Studieschuld versneld aflossen, verstandig?

Studieschuld versneld aflossen, verstandig?

Is je studieschuld versneld aflossen verstandig? Schuld is per definitie iets wat je niet wil hebben. Echter zijn er ook schulden die veel mensen maken die wat meer verantwoord zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek of een studieschuld.

Tegenwoordig maakt bijna iedereen schulden voor zijn of haar studie. Je moet eigenlijk wel lenen om alle kosten voor je studie te betalen. De ene leent wat meer dan de ander. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat 1,4 miljoen mensen in 2019 een studieschuld hadden. Je bent dus zeker geen uitzondering.

In principe wil je geen schulden hebben maar een studieschuld is wel een geval op zich. 

Rente studieschuld

Tegenwoordig betaal je nauwelijks tot geen rente. Alleen als je studieschuld al heel erg oud is kan het zijn dat je serieus rente betaald. In dit overzicht kun je zien of jij tot die categorie behoort. 

Rentepercentages DUO lening

Op dit moment betaal je 0% rente. Versneld aflossen levert je dus ook eigenlijk helemaal niets op. Als je geld over houd kun je dit beter gaan beleggen dan versneld je studieschuld aflossen. Beleggen (mits verstandig) levert immers altijd meer op dan 0%. 

Er is dus eigenlijk geen discussie over mogelijk. Je studieschuld versneld aflossen heeft eigenlijk geen zin. Mits je het geld wat je zou willen aflossen ergens anders voor gebruikt. Je kunt beter beginnen met beleggen bijvoorbeeld. Als je besluit om in plaats van je studieschuld versneld aflossen dit zelfde bedrag uit te geven in de kroeg veranderd dat de zaak uiteraard.

Lees hier hoeveel beleggen kan opleveren: 100 euro beleggen.

Hoeveel studieschuld wil je wél aflossen?

Eigenlijk wil je nooit meer dan het absolute minimum aflossen. DUO heeft voor iedereen met een studieschuld een minimale aflossing bepaald. Dit hangt af van je inkomen en de hoogte van je studieschuld. Is je schuld van na 2018? Dan heb je 35 jaar de tijd om deze af te lossen. Studieschuld van daar voor moet in 15 jaar afbetaald worden.

Nadat je je studie hebt afgerond heb je ook nog een aanloopperiode van 2 jaar waarin je niets hoeft te betalen. Deze 2 jaar gaan in op 1 Januari van het jaar nadat je bent afgestudeerd.

Mentale effecten studieschuld

Echter kan een schuld ook mentale effecten hebben. Het kan voelen als een last op je schouders. In dat geval is het natuurlijk altijd beter om je schuld af te lossen. Naast praktische overwegingen zijn er ook gevoelsmatige overwegingen. Je eigen gemoedsrust is altijd het aller belangrijkste.

Studieschuld en huis kopen

Veel mensen willen hun studieschuld aflossen omdat ze een huis willen gaan kopen. Dit is niet altijd nodig. Vaak heeft een hypotheek verstrekker liever dat je 10.000 euro extra op je spaarrekening hebt dan dat je 10.000 extra hebt afgelost op je studieschuld.

Daarnaast rekent een hypotheek adviseur het totale bedrag wat je ooit leende bij DUO. Dus als je ooit een schuld van 5000 euro had en hier 2500 euro van hebt afgelost rekent de hypotheek adviseur alsnog de volledige 5000 euro als schuld.

Heb je je studieschuld bijna afgelost? Dan is het dus wel verstandig om het laatste stukje nog af te lossen alvorens je een hypotheek gaat aanvragen.

Studieschuld vs andere schulden

Een studieschuld telt bij het aanvragen van een hypotheek veel minder zwaar dan bijvoorbeeld een auto lening. Ook een Hypotheker begrijpt dat je dit geld nodig hebt gehad en weet dat je hier geen rente over betaald. Het heeft dus wel effect op je maximale hypotheek maar minder dan je misschien zou denken. 

Eén reactie

  1. Bij versneld aflossen mag je wel degelijk die extra aflossingen van de oorspronkelijke studieschuld afhalen t.b.v. opgave schuld bij hypotheekverstrekker, weet ik uit recente ervaring (zie bijv. http://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32847-243.html). Het gaat de bank om je maandlasten, en die kun je verminderen door versneld af te lossen. Bij de DUO kun je een uitdraai van die extra aflossingen opvragen, en die lever je aan bij de hypotheekverstrekker.
    Daarnaast maakt het qua meerekenen van de studieschuld t.b.v. hypotheek vooral veel uit of je onder het oude of nieuwe leenstelsel valt (weging 0,65% vs. 0,35%). Daarmee is de stelling beter 10k op de bank dan 10k extra afgelost ook net wat te simpel gesteld. Want als ik niet extra had afgelost, dan had ik niet de hypotheek gekregen omdat mijn studieschuld (oude stelsel) anders te zwaar zou meewegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.