Voor en nadelen eigen bedrijf

Voor en nadelen eigen bedrijf

Voor en nadelen van een eigen bedrijf. Veel mensen denken er wel eens over na; een eigen bedrijf starten. Dit is natuurlijk best wel een heftige en ingrijpende keuze. Zeker als je vanuit een werksituatie komt waarin je werkt voor een baas. In dit artikel gaan we de voor en nadelen behandelen van een eigen bedrijf.

Zelf werk ik nu zo’n 8 jaar voor mezelf. Hier heb ik voor gekozen omdat ik een probleem heb met autoriteit. Dit is vanaf jongs af aan al zo geweest. Het idee van werken voor een baas alleen al geeft me een vervelend en benauwend gevoel. De afgelopen 8 jaar zijn met pieken en dalen geweest maar het is altijd gelukt om genoeg geld te verdienen om mijzelf en mijn gezin te onderhouden. De afgelopen tijd voelt het alsof alles wat meer op zijn plek valt. Ondanks dat het nog steeds een relatief onrustig bestaan is heb ik wel wat meer rust op het gebied van financiën.

Benieuwd wat ik doe? Ik heb onder ander een fietsenwinkel in Leeuwarden, Fietsenwinkel in Harlingen, webshop in fietsonderdelen, blogs en een webshop in robot stofzuigers.

Dit zijn de voor en nadelen van een eigen bedrijf

Voordelen

Vrijheid

Je hebt als ondernemer meer vrijheid. Je kunt je eigen werktijden bepalen en kunt meer tijd vrijmaken voor bijvoorbeeld je kinderen. Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld eerder vrij te nemen en ’s avonds door te werken. 

Meer verdienen

Ben je nu makelaar voor een makelaarskantoor en overweeg je voor jezelf te beginnen? Als je voor een baas werkt krijgt deze een groot deel van de inkomsten. Overigens doet deze baas hier ook heel veel voor wat jij zelf moet gaan regelen als je voor je zelf begint.

Geen verantwoording hoeven afleggen

Dit is voor mij een hele belangrijke. Het geen verantwoording af hoeven leggen. Iedereen die voor een baas werkt is het ongetwijfeld wel eens niet eens met de baas. Daar heb je geen last meer van als je voor je zelf werkt.

Eigen beslissingen maken

Je kunt precies doen wat je zelf wil en je eigen beslissingen maken. Denk jij dat je het beste weet hoe je een bedrijf moet runnen? Dat kun je doen als je voor jezelf werkt. Je bepaald wanneer je werkt, welke klanten je helpt, waar je je bedrijf vestigt, waar in je investeert, wat de huisstijl is, hoe de website er uit ziet en ga zo maar door.

Je bouwt iets op

Dit geld niet als je zelf je business bent. Als je bijvoorbeeld iets van coaching doet. Als je bijvoorbeeld een winkel hebt bouw je voorraad op, vaste klanten, naamsbekendheid. Dit is allemaal geld waard. Als je voor een baas werkt bouw je aan het bedrijf van de baas. Als je voor jezelf werkt bouw je eigenlijk indirect aan je vermogen. Je bedrijf en voorraad worden gestaag meer waard. Dit kun je op termijn wellicht verkopen.

Nadelen

Startkapitaal

Nog voordat je überhaupt begint heb je vaak geld nodig. Dit heet startkapitaal. Het kan dus zijn dat je een deel van of zelfs al je spaargeld moet gebruiken om te kunnen starten. Als het idee toch niet zo goed blijkt als je in eerste instantie dacht loop je kans om alles wat je hebt opgebouwd kwijt te raken. Je moet dit risico ook durven nemen.

In sommige gevallen zul je zelfs een lening nodig hebben. Een lening waar je aan vast zit als je hem niet kunt afbetalen op het moment dat je dit niet zou kunnen doen vanuit je onderneming.

Onzekerheid

Een eigen bedrijf starten brengt veel onzekerheid met zich mee. Over het algemeen weet je als je voor je zelf begint niet hoeveel werk je zult krijgen. Ook heb je weinig idee van je inkomsten. Als je voor een baas werkt krijg je netjes iedere maand uitbetaald. Je zult als je voor je zelf begint merken dat het soms flink hard werken is om een gelijkwaardig bedrag bij elkaar te krijgen. Je loopt ook veel meer risico dan als je voor een bedrijf werkt.

Alles zelf moeten doen

Je moet vanaf nu alles zelf doen. Je marketing, administratie, klant contact en heel veel andere randzaken naast het werk wat je normaal deed. Je krijgt veel meer verantwoordelijkheden en kunt niet meer afgeven op je baas of je collega’s op het moment dat iets niet gaat zoals gepland.

Je staat er letterlijk alleen voor

Als je voor je zelf werkt kun je vaak niet met iemand overleggen of sparren. Daarnaast is het ook helemaal je eigen schuld als iets mislukt of als je te weinig omzet draait. Dit kan erg confronterend zijn en je kunt je ook alleen gaan voelen. Je kunt altijd over dingen praten maar nooit met iemand die er precies hetzelfde in staat.

Veel uren maken

Bijna iedereen met een eigen bedrijf werkt veel meer dan iemand met een vaste baan. Je hebt het idee dat je meer vrije tijd krijgt omdat je je eigen uren kunt bepalen maar in 99 van de 100 gevallen is het tegenovergestelde waar. Zo zijn wij de eerste jaren van mijn eigen bedrijf niet op vakantie geweest en heb ik structureel veel meer gewerkt dan dat ik bij een werkgever zou doen. Je kunt inderdaad je eigen uren inplannen en tijd vrijmaken voor wat jij belangrijk vind maar als je denkt dat je in eerste instantie minder gaat werken is een illusie. 

Geen pensioen opbouw

Je bouwt helemaal geen pensioen op. Hier zul je dus zelf iets voor moeten regelen in de vorm van sparen of beleggen. Als je niets regelt ben je op latere leeftijd afhankelijk van alleen je AOW (als die er tegen die tijd nog is).

Investeren

In het begin investeer je veel en verdien je waarschijnlijk weinig. Je zult zelfs als het lekker draait en je veel met je bedrijf bezig bent nog steeds relatief weinig moeten verdienen om te kunnen groeien. Dit vraagt ook veel discipline. Het kan zijn dat je enorme bedragen op je rekening krijgt waar je niets mee kunt omdat je moet investeren, afbetalen, belasting moet betalen of wellicht nog rekeningen krijgt die voldaan moeten worden.

Aansprakelijkheid

Je bent (als eenmanszaak) helemaal persoonlijk verantwoordelijk voor je bedrijf. Ben je timmerman en bouw je een tuinhuis dat in elkaar stort terwijl er een persoon in staat? Dan ben jij verantwoordelijk. Je kunt vaak wel verzekeringen afsluiten voor dit soort dingen maar zowel emotioneel als zakelijk blijft het jouw verantwoordelijkheid.

Zowel voor als nadelen van een eigen bedrijf

Uiteraard is niet alles zwart wit. Onderstaande punten zijn zowel een voordeel als een nadeel.

Van je hobby je beroep maken

Het is fantastisch om van je hobby je werk te kunnen maken. Je bent dan alleen nog maar met je passie bezig wat natuurlijk fantastisch is. Echter raak je zo wel je hobby kwijt. Op het moment dat je financieel afhankelijk bent van je hobby krijgt dit toch een andere lading.

Dingen uitbesteden 

Je kunt in je eigen bedrijf dingen uitbesteden die je niet leuk vind. Dat is fantastisch natuurlijk. Heb je een hekel aan administratie (tik ‘m aan) dan kun je dit door een ander laten doen. Een nadeel is wel dat dit soort dingen flink geld kosten en je dit je in eerste instantie waarschijnlijk niet kunt veroorloven.


Wel of niet voor jezelf beginnen?

Alle voor en nadelen van een eigen bedrijf op een stokje.

Als je voor jezelf wil beginnen moet je een hoop opgeven. Een hoop zekerheid, geld en je moet bereid zijn om flink te investeren in zowel tijd als geld. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen vinden het fijn om om 5 uur in de auto te stappen en ook echt 100% thuis te zijn. Dit zit er als je voor je zelf werkt vaak niet in. Je bent constant bezig met je bedrijf en alle zorgen die het met zich mee brengt.

Daarnaast brengt het je ook heel veel vrijheid en geeft het een enorme kick als je ideeën aan slaan en je goed begint om te zetten. Ook is het natuurlijk fantastisch om helemaal je eigen ding te kunnen doen en aan niemand verantwoording af te hoeven leggen. Ook kan het op termijn meer geld opleveren. Dit duurt vaak tijden en zal in eerste instantie niet het geval zijn.

Het heeft dus vooral te maken met je eigen karakter en wat je bereid bent op te geven. En of je dit het natuurlijk waard vind.

Onderschat je baas niet

Onderschat niet wat je baas heeft moeten opgeven. Veel mensen hebben het idee dat de baas de hele dag wat belletjes pleegt en al het harde werk uit besteed. Vaak is dit niet het geval en als dit wel het geval is heeft deze persoon waarschijnlijk al jaren lang gebouwd aan het bedrijf voordat hij in deze positie kwam. Daarnaast neemt je baas iedere dag de zaak mee naar huis. De kans is ook aanwezig dat hij ’s nachts als jij slaapt nog dingen aan het regelen is. Daarnaast heeft hij ook nog de verantwoordelijkheid over jou en al je collega’s. Als hij een verkeerde beslissing maakt hebben de gezinnen van het personeel een probleem. Dat is niet zomaar iets. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Bedenk je goed of het allemaal echt zo mooi is of alleen maar heel erg mooi lijkt.

Eigenschappen van een ondernemer

Ieder mens en ook iedere ondernemer is natuurlijk anders. Wel hebben alle ondernemers iets gemeen. Het zijn mensen die echt willen aanpakken. Er is namelijk niemand die je achter de broek aan zit dus je moet echt een drive hebben van binnen uit. Deze drive is essentieel voor iedere ondernemer.

Starten naast je baan

Als het bedrijf wat je wil starten niet te veel te maken heeft met je huidige baan kun je altijd beginnen naast je vaste baan. In alle avonduurtjes en weekenden. Op die manier merk je vanzelf of je bedrijf levensvatbaar is en of het echt iets voor jou is.

Heb je nog aanvullingen over voor en nadelen van een eigen bedrijf? Laat het dan even hieronder in de reacties weten!

Ondernemen kan trouwens op elke leeftijd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.