Wat kost een website?

Wat kost een website?

Wat kost een website? Je hebt het vast wel eens gehoord. Iedere ondernemer of winkel heeft een website nodig. Maar wat kost een website nou eigenlijk?

Deze vraag is enorm moeilijk om te beantwoorden omdat een website natuurlijk altijd maatwerk is en hier geen standaard bedragen voor staan. Ook kan de kwaliteit natuurlijk enorm variëren. De ene website bouwer is de andere niet. Toch ga ik in dit artikel de vraag zo goed mogelijk beantwoorden en een aantal tips geven om rekening mee te houden bij het (laten) bouwen van een website.

Het is mogelijk om zelf een website te maken met bijvoorbeeld WordPress. Ook kun je het maken van een website uitbesteden. Het is dan wel belangrijk om goed in de gaten te houden dat je website bouwer hier niet te veel voor rekent.

Je hoort de wildste verhalen over webbouwers die tienduizenden euro’s rekenen voor een simpele website die uitsluitend dient als visitekaartje tot lang lopende contracten waarbij ondernemers maandelijks honderden euro’s betalen voor het onderhouden van een website.

Verwachtingen van je website

Bedenk ook goed wat voor verwachtingen je hebt van je website. Wil je een webshop beginnen? De vindbaarheid van je webshop is veel belangrijker dan hoe je website er uit ziet. Je kunt nog zo’n fantastisch idee hebben maar als je gewoon een webshop online zet verkoop je in principe niets. Je moet ook klanten op je website krijgen. Als je van te voren bedenkt hoe je dit wil gaan doen kun je dit meenemen in het gesprek met je website bouwer. Wil je bijvoorbeeld meer bezoekers binnen halen met een blog? Dan moet er wel een blog pagina gebouwd worden. Wil je veel met Facebook adverteren doen? Wellicht kan de web bouwer alvast een Facebook Pixel regelen voor je website.

Een Facebook pixel is iets wat je helpt bij het verkopen via Facebook advertenties. Dit geeft Facebook de mogelijkheid om bepaalde gegevens over de bezoekers op je website op te slaan.

Het is dus enorm belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben bij je nieuwe website. Een website online zetten zet over het algemeen geen zoden aan de dijk. Om echt geld te verdienen met je website zul je dus creatief moeten zijn en hard moeten werken aan je website.

Wat kost een website laten bouwen?

Uiteraard is geen website hetzelfde en kun je hier dus ook moeilijk een standaard prijskaartje aan hangen. Wel kun je van bepaalde standaarden uit gaan. Zo zou een standaard online visitekaartje niet meer dan ongeveer 1000 euro moeten kosten. Een webshop kost waarschijnlijk wat meer. De precieze prijs hangt af van het systeem dat gebruikt word en wat voor functionaliteiten de webshop moet hebben.

Een belangrijke tip is om van te voren precies op papier te zetten hoe je je website voor je ziet. Als je precies weet wat je wilt kun je offertes opvragen bij verschillende website bouwers. Zorg er altijd voor dat je niet af gaat op 1 offerte. Omdat weinig mensen echt weten hoeveel tijd er in een website zit kunnen prijzen heel erg verschillen. Door verschillende offertes op te vragen kun je wel aardig inschatten wat dit gaat kosten.

Wat kost website hosting?

Je moet een website ook hosten. Je koopt een soort digitale ruimte waar je website opgeslagen staat. De hosting kosten van een website zijn over het algemeen niet zo hoog. Meestal een paar tientjes per jaar. Let goed op de hosting kosten op het moment dat je een website laat bouwen. Sommige webdesigners zetten honderden euro’s per jaar op de factuur voor hosting. Dit is in de meeste gevallen niet terecht. Zelf host ik mijn websites bij Antagonist. Voor tientallen domeinnamen en websites betaal ik jaarlijks ongeveer 250 euro. Een enkele website kost hier ongeveer 60 euro.

Zelf een website bouwen

Het is ook heel goed mogelijk om zelf een website te bouwen. Dat is natuurlijk de goedkoopste optie. Als je gewoon begint en flink wat uren Youtube filmpjes over websites bouwen bekijkt moet dit zeker lukken. Ik zou zelf aanraden om dit met WordPress te doen. Je kunt met WordPress simpele basis websites maken maar ook hele professionele dingen voor grotere bedrijven. 

Wel is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat voor website je nodig hebt. Als je net begint als timmerman heb je nog niet een enorm bijzondere website nodig. Als je een uitgebreide webshop wil beginnen welke tonnen moet gaan omzetten is het misschien handig om hier wat hulp bij te zoeken. Desalniettemin blijft het belangrijk om te begrijpen hoe je website werkt zodat je kleine aanpassingen kunt doen als dit nodig is. Ook begrijp je dan beter waar je voor betaald op het moment dat er iets moet laten veranderen aan je website.

Conclusie 

Het is altijd het goedkoopste om zelf een website te bouwen. Zeker als startende ondernemer is dit een goede manier om geld te besparen. Meestal heb je als beginnende ondernemer nog wel tijd maar minder geld. Dan is je zelf verdiepen in het maken van websites een uitstekend idee.

Heb je al wat meer werk en budget voor een website? Dan kun je dit ook laten doen. Zet goed op papier hoe je jouw website zou willen hebben en vraag vervolgens verschillende offertes op. Uiteindelijk is de kwaliteit belangrijker dan de prijs maar als je 5 offertes van 2000 euro hebt en eentje van 8000 dan weet je wel dat die ene wellicht wat te duur is.

Het kan natuurlijk zijn dat de website bouwer van 8000 euro veel meer doet dan de rest maar dan moet dit wel duidelijk te verantwoorden zijn. De belangrijkste boodschap is dat je niet zomaar met de eerste de beste partij in zee zou moeten gaan. Visualiseer goed hoe je je website zou willen hebben en kies een partij die dit op de juiste manier tegen het juiste tarief zou willen uitvoeren.

Daarnaast is het allerbelangrijkste om te bedenken wat het doel van je website is en hoe je deze doelen zou willen bereiken. Alleen een website (laten) bouwen levert in principe niets op. Je moet nog wel bezoekers op je website zien te krijgen.

Wij kunnen trouwens ook websites maken tegen concurrerende tarieven. Wil je een simpele offerte van ons ontvangen? Neem dan even Contact op.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.