Week 51 – Wat heeft kerst mij nou gekost?

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 51 – Wat heeft kerst mij nou gekost?

Ik schrijf dit op een vrijdag, dus kerst is eigenlijk nog niet begonnen. Maar ik heb al wel alle cadeautjes in huis en ook alle boodschappen gedaan, dus ik kan een berekening maken met wat ik nou eigenlijk heb uitgegeven. Ik neem alles bij elkaar: inpakpapier, cadeaus en boodschappen.

Cadeaus
Ik heb voor de volgende personen cadeaus gekocht: Mijn zusje Mikki, mijn zwager Benn, mijn nichtje Tirsa, mijn neefje Abel, mijn neefje Joep, mijn oma, mijn moeder, mijn vader en ook de hond Luna heeft een paar cadeautjes gekregen. Als ik alle cadeaus bij elkaar op tel kom ik op het volgende bedrag:

Totaal uitgegeven cadeaus: €483,92

Dat is gemiddeld €53,77 per persoon (ik heb de hond ook even als persoon meegerekend).

Ook al klinkt het bedrag heel erg hoog, per persoon vind ik het nog wel meevallen. €106 had ik aan koopzegels uitbetaalt gekregen en ik had ook nog een VVV bon van €75 die ik aan cadeautjes heb gespendeerd. Uit eigen zak heb ik dus nog €302,92 betaald.

Boodschappen
Ik ben zo slim geweest om mijn boodschappen dinsdag te doen. Ik dacht die drukte een paar dagen voor kerst en dan is ook nog eens de helft op. Dus lekker op tijd mijn boodschappen gedaan en alles hup de vriezer in. In totaal was ik €72,32 kwijt. Er zaten ook nog wat losse boodschappen verder bij, maar ik reken het er gewoon bij. Dit is allemaal voor de gourmet van zaterdag, want dan ben ik de hostess.

Overig
Decemberzegels:​​€18,20
Lampjes voor buiten:​​€16,99
Losse kerstbal:​​€3,99
Inpakpapier:​​​€5,75
Kerstkaarten:​​​€6
Goede doelen:​​€32,62

Totaal:​​​​€83,55

En dan nu, het grote totaal bedrag. Wat heb ik in totaal, met alles kerst gerelateerd eromheen, uitgegeven? 

€639,79.

Oké als ik dit zo zie staan dan denk ik: dat staat ook heel leuk op de spaarrekening, of: dat is een hele mooie aflossing. Maar ik houd van kerst. Het maakt mij blij om te geven aan goede doelen en om kerstcadeautjes te geven aan mijn dierbaren. Daarnaast vind ik het ook leuk dat je altijd gelijk kan zien welk cadeau ik heb gekocht omdat het zo slecht is ingepakt en dat daar dan elk jaar een opmerking over gemaakt wordt. Het opdoffen, het samen zijn, het lekkere eten, ik zou het echt voor geen goud willen missen.

Daarnaast heb ik dit bedrag uitgegeven over 3,5 maand, dus ik heb het ook goed verspreid. Maar misschien is het dan nu de uitdaging om volgend jaar minder uit te geven. Maar dat zien we volgend jaar wel weer.

Beleggen
Ik heb mij iets meer verdiept in potentiële sites/banken etc. waar ik eventueel kan beginnen met beleggen. Meesman valt al af. Het minimale bedrag per maand wat op de beleggingsrekening gestort moet worden is €100 en dat vind ik nog iets te veel om mee te beginnen. Niet als mijn studieschuld nog zo hoog is. Voor mij is het nu een race tussen de giro en ING. Bij de giro mag je ook gewoon €1 per jaar beleggen dus dat is ook fijn. Maar ik wil mij toch nog even iets meer inlezen hierover. Dat kan ik mooi na de kerst even doen.

Energie
Waar ik nu ook al over na aan het denken ben is dat per 1 april mijn contract bij Greenchoice eindigt. Dat betekent dus dat ik mij weer moet gaan verdiepen in energieleveranciers en welke dan de goedkoopste is. Dit keer natuurlijk slechts een jaarcontract, want ik ga geen hoge bedragen vast leggen voor 3 of 5 jaar. Hebben jullie tips?

Dat was het weer voor deze week. Een iets kortere column, maar dat ga ik volgende week helemaal goed maken. Dan ga ik namelijk vertellen wat ik in december heb uitgegeven, maar krijgen jullie ook een overzicht van 2021! We gaan dan kijken waar mijn geld naartoe is gegaan en welke doelen ik wel heb behaald, en welke niet. Ook ga ik jullie vertellen wat mijn nieuwe doelen zijn. Dus volgende week een heerlijke lange column!

Een hele fijne kerst iedereen en alvast een gelukkig nieuwjaar en natuurlijk tot volgende week!

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.