Minimum tarief zzp’ers

Minimum tarief zzp’ers. Op dit moment zijn er meer zzp’ers dan ooit te voren. Dit zorgt er soms voor dat zzp’ers elkaar enorm gaan beconcurreren waardoor er veel te lage uurtarieven gevraagd worden. Ook kan het zijn dat grotere bedrijven misbruik gaan maken van startende zzp’ers.

Daarom kwam het kabinet in 2019 met het plan om een minimum tarief voor zzp’ers te hanteren. Er zou niet meer onder de 16 euro per uur gewerkt mogen worden. Dit geld voor zowel B2B (bedrijven onder elkaar) als voor particuliere klanten. Het was de bedoeling om door een minimum tarief te hanteren de zzp’ers beschermt zouden kunnen worden tegen uitbuiting. Dit minimum tarief zou in 2021 in gaan.

Echter heeft het kabinet in 2020 het plan laten varen. Het minimum tarief is er dus uiteindelijk niet gekomen. Op dit moment bestaat er dus geen minimum tarief voor zzp’ers.

Eigen verantwoordelijkheid

Ergens is het natuurlijk ook wel je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je een redelijk tarief rekent. Je bent zelfstandige geworden en zult dus af en toe je mannetje moeten staan. 

Redelijk tarief

Wat een redelijk tarief is verschilt per beroepsgroep en word deels bepaald door de markt. Momenteel is er een tekort aan praktisch opgeleide mensen waardoor de tarieven van installateurs, stukadoors, schilders en dergelijke enorm aan het stijgen zijn. Vaak vragen deze mensen tussen de 45 en 65 euro per uur waar dit enige jaren geleden een stuk lager lag.

Om normaal te kunnen leven van je eigen zaak zul je in ieder geval wel 35 euro per uur exclusief BTW moeten rekenen. Je kunt er ook voor kiezen om 35 euro per uur te hanteren voor vaste opdrachtgevers en iets meer bij incidentele opdrachten.

Het is ook belangrijk om je prijzen te verhogen. Als je het druk hebt kun je je prijzen iets verhogen. Ook kun je ieder jaar wat verhogen. Je hebt tenslotte ook te maken met inflatie en algehele prijs stijgingen. Door ieder jaar een beetje te verhogen doe je jezelf niet te kort en zijn de prijsverschillen voor een opdracht gever ook niet ineens veel hoger. Je kunt dus beter ieder jaar 2,50 in prijs omhoog gaan dan eens per 4 jaar een tientje.

administratie zelf doen zzp'er

Waarom moet een zzp’er zo veel verdienen?

Je zult misschien uit een loondienst verband komen en enorm schrikken van die 35 euro. Echter is 35 euro in loondienst iets heel anders dan 35 euro als zzp’er. In loondienst heb je bijvoorbeeld vakantiegeld, pensioen opbouw, vrije dagen, verzekeringen en je baas draagt voordat je je eerste euro ziet al een gigantisch bedrag af aan de belastingdienst. Een zzp’er draait zelf op voor al deze lasten. Je moet je eigen pensioen regelen, je eigen vrije dagen, je buffer voor je bedrijf. Daarnaast heb je nog kosten om je bedrijf draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan telefoonkosten, autokosten, een boekhouder, gereedschap of programma’s die je nodig hebt om je bedrijf te runnen.

Daarnaast neemt een zzp’er een risico. Je investeert en geeft je zekerheid op. Hier zou een financiële compensatie tegenover moeten staan.

Conclusie, wat is een redelijk zzp tarief?

Je tarief zou moeten beginnen bij ongeveer 35 euro. Als je je dienstverlening, service, apparatuur of iets dergelijks uitbreid kun je je tarief ook verhogen. Ben je stratenmaker en heb je een eigen graafmachine? Als je je eigen graafmachine gebruikt moet hier extra voor gerekend worden.

Daarnaast is het belangrijk om jaarlijks een beetje te verhogen om in ieder geval inflatie te compenseren. Door ieder jaar een kleine verhoging te doen is de kans een stuk kleiner dat je opdrachtgevers af schrikt.

Nu zul je vast en zeker denken dat het nog niet zo makkelijk is om opdrachtgevers te vinden die dit willen betalen. De harde maar eerlijke waarheid is dat het ook helemaal niet makkelijk is. Het bestaan als zzp’er  brengt veel verantwoordelijkheden en zorgen met zich mee en juist daarom zou je niet voor een lager tarief moeten willen werken.

De opdrachtgever die dit niet wil betalen is dus misschien gewoon niet de opdrachtgever voor jou. Het kan zijn dat je in eerste instantie een gereduceerd tarief afspreekt met een opdrachtgever omdat je tenslotte moet overleven maar zorg er wel voor dat je dit tarief zo snel mogelijk opvoert of ondertussen op zoek gaat naar andere opdrachtgevers.

Werk je nu voor een veel lager tarief? Laat je vooral niet uit het veld slaan maar maak actief een plan om je uurtarief te verhogen. Het is voor iedere startende ondernemer lastig om voor jezelf op te komen maar het hoort er nou eenmaal bij. Succes!

Jouw optimale tarief berekenen

Vraag je je af of je huidige tarief wel klopt? Of reken je al een hoger tarief maar hou je toch weinig over? Dan moet je misschien eens na rekenen of jouw tarief wel klopt. Dit doe je door al je lasten op een rijtje te zetten. Inclusief je eigen gewenste salaris, pensioen voorziening, buffer en alles er op en eraan. Dit deel je door het aantal uren dat je realistisch gezien zou kunnen werken. Op die manier bereken je wat voor jou het goede uurtarief is.

De bedragen in onderstaand overzicht zijn fictief. Deze moet je uiteraard zelf invullen. Houd er ook goed rekening mee dat het eigenlijk niet mogelijk is om 40 uur per week te factureren als je normale werkdagen wil draaien. Je hebt tenslotte ook tijd nodig om aan je bedrijf te werken, administratie te doen, offertes te maken etc etc etc.

KostenpostBedrag per maand
Salaris€ 2000,00
Belasting€ 1000,00
Werkbus€ 125,00
Verzekeringen€ 150,00
Buffer opbouw€ 250,00
Pensioenopbouw€ 350,00
Boekhouder€ 50,00
Telefoonkosten€ 15,00
Marketing€ 75,00
Totaal€ 4015,00
Aantal uren per maand€ 110,00
Jouw minimale uurtarief (excl. BTW)€ 36,50

Het is belangrijk om een bepaald gedeelte pensioen opbouw altijd apart te zetten. Bijvoorbeeld op een beleggingsrekening.

Lees hier al onze artikelen over Ondernemen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *