Week 9 – Het einde van februari

Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 9 – Het einde van februari

Hallo allemaal! Leuk dat jullie allemaal weer lezen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik een beetje nerveus ben voor deze maand. Ik weet namelijk zeker dat het kopje buiten de deur eten nogal hoog is deze maand… Ik heb het nog niet uitgerekend dus ik weet nog niet precies hoe hoog het is.. Maar laten we dan beginnen met iets positiefs en dat is natuurlijk het inkomen!

Inkomsten

Dit is wat er in februari binnen is gekomen:

Randstad: €1.863,60
Toeslagen: €430

Totaal: €2.293,60

Vorig jaar: €1.679,44

Stuk meer loon. Dit omdat ik in februari de volledige vier weken kreeg uitbetaald. In maart, april en mei krijg ik voor drie weken uitbetaald. Met dit loon moet ik dus ook de eerste week van maart mee rond komen.

Vaste lasten

Huur €624,84
Zorg €86,25
KPN vast €40,98
Greenchoice €50
KPN mobiel €28,32
Ardanta €18,73
Vitens €7,92
Netflix €5,50
ING €2,35
ABN Amro €1,95

Totaal €866,84 

Vorig jaar: €1.092,61

Een aantal veranderingen deze maand. Het geld voor de betaalrekening van de ING is verhoogd van €1,95 naar €2,35. En ondanks de korting is mijn rekening van de KPN vast iets hoger. Dit omdat Spotify nu via KPN gaat en ik dan €5,- entertainment korting krijg. 

Variabele lasten

Natuurlijk geef ik naast mijn vaste lasten mijn geld ook aan andere dingen uit. Hieronder een overzicht van deze maand.

Boodschappen: €195,33
Kleding: €37,50
Kaartpot: €23,67
Bestellen/eten: €255,17
Verzorging: €73,43
Overig: €177,24
Cadeaus: €148,51
Vervoer: €40,29

Totaal: €951,14

Vorig jaar: €337,87

Boodschappen

Boodschappen is iets meer dan ik had verwacht. Ik dacht weer rond de €180 uit te komen. Maar dat is helaas mislukt deze maand. Niet een heel groot verschil, maar toch iets te veel.

Kleding

Bij de MS mode een aantal items gehaald. De sale was daar 2+1 gratis. Daar heb ik €25 euro uitgegeven. En bij de Hema een heel leuk shirt gekocht voor €12,50.

Kaartpot

We zijn weer begonnen met sparen in de kaartpot. Het is voor een vakantie in april/mei en we doen standaard €5 per persoon per week op de spaarrekening. Daarnaast doen we 1x in de week ook kaarten om geld. De verliezers moeten het verschil in punten ook op de spaarrekening zetten. In februari heb ik 23,67 ingelegd.

Bestellen/eten

Besteld, besteld, besteld, snoepjes bij de Jamin, flesje water buiten de deur, 2x naar de bios geweest en het eten daar staat hier ook bij. Bij de sauna gegeten en dat staat hier ook bij, broodje op het werk gekocht, drinken op het werk gekocht, besteld, besteld, uit eten, lunch met een vriendin enz. enz. Gewoon eigenlijk te veel om op te noemen en gewoon teveel punt.

Verzorging

Ik ben naar de kapper geweest deze maand en kreeg van de tandarts het advies om te gaan beginnen met raggers. Dus deze heb ik aangeschaft.

Overig

De rekening van de bieb betaald: €62,50 voor een jaarabonnement. Entree voor de bioscoop. Eén keer met mijn nichtje en één keer alleen. Ik heb ook een puzzel gekocht en stompkaarsen. 

Cadeaus

Een vriendin jarig, babyshower, zwager jarig, neefje jarig. Toch iets meer feestjes deze maand en dus de kosten voor deze categorie gingen ook omhoog.

Vervoer

Iets vaker de auto mee gehad. Dus ook benzine erin. Ook moest ik 2x betalen om ergens te parkeren.

Sparen
Overgemaakt naar de spaarrekening: €250
Totaal spaarrekening: €500

Vorig jaar: €25
Totaal:       €50

Aflossen

Deze maand niks afgelost. Dit omdat ik ervoor gekozen heb om mijn GBLT en gemeentelijke belastingen in één keer te betalen in plaats van in termijnen. Dit wordt in de eerste week van maart allebei afgeschreven als het goed is.

Duo aflossing: €0

Totaal: €234,88

Vorig jaar: €331,97

Wat is nu de stand?

1 januari 2022: €78.404,47
1 februari 2022: €78.169,62
1 maart 2022: €78.169,62

Mijn schulden zien er op dit moment als volgt uit:

Duo: €78.169,62

Totaal afgelost: €6.234,88

Totaal afgelost 2021: €6.000!!!!!!!!!

Beleggen
Inleg januari: €50
Inleg februari: €50

Ook ben ik dit jaar begonnen met beleggen. Niet met enorme bedragen, maar met €50 per maand en gewoon kijken wat het is, wat mogelijk is, hoe het werkt enz. 

Mijn doel voor 2022

€10.000 aflossen/beleggen/sparen

Januari: €534,88
Februari: €300

Nog te gaan: €9.165,12

Nou als jullie het mij willen vergeven: dit was echt een kutmaand. Ik heb veel te veel geld uitgegeven. En ook zoveel meer dan vorig jaar qua variabele uitgaven. En dan zat vorig jaar het roken er nog bij. Eén ding is zeker: door het stoppen met roken ben ik meer gaan eten. Geen idee waarom ik deze maand zoveel geld heb uitgegeven aan eten buiten de deur, maar het is niet normaal. 

Doelen voor maart

 1. Voor maart een budget van €300 voor variabele uitgaven (m.u.v. de rekeningen voor GBLT en gemeente die de eerste week van maart worden afgeschreven).
 2. Gebruik maken van mijn ABN Amro bankpas. Dit doe ik veel te weinig en hier moet ik meer actief gebruik van gaan maken.
 3. De hele maand maart geen kleding kopen.
 4. De hele maand maart geen eten bestellen.
 5. Geen geld uitgeven aan vervoer.

Voornamelijk doelen om te besparen. Want blijkbaar neem ik het er maar van. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik moet weer even back to basic en de hand op de knip!

Voor nu bedankt voor het lezen, tot volgende week en nog een fijne zondag!

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Lees hier alles over beginnen met beleggen.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

4 reacties

 1. Wees nou alsjeblieft niet zo streng voor jezelf. Je doet het echt heel goed! Nog steeds gestopt met roken, jij topper 🥳🥳🥳
  Je bent je bewust van de (tijdelijke) hoge uitgaven. Neem dat mee de komende maanden en dan komen die besparingen echt wel weer. Gemeentelijke Belastingen in 1 x betalen was ook superslim, lagere lasten de rest van het jaar. Dus, mijn ongevraagde advies: niet zo streng voor jezelf, kijk even terug en leer van de afgelopen maand en doe het de komende maanden gewoon steeds iets beter. En blijf stoppen met roken, nog heel even en je wil echt niet meer anders. Vet. Goed. Gedaan.

  1. Ah Suzanne.. Wat een lieve reactie! Ik ga zeker heel erg mijn best doen om het deze maand beter te doen! En ja het niet roken gaat steeds beter!

 2. Hi Charina, allereerst ontzettend knap dat je gestopt bent met roken, en dat nog steeds volhoudt. En mooi dat je ook nog steeds de blog blijft schrijven :). Ga zo door!
  Een baalmaand kan gebeuren natuurlijk. De kunst is om ervan te leren. Dus ik denk niet door jezelf te straffen door de volgende maand niks meer te mogen uitgeven, maar eerder door te kijken: hoe krijg ik meer controle over mijn uitgaven. Dus misschien niet achteraf bekijken, maar elke week even administratie bijwerken om te kijken hoe de vlag erbij hangt. Of werken met potjes, en op = op voor die maand.
  Voor mij is het vooral afspraken met mezelf, ik mag 10% van mijn inkomsten uitgeven aan variabele uitgaven (ik heb alleen boodschappen bij vaste uitgaven a 200 p/m, er moet toch gegeten worden). En bepaal van welke uitgaven je gelukkig wordt (voor mij is dat horeca en concertjes, voor jou misschien kleding en cadeau’s), en van welke minder. Dus zoek naar een manier die voor jou werkt. Succes!

 3. Ik vind het altijd super om je colum te lezen en lees deze ook altijd met plezier. Ik wil alleen 1 tip geven, en dat is om naar je toeslagen te gaan kijken. Ik denk namelijk dat geen recht hebt op zoveel toeslagen als je deze inkomsten hebt. Ben hier zelf namelijk de mist wel eens bij ingegaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.