedrag terug kreeg, maar die kosten wel van mijn inkomen van dat jaar worden afgeschreven komt het totale aflosbedrag op €00,00. Juist over 2022 hoef ik geen verplichte aflossing te doen.

Betekent dit dat ik helemaal niet ga aflossen? Natuurlijk niet! Vanaf januari is het gewoon weer de bedoeling dat ik elke maand een aflossing ga doen. Dat zal maandelijks verschillen. Het ligt er maar net aan wat mijn inkomsten en uitgaven zijn. Maar het is zeker de bedoeling dat ik weer ga aflossen en ook mijn spaarrekening weer aanvul. 

Mijn eerste loon

Eigenlijk baal ik als een stekker dat ik mijn eerste loon heb gehad. Die kwam namelijk midden in de week op een hele gekke datum. Na wat mails en appjes kwam ik erachter dat randstand mijn loon wekelijks uitbetaald… Nu moet ik dus weer een systeem gaan vinden om het overzicht te houden, want het lijkt nu alsof ik elke week geld krijg om uit te geven. Ik heb tot nu toe twee manieren verzonnen.

  1. Uitrekenen wat mijn vaste lasten zijn voor de volgende maand en elke week een deel van mijn loon op de spaarrekening zetten. Dit bedrag wordt de laatste dag van mijn maand op mijn doorlopende rekening gezet en hier kunnen dan de vaste lasten van worden betaald.
  2. Meer uitgebreid mijn tweede rekening gebruiken. Mijn hoofdrekening (ING) gebruiken voor de vaste lasten. Mijn extra rekening (ABN) gebruiken voor de dingen die ik koop. Elke week als ik loon krijg zet ik hier een vast bedrag op. Bijvoorbeeld €50 of €75 of iets dergelijks. Op is op. De rest blijft op mijn hoofdrekening voor de vaste lasten, of wordt afgelost of wordt naar de spaarrekening overgezet. Dat betekent dus dat ik wekelijks kleine bedragen spaar en aflos.

Echt wat een gedoe weer. Ik krijg er hoofdpijn van. Hebben sommige van jullie een systeem dat jullie gebruiken omdat jullie ook per week krijgen uitbetaald? Alstublieft deel het met mij! Want heb het idee dat ik dit systeem elke maand weer ga veranderen…

Zorgverzekering

Nou mensen mijn nieuwe premie voor 2022 is ook weer berekend en zoals we in het nieuws al hebben vernomen is deze omhoog gegaan. Dit is hoe mijn zorgverzekering er op dit moment uitziet:

pastedGraphic.png

Ik heb dus de hoogste eigen risico, een aanvullende verzekering voor eventuele fysio en een tandartsverzekering. Voor 2022 gaat het er als volgt uit zien:

pastedGraphic_1.png

De basispremie en de tandartsverzekering gaan omhoog en het betekent een stijging van €4,50 per maand. Dat is een stijging van €54 over het hele jaar. Aan het einde van de maand of begin december maar even kijken of het ergens anders ook goedkoper kan.

Geen kleding kopen

Het is 14 november en we zitten bijna op de helft van de maand. Ik kan zeggen dat het mij gelukt is om helemaal geen kleding te kopen! Nu de tweede helft van de maand deze trend doorzetten en het gaat mij lukken! Ik moet zeggen dat het wel moeilijk wordt. Ik was namelijk mijn zwarte rokjes aan het zoeken. Van die simpele T-shirt stof rokjes. En ik kan ze nergens vinden! Heb zelf beneden in de schuur al gekeken en daar lagen ze ook niet. Dus het zou kunnen dat ik toch een aankoop ga doen deze maand, maar ik ga proberen of ik dat kan rekken naar volgende maand.

Dat was het weer voor deze week. Heb jij tips over hoe ik mijn financiën nu het beste kan ordenen met een wekelijks loon? Ik hoor het heel graag! Of misschien tips voor de nieuwe zorgverzekering? Laat van je horen!

Voor nu een hele fijne zondag en tot volgende week!

Wil je besparen op je vaste lasten? Lees hier alles over vergelijken en besparen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.


6 reacties

Sanne · november 14, 2021 op 10:28 am

Hi, ik werk ook via een uitzendbureau en daar is het ook mogelijk om per 4 weken betaald te krijg. Misschien kun je dat nog vragen of dit bij randstad ook mogelijk is. Groetjes Sanne

    Charina · november 14, 2021 op 6:22 pm

    Bedankt voor de tip! Zal het even navragen.

Femmy · november 14, 2021 op 12:48 pm

Ik zou kiezen voor manier 2.

Monique298 · november 14, 2021 op 4:03 pm

Ik weet dat mensen die per week salaris ontvangen het hele bedrag op een spaarrekening zetten elke week. Vanuit de spaarrekening dan alle lasten betalen.

    Charina · november 14, 2021 op 6:23 pm

    Bedankt voor de tip!

Monique · november 14, 2021 op 5:55 pm

Je maandelijkse lasten x12 en dan delen door 53. Dat bedrag is dan hetgeen wat je minimaal naar de vaste lasten rekening moet zetten. Ik werk zelf met Knab bank, voor 1 bedrag kan ik veel verschillende rekeningen krijgen met en zonder pas.
Ik heb o.a. vaste lasten, auto-vervoer, vakantie , buffer, kleedgeld kids, noodzakelijke uitgaven, boodschappen. Van sommige wel een pas zoals boodschappen en vervoer maar voor bv buffer en vaste lasten geen pas.
Grtz

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *