Schulden oplossen – 15 tips

Schulden oplossen – 15 tips

Schulden oplossen. Er zijn tientallen redenen waarom mensen in de schulden belanden. Vaak is het lastig om hulp te vragen omdat je je wellicht schaamt voor je situatie. Vaak verlies je het overzicht als je verder in de schulden komt. Het is enorm belangrijk om het overzicht te houden en actief bezig te gaan met het oplossen van je schuld.

Volgens de laatste cijfers van het CBS heeft ruim 8 procent van de huishoudens geregistreerde problematische schulden. Dat gaat dus niet over een hypotheek of een losse auto lening maar over gezinnen die echt in de problemen komen door schulden. Dat is 1 op de 12 gezinnen. Door dat veel mensen nu de kans hebben op het verliezen van een baan en kleine ondernemers het niet redden is de kans aanwezig dat deze groep alleen maar groter gaat worden.

Definitie geregistreerde problematische schulden.

Voor dit artikel hebben we de hulp ingeschakeld van een professional op het gebied van schulden oplossen. Door onderstaande tips te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je de grip op je financiële situatie terug krijgt en kunt werken aan een leven zonder schulden.

Schulden oplossen

1. Overzicht

Begin met het maken van een overzicht van je hele financiële situatie. Zet al je schulden op een rij. Van je grootste tot je kleinste schuld. Zorg ervoor dat je precies weet waar je schulden hebt en hoeveel schuld je hebt.

Maak ook een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Op die manier kun je een plan maken voor je aflossingen.

2. Vraag hulp

Het hebben van schulden kan veel stres opleveren, dit kan je verlammen. Door er met iemand over te praten en hulp te vragen heb je een extra paar ogen die wat verder van de situatie af staan en met een frisse blik kunnen mee kijken. Je kunt samen met iemand een stappenplan maken. Je hebt dan ook een stok achter de deur en je kunt af en toe overleggen hoe het gaat.

3. Post verzamelen

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je er niet uit komt kan het verleidelijk zijn om post niet meer open te maken. Het is super belangrijk om al je post open te maken en te verzamelen. Pak een oude schoenendoos en zorg ervoor dat je in ieder geval weet wat voor schulden je hebt en houd alles netjes bij elkaar. Verwerk dit in je eerder genoemde overzicht.

4. Kleine schulden eerst aflossen

Door kleine schulden eerst af te lossen kun je het overzicht beter bewaren. Ook zorg je ervoor dat de schulden niet op lopen. Een aantal grotere schulden zijn makkelijker te behappen dan heel veel verschillende schulden. Je kunt ook makkelijker regelingen treffen met een paar grotere schuldeisers. Kleine schulden dus zo snel mogelijk aflossen.

5. Dure schulden eerst

Heb je schulden met een hoge rente zoals een creditcard of roodstand? Los deze dan als eerste af. Neem ook direct afscheid van een creditcard en zorg dat de roodstand stop gezet word. Op deze manier kun je niet weer schulden opbouwen.

6. Pauzeren studieschuld

Op een studieschuld zit enorm lage rente. Deze rente is nog lager dan inflatie dus deze heeft de laagste prioriteit. Zolang je andere schulden hebt los je dus het absolute minimum af. Soms kun je ook de aflossing van je studieschuld pauzeren. Dit geeft ruimte om andere schulden eerst af te lossen.

7. Onderhandelen met schuldeisers

Je kunt ook altijd proberen te onderhandelen met je schuldeisers. Je kunt aanbieden om een gedeelte van de schuld in 1 keer te betalen. Op het moment dat je bijvoorbeeld vakantiegeld of een dertiende maand krijgt kun je in 1 keer een hoger bedrag betalen. De schuldeiser heeft dan zekerheid en hoeft niet iedere maand af te wachten of de aflossing wel binnen komt. 

Dit werkt niet bij instanties als de belastingdienst of bank.

8. Zeg loterijen en abonnementen op

Loterijen spreekt uiteraard voor zich. Zeg verder ook al je abonnementen op. Steun geen goede doelen en zeg alles op wat niet broodnodig is. Heb je een abonnement op de krant? Of misschien Spotify? Zorg dat je dit allemaal op zegt zodat je maximaal kunt aflossen.

9. Toeslagen

Controleer goed of je recht hebt op toeslagen. Ontvang je nog geen toeslagen? Vaak kun je dit ook met terugwerkende kracht aanvragen. Je krijgt dan een groter bedrag in 1 keer wat je weer kunt gebruiken voor het aflossen van je schulden. Zorg ervoor dat je optimaal gebruik maakt van toeslagen als huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvang toeslag.

10. Gemeentelijke belastingen

Je kunt ook vrijstelling aanvragen voor gemeentelijke belastingen als waterschapsbelasting en rioolheffing. Hiervoor heb je wel een laag inkomen nodig. Zoek altijd uit of je aanspraak kunt maken op kwijtschelding.

11. Boodschappen budget

Spreek een boodschappen budget met jezelf af. Boodschappen zijn een flinke kostenpost waar je flink op kunt besparen. Spreek een strak boodschappen budget af en hou je hier ook aan.

12. Verkoop overbodige spullen

Heb je spullen in je huis die niet helemaal nodig zijn? Een oude telefoon? Studieboeken? Kleding? Een salontafel die eigenlijk overbodig is? Zet het allemaal op Marktplaats. De opbrengst kun je gebruiken om af te lossen.

13. Besparen op vaste lasten

Door over te stappen van energieleverancier, telefoonprovider of autoverzekering kun je vaak flink besparen op je vaste lasten. Zoek altijd de goedkoopste aanbieder uit. Zeker als je dit niet regelmatig doet kun je vaak enorm besparen op je vaste lasten.

Met onze vergelijkers kun je de goedkoopste aanbieders vinden: Besparen op je vaste lasten

14. Maak er een sport van

Probeer strijdvaardig te zijn en maak er een sport van om zo snel en zo veel mogelijk af te lossen. Hoe sneller je uit de situatie bent hoe sneller je je rust weer terug hebt en weer leuke dingen kunt doen.

15. Teveel schulden, schuldhulpverlening

Heb je teveel schulden of kom je er echt niet uit? Je kunt schuldhulpverlening aanvragen. Je kunt via de gemeente om hulp vragen. Door te Googlen op ‘’Schulden + je woonplaats’’ kun je de juiste hulpverleners benaderen.

Kies altijd voor schuldhulpverlening vanuit de gemeente. Je kunt ook kiezen voor particuliere schuldhulpverlening maar vaak krijgen deze mensen minder gedaan dan een gemeente. Daarnaast kost dit ook een hoop geld, geld wat je op het moment dat je diep in de schulden zit niet hebt.

De mevrouw hierboven legt duidelijk uit waarom je voor hulp vanuit de gemeente zou moeten kiezen.

Wees bereid om rigoreuze beslissingen te nemen om je schulden op te lossen. Heb je een auto die niet 100% nodig is? Verkoop je auto dan direct. Dit scheelt je maandelijks een hoop geld en je kunt het bedrag van de verkoop gebruiken om schulden af te lossen. Heb je andere dure spullen die best vervangen kunnen door een goedkoper alternatief? Zet je spullen op Marktplaats en koop goedkopere alternatieven. Ook dingen als merkkleding en boodschappen bij de Albert Heijn zitten er even niet in. Het aflossen van schulden moet altijd de prioriteit hebben.

Zodra het gelukt is om uit de schulden te komen is het belangrijk om een buffer op te bouwen zodat je niet weer in de schulden kunt belanden. Ga ook nooit meer schulden aan. Koop niets meer op afbetaling en zorg dat je niet rood kunt staan. Ook is een creditcard altijd een slecht idee. Dit kost alleen maar geld.

Lees hier hoe je 1000 euro kunt sparen.

Heb je zelf nog tips of opmerkingen over schulden oplossen? Laat het dan even weten in de reacties hier onder.

7 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.