Aankoopmakelaar, belangrijk?

Aankoopmakelaar, belangrijk?

Is een aankoopmakelaar belangrijk? Wanneer je op zoek bent naar een nieuw huis kun je dit natuurlijk prima zelf doen. Je bezoekt zelf open huizen en maakt eventueel afspraken voor een bezichtiging met de verkopende makelaar.

Je kunt er ook voor kiezen om een aankoop makelaar te nemen. Deze maakt de afspraken voor jou en gaat mee naar bezichtigingen. Een aankoop makelaar ziet natuurlijk veel meer dan dat jij zelf ziet.

Voordelen aankoopmakelaar

De kans is vrij aanwezig dat je zelf geen huizen expert bent. Tijdens de zoektocht naar een geschikt huis zul je enorm veel vragen hebben.

Je kunt natuurlijk de verkopende makelaar vragen stellen over het huis. Maar er is hier natuurlijk per definitie sprake van belangenverstrengeling. De verkopende makelaar werkt voor de verkopers.

Een verkopende makelaar zal minimaal een rooskleurig beeld van de werkelijkheid schetsen.

Een aankoop makelaar kan je extra informatie geven over de staat van het huis, de vraagprijs, de buurt en eventueel onderhoud wat er aan zit te komen. Ook zal deze controleren hoe de meterkast is, of de ketel recent is en van goede kwaliteit, hoe de constructie is, hoe de elektra is en nog veel meer. 

Constateert je makelaar een probleem met 1 van bovenstaande zaken? Dit soort zaken kunnen je duizenden euro’s kosten. De makelaar heeft zichzelf dus direct al terug verdient. 

Onderhandelingen

Een aankoopmakelaar voert ook eventuele onderhandelingen uit. Dit is weer iets waarmee de makelaar zichzelf terug verdient. De kans dat jij beter onderhandelt dan een professionele makelaar is niet zo groot.

Daarnaast zijn er ook bepaalde dingen waar op gelet moet worden tijdens onderhandelingen. Zo kan een klein foutje ervoor zorgen dat de koop niet door gaat. Een makelaar is op de hoogte van alle risico’s. Op deze manier kun je weloverwogen keuzes maken.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan een percentage van de koopprijs hanteren, een uurloon of een vast bedrag. De tarieven variëren enorm. Het is dus altijd goed om even te vergelijken. Belangrijker is nog dat je een aankoopmakelaar kiest waarbij jij je op je gemak voelt. Maak van te voren een afspraak en bedenk of deze persoon alles gaat doen om jou zo goed mogelijk te adviseren gedurende het aankoopproces.

Is een aankoopmakelaar aan te raden?

Het is absoluut een aanrader om een aankoop makelaar te nemen. Een huis is een enorme investering. Jouw keuze gaat hoe dan ook je leven veranderen. Naast dat het duizenden euro’s kan kosten als je iets over het hoofd ziet en dat het in de onderhandelingen duizenden euro’s kan schelen is misschien het belangrijkste voordeel dat je weet waar je aan toe bent. Je kunt met een gerust hart weloverwogen beslissingen maken en dat geeft een hoop rust. 

De investering van een makelaar is dus zowel financieel als gevoelsmatig een hele goede.

Lees hier al onze artikelen over het kopen van jouw nieuwe huis zodat je goed beslagen ten ijs komt: FNCE Wonen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.