Week 9 – Het einde van Februari

Mijn eigen schuld

Column: Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 9 – Het einde van februari

Hallo allemaal! Wat leuk dat jullie allemaal weer mijn column lezen! Het is zondag 28 februari en de laatste dag van de maand. Dit betekent dat ik deze week met jullie ga delen wat ik heb uitgegeven in de maand februari. Waar is al mijn geld naartoe gegaan? Dat ga ik met jullie delen. Vorige week heb ik met jullie gehad over kleine besparingen en toen ben ik vooral ingegaan op de energierekening en de gemeentelijke heffingen en belastingen. Ik heb toen een aantal tips van jullie ontvangen, echt hartstikke bedankt! Heb je nog meer tips? Laat het mij weten!

Inkomsten

Laten wij beginnen met iets positiefs: mijn inkomsten. 

Albert Heijn€1342,72
Toeslagen€329
Overige inkomsten€7,72
Totaal€1679,44

Dit is helaas €430,13 minder dan vorige maand. Maar vorige maand kreeg ik loon over 5 weken in plaats van de normale 4. Dus dit is een logische mindering. De overige inkomsten komen door het kaarten. Helaas konden wij als familie niet heel veel kaarten in verband met het feit dat mijn moeder corona heeft gehad, en toen we uiteindelijk wel weer konden kaarten, won ik dik!! Dus volgens afspraak is er €7,72 overgemaakt naar mijn rekening.

Vaste lasten

Ik heb in mijn tweede blog uitgebreid vertelt wat mijn vaste lasten zijn. Ik zal ze niet weer helemaal opsommen (lees blog 2 nog even terug), maar ik zal wel het totaal bedrag benoemen. In totaal zijn mijn vaste lasten deze maand €1.092,61. Dat is minder dan vorige maand, en dat komt doordat de vaste aflossing van de bank is verdwenen! Scheelt toch weer €50 die ik ergens anders aan kan aflossen!

Variabele lasten

Naast mijn vaste lasten geef ik natuurlijk ook geld uit aan andere dingen. Mijn grootste kostenpost valt onder de noemer boodschappen. Hieronder een overzicht.

Boodschappen: €139,83
Roken:

Boodschappen€139,83
Roken€94,35
Cadeaus€58,72
Verzorging€4,88
Uit eten/bestellen€18,83
Interieur€8,36
Overig€12,90
Totaal337,87

Hier ben ik heel tevreden over, want alles bij elkaar opgeteld heb ik in februari minder uitgegeven. Door de cadeaus was het verschil niet zo heel groot, maar het scheelt toch weer €12,20 ten opzichte van vorige maand!

Boodschappen

Ik heb deze maand €76,67 minder uitgegeven aan boodschappen dan vorige maand!! Dat is een flinke besparing. Hoe kan dit? Nou ten eerste had ik de 30 januari net voor €50 aan boodschappen gedaan, hier kon ik de eerste week van februari lekker van eten. En daarnaast heb ik gratis een Hello Fresh box besteld met een code van mijn zusje. Hier kon ik ook makkelijk een week van eten. Dus dat ik minder aan boodschappen heb uitgegeven is geen verrassing voor mij.

Daarnaast wil ik benoemen dat ik dus dit jaar in totaal voor €356,33 aan boodschappen heb gedaan. Daarvan is €60,70 uitgegeven aan koopzegels. Zeker al een lekker bedrag en ik ga vrolijk door sparen om hier uiteindelijk aan het einde van het jaar kerstcadeaus mee te bekostigen.

Roken

Ja, roken doe ik nog steeds. Daar heb ik deze maand €94,35 aan uitgegeven dat is €1,25 meer als vorige maand. Dit is dus eigenlijk constant gebleven.

Cadeaus

In deze tijd is alles mogelijk. Eén van deze cadeaus was nog een kerstcadeau van afgelopen december. Mijn moeder had gevraagd om een agenda met foto’s en ik had deze gemaakt via de site van de Hema. Ik dacht ik ga geen verzendkosten betalen, maar ik haal hem gewoon op in de winkel. En toen: lockdown. Ik kon mijn moeders cadeau niet meer ophalen en verzenden deden ze niet want hij lag al op mij te wachten in de winkel. Toen we in februari weer producten mochten ophalen in de winkels heb ik dit dus ook gelijk gedaan. €15,50 heb ik nog uitgegeven aan mijn moeders kerstcadeau. Gelukkig is ze er wel echt dolblij mee!

Daarnaast is mijn neefje over 1,5 week jarig en ik ben een traditie gestart dat ik elk jaar een fotoboek maak met de hoogtepunten van dat jaar. Hij wordt dit jaar 2 en dus heb ik alvast zijn fotoboek gemaakt en betaald. €26,69 kostte dit inclusief verzendkosten en €7,25 korting met een kortingscode!

Daarnaast waren in februari ook nog mijn zwager en een vriendin jarig. Mijn vriendin wilde graag kneipp douchefoam voor haar verjaardag en via de kruidvat kreeg ik een persoonlijke aanbieding van 1+1 gratis. Nu kan ik haar dus twee cadeaus geven voor hetzelfde geld! Voor mijn zwager heb ik nog een kleinigheidje gekocht (sorry ik ga niet vertellen wat, want ik geef het aan hem nadat deze column online komt).

Verzorging

Deo was op. Normaal koop ik dit in Duitsland, maar helaas corona. Dit wederom gezocht naar een leuke aanbieding en bij de etos heb ik dove deo gekocht voor 1+1 gratis. Dit heeft mij €3,89 gekost. Wat ik heel duur vind aangezien ze in Duitsland €1,15 per stuk zijn. Hebben jullie nog tips voor alcoholvrije spuit deo’s die goedkoper zijn? Daarnaast heb ik door het winterweer een aantal schralen plekken. Dus heb ik een pot vaseline gekocht. Ook in de aanbieding natuurlijk. Originele prijs was €2,59, ik heb €0,99 betaald!

Uit eten/bestellen

Ik heb deze maand 2x eten besteld. De eerste keer was bij mijn zusje. Mijn bijdrage was €10,06 en de tweede keer was ik zo moe dat ik toch ben gezwicht en voor €8,25 iets heb besteld.

Interieur

Mijn stompkaarsen en waxinelichtjes waren op. En doordat iedereen op dit moment erg weinig keus heeft omdat er maar weinig winkels open zijn, heb ik deze gekocht bij de kruitvat. Drie kaarsen en een grote zak waxinelichtjes. Daar heb ik €8,36 aan uitgegeven deze maan.

Sparen

Onderdeel van mijn vaste lasten is dat ik €25 per maand ga sparen. Ook in februari is er weer €25 overgemaakt en er staat nu nog steeds €50 op mijn spaarrekening. Ik ben er niet aangekomen (iets wat ik ‘normaal’ al lang gedaan had).

Aflossen

Zoals ik vorige maand al had voorspeld heb ik inderdaad deze maand minder afgelost. Maar met minder inkomen is dit natuurlijk ook heel normaal en daar hoef ik mij niet vervelend over te voelen. Waar zijn mijn aflossingen naartoe gegaan?

Zwager€37,95
Duo€13,82
Belastingdienst€30,20
Ouders€250
Totaal€331,97

Helaas deze maand zijn er geen schuldeisers verdwenen, maar wel weer een mooi bedrag kunnen aflossen! Dus wat is nu de stand?

1 Januari 2021€84.404,47
1 Februari 2021€83.535,60
1 Maart 2021€83.203,63

Mijn schulden zien er op dit moment als volgt uit:

Duo€78.872,82
Zwager€998,05
Roodstand€999
Belastingdienst€241,60
Ouders€2.110

Dit betekent dat ik in twee maanden in totaal €1199,84 heb afgelost!!!! Daar ben ik echt heel blij mee en echt heel trots op. Dat had ik 1 januari namelijk niet verwacht en niet kunnen bedenken.

Doelen maart

Ik heb voor maart een aantal staan. Ten eerste, en dat ga ik natuurlijk maandag gelijk doen, is mijn belastingaangifte doen. Vorig jaar kreeg ik €50 terug. Ik hoop minimaal op hetzelfde bedrag of meer! Wanneer dit in mei/juni wordt uitbetaald gaat dit natuurlijk gelijk naar de aflossing.

Daarnaast is maart de maand van de verkiezingen. Ik heb mijn opgegeven als stembureaumedewerker. Vrij van werk is al geregeld en ik ga twee dagen werken voor de overheid. Dit omdat ik stemmen en democratie heel belangrijk vind, maar ook vanwege het feit dat ik hiervoor betaald krijg en het meer is dan wat ik bij de Albert Heijn verdien. Voor twee dagen werk en een digitale cursus vooraf krijg ik €225. Hier gaat volgens mij nog wel belasting vanaf, en daarnaast heb ik geen idee wanneer ik dit uitbetaald krijg. Maar het is weer extra geld wat allemaal wederom gelijk naar de aflossing gaat!

Daarnaast ben ik in maart 2019 in mijn huis komen wonen en dat betekent dat maart ook de maand is dat ik mijn energie- en water standen moet doorgeven voor de afrekening. Deze worden pas in mei uitgekeerd, maar het zal toch fijn zijn als ik een grote bedrag terug zal krijgen dan vorig jaar.

Er komen daarnaast ook weer vaste lasten bij. De twee maanden van geen gemeentelijke belastingen betalen zijn voorbij en dat betekent dat ik nu weer iedere maand (ik betaal in 10 termijnen) belasting en heffing moet betalen. Wil je weten hoeveel? Zie de column van week 8!

Daarnaast ga ik het advies van zusje opvolgen: meer boodschappen doen bij de Lidl. Mijn zusje en haar gezin merken echt het verschil door hun grote boodschappen te doen bij de Lidl en ik wil dit ook doen. Ik doe momenteel al mijn boodschappen bij de Albert Heijn, want ja ik werk daar en het is gewoon makkelijk om onderweg naar buiten je boodschappen mee te nemen. Maar ik wil eens kijken of het echt zoveel goedkoper is. Dus ik ga proberen om zeker meer boodschappen te gaan doen bij de Lidl. Het doel is om in maart net zoveel uit te geven aan boodschappen als in februari. Dus rond de €140 euro voor de hele maand. 

Ik ben heel benieuwd en ik kan niet wachten om er in maart weer helemaal voor te gaan! Besparen, koopjes zoeken, aflossen en natuurlijk zo min mogelijk geld uitgeven! Hebben jullie nog tips? Ik hoor ze graag!

PS: mijn verwarming heeft sinds vorige week zondag niet aangestaan!! Niet zo moeilijk natuurlijk met dit lekkere weer. Maar een hele week geen verwarming en we gaan door! Die energierekening moet zo laag mogelijk.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

4 reacties

 1. Ik bestel geregeld mijn cosmetica artikelen bij Amazon. Bijvoorbeeld 6 Fa producten voor 4.50 ook heb ik een select abonnement bij bol waardoor ik geen verzendkosten betaal en ook hierbij leuke kortingen krijg bijvoorbeeld de lovling blend shampoo 6 stuks voor 12.17 terwijl die los iets van 4 euro kost.

 2. Een kleine tip als je boodschappen bij Lidl gaat doen, download dan hun App. Je krijgt dan extra korting af en toe op bepaalde aanbiedingen, en om de zoveel tijd hebben ze ook dat je voor een korting kan sparen. Doe je dan in een maand tijd voor een bepaalde bedrag boodschappen, dan krijg je een bepaalde bedrag (meestal iets van 3 of 5 euro) korting op je kassabon. Alle kleine beetjes helpen vind ik zelf om meer te besparen. Plus kijk ook even naar de verspil mij nietjes van Lidl. Heb zelf net 2 hele bruin broden gehaald voor 25 cent per brood. Meteen mijn vriezer weer goed gevuld met brood 😛

 3. Ik heb je columns, of eigenlijk blogs, in de afgelopen weken met grote belangstelling gelezen.
  Ikzelf ben een beetje ouder dan je, maar ook ik heb zo te maken met mijn schulden.
  In de berichten die door jou geschreven zijn, herken ik ook punten uit de situatie van mijzelf!
  Ook voor mij behoren de Belastingdienst en de Dienst Uitvoering Onderwijs tot de (grootste) schuldeisers. Aan de D.U.O. moet ik momenteel 22.007,30 euro terugbetalen.
  Ikzelf heb in het verleden vijf jaar gewerkt in een Emté (supermarkt), waarbij ik netto maandelijks niet meer van 1.240,00 euro verdiende. Ik heb destijds gewoond in een klein appartement, maar na een poos ben ik terug gaan inwonen bij mijn ouders. Het was echt erg moeilijk om dat telkens vol te houden. Ik vind het knap dat je erin slaagt om de zaken te bolwerken!!

  Er is voor jou nu sprake van een opgebouwd bedrag bij Dienst Uitvoering Onderwijs, maar in één van je berichten gaf je aan dat deze studieschuld nog deels omgezet zal worden in een gift bij het behalen van je diploma. Wat is dan zo ongeveer het gedeelte dat omgezet zal worden in een gift? Dat lijkt mij namelijk ook wel best belangrijk zodat je weet waarmee dat je straks echt te maken krijgt??
  Veel succes en groeten, Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.