Wat kost een zakelijke lening?

Zonder geld valt er geen geld te verdienen. Ondernemers doen investeringen om omzet te genereren. Hiervoor wordt vreemd vermogen aangetrokken. Het is een lening voor korte of lange tijd. Belangrijk is wat een lening nu eigenlijk kost en hoe kan een ondernemer deze berekenen?

Besteding lening
Het doel bepaalt dikwijls het leningbedrag. Het onroerend zakelijk kantoor dient als onderpand voor de zakelijke hypotheek en bij financial lease is het bedrijfsmiddel het onderpand. Toch is er een verschil in een hypotheek en een lease. Onroerend goed kent in zijn algemeenheid een waardevermeerdering, maar bij bedrijfsmiddelen wordt de waarde na verloop van tijd minder. De daling van de economische waarde moet gelijke tred houden met de aflossing.

Looptijd en rentevergoeding
Een zakelijke financiering berekenen is in feite de optelsom van rente en aflossing en eventuele afsluitkosten. Hoe langer een looptijd zoals bij een zakelijke hypotheek hoe lager de rentekosten. Bij een hypotheek gaat het om aanzienlijke bedragen die in een tijdvak van 25 jaar afgelost wordt. Bij een kortlopende lening zijn de rentekosten een stuk hoger maar het leenbedrag is een stuk minder. Hoe korter de looptijd hoe hoger de rentevergoeding.

Variabele rente door opslag
De rentevergoeding die kredietinstellingen vragen, bestaan uit een basisrente en een opslag die gehanteerd wordt op basis van een risicoprofiel. De rente kan daardoor op maandbasis behoorlijk fluctueren van 0,5 tot 3,5%. Elke kredietinstelling vraagt een afsluitprovisie zijnde een vergoeding voor de gemaakte kosten. De provisie is meestal een vast percentage van het kredietbedrag en bedraagt zo’n 2 tot 3 procent.

Omzet en kasstroom
Niet alleen het onderpand bepaalt het te lenen bedrag, maar ook de prestaties van de onderneming. Uitgangspunt is dat aangetoond moet worden dat de lening inclusief rente wordt terugbetaald. Er dient voldoende winst gemaakt te worden waaruit de aflossing kan worden gedaan. Het gaat dan om de vrijekasstroom die aanwezig moet zijn.

Veel kredietverstrekkers eisen een meerjarig ondernemerschap en sluiten daardoor starters uit. Dit komt omdat kredietverstrekkers uitgaan van een minimale omzet die behaald dient te worden. Bij leningen zonder onderpand wordt de looptijd meestal gemaximeerd op 36 maanden.

Dit is een gesponsord artikel.

Categorieën: Ondernemen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *