Huis kopen, wat te doen?

Huis kopen, wat te doen?

Een huis kopen is natuurlijk een enorme stap. Dit kan best overweldigend zijn. Een overzichtelijk lijstje kan soms heel veel rust geven. Dit is precies wat we jou gaan geven in dit artikel. Wat moet je allemaal regelen als je een huis wil kopen?

Hypotheek adviseur

Bij het kopen van een huis zijn er veel mensen die een hypotheek adviseur nemen. Deze legt in Jip en Janneke taal uit wat er precies geregeld moet worden en controleert jouw stukken voordat deze naar de bank gaan. Het is natuurlijk super handig om iemand te hebben die met je meekijkt tijdens het aanvragen van je hypotheek. Uiteraard doet zo’n adviseur dit niet gratis.

Wat kost een hypotheek adviseur?

Wat een hypotheek adviseur precies kost hangt af van de adviseur maar vooral van je situatie.

Als je een starter bent ben je meestal het voordeligste uit. Wanneer je je eerste woning koopt is je financiële situatie vaak nog vrij overzichtelijk. Een tarief vanaf 1750 euro is normaal bij het kopen van je eerste huis.

Ben je een doorstromer en koop je dus je tweede of misschien wel 5e huis? Je kunt nu op iets hogere kosten rekenen. Een hypotheek adviseur zal in dit geval ongeveer 2250 euro vragen.

Ben je een ondernemer? Dit kan zaken een stuk ingewikkelder maken. Vaak moeten er ook gegevens van het bedrijf betrokken worden in het aanvragen van de hypotheek. Dit kan voor een hoger prijskaartje zorgen. Houd er als ondernemer rekening mee dat de hypotheek adviseur ongeveer 2750 euro gaat rekenen. Dit kan nog oplopen als je je zaken niet direct op orde hebt. 

Tip: Als je ondernemer bent is het handig om een goede boekhouder of accountant te betrekken in de hypotheek aanvraag. Banken en hypotheek adviseurs zijn over het algemeen gek op een handtekening van een betrouwbare accountant. Uiteraard kost dit ook geld alleen dit kan wel een hoop werk besparen. Als de bank bijvoorbeeld jaarcijfers van je bedrijf wil zien of een verklaring dat er geen schulden in het bedrijf zitten heeft een boekhouder of accountant de stukken hiervoor vaak binnen handbereik.

Is een hypotheek adviseur verplicht?

Een hypotheek adviseur is in de meeste gevallen verplicht. In sommige gevallen kun je mits je kunt aantonen dat je over voldoende kennis beschikt zonder hypotheek adviseur een hypotheek aanvragen. Vaak moet je hiervoor wel een financiële achtergrond hebben. 

Over het algemeen is dit dus vooral weggelegd voor mensen met een financiële achtergrond of bijvoorbeeld vastgoed handelaren.

Voor de meeste mensen is een hypotheek adviseur dus wel verplicht.

Onafhankelijke hypotheek adviseur

Je kunt kiezen voor een onafhankelijke hypotheek adviseur maar je kunt ook een hypotheekadviseur kiezen van de bank zelf. Je kunt dus bijvoorbeeld een hypotheek aanvragen bij de ING en een hypotheek adviseur van de ING nemen. Dit heeft een voordeel. Vaak liggen de kosten voor de hypotheekadviseur een stuk lager. 

Maar is het dan verstandig om een hypotheekadviseur van de bank te nemen? Meestal niet. In 9 van de 10 gevallen verdient een onafhankelijke adviseur zichzelf terug door te onderhandelen over de voorwaarden van de hypotheek. Als een onafhankelijke hypotheek adviseur een rente kan bedingen van 2,6% en de bank zelf van 2,8% kan dit flink in de papieren gaan lopen. Daarom is het over het algemeen slimmer om een onafhankelijke adviseur te nemen welke rentes kan opvragen bij verschillende hypotheekverstrekkers.

Wat heb je nodig?

Zodra je een hypotheek adviseur gevonden hebt heeft deze stukken nodig om inzicht te krijgen in jouw financiën. Het is aan te raden om het liefst nog voordat je in gesprek gaat met je adviseur de volgende stukken op orde te hebben. Dit scheelt tijd in je hypotheek aanvraag. Als de bank ergens over valt kan het best zijn dat de tijd goed kunt gebruiken. Je zou dus onderstaande stukken alvast kunnen verzamelen in een mapje op je computer zodat als je adviseur hierom vraagt je dit direct toe kunt sturen.

Deze stukken moet je in ieder geval paraat hebben:

  • Kopie paspoort voor en achterkant
  • Recente salarisstrook
  • Werkgevers verklaring
  • Bewijs van salaris storting
  • Bewijs eigen middelen voor het betalen van de kosten koper

Werkgevers verklaring

Een werkgevers verklaring is een document welke je samen met je werkgever moet invullen. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven wat voor functie je hebt, wat voor soort contract (vast, flexibel, bepaalde tijd) een gedeelte over leningen etc etc.

Een model werkgeversverklaring kun je hier vinden: Model werkgeverdverklaring NHG

Met bovenstaande gegevens kom je al aardig goed beslagen ten ijs. De hypotheekverstrekker kan naar aanleiding van deze gegevens ook aardig inschatten of je een hypotheek kunt krijgen en zo ja, hoeveel je zou kunnen lenen. Met deze informatie kun je op zoek gaan naar je nieuwe woning. De huizenjacht begint nu echt.

Wellicht (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) ten overvloede. Hier staan huizen te koop bij jou in de buurt:

Funda

Aankoopmakelaar

Voor de aankoop van je huis kun je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar te nemen. Een aankoop makelaar gaat met je mee als je een bezichtiging hebt. Hij of zij kan je op dingen attenderen die je zelf wellicht over het hoofd ziet. Hoe is de constructie van het huis? Wat voor materialen zijn er gebruikt? Is alles recht? Is het brandveilig? Wat zit er qua onderhoud aan te komen? 

Een aankoopmakelaar heeft verstand van de woningmarkt en kan je ook vertellen of een vraagprijs realistisch is en waar de huizen in de buurt voor verkocht worden.

Een aankoopmakelaar is niet verplicht en natuurlijk niet gratis. Wel kan het je behoeden voor grote fouten en kan je huizen zoektocht een stuk comfortabeler worden. Je staat steviger in je schoenen en weet alle in’s en out’s van je potentiële nieuwe woning.

Woning gevonden?

Zodra je een woning gevonden hebt kan het echte aanvragen van de hypotheek beginnen. Om alles concreet te maken heb je nog wat meer stukken nodig.

  • Koopakte woning
  • Taxatierapport woning

Taxatie

De getaxeerde waarde moet altijd minimaal het te financieren bedrag zijn. Je kunt wel meer betalen dan het huis waard is maar dit moet wel uit eigen zak komen. 

Stel je wil een huis kopen voor 200.000 en dit huis word getaxeerd op 175.000 dan zul je de 25.000 (in ieder geval) uit eigen zak moeten betalen. 

Als je een huis wil kopen voor 200.000 en het word getaxeerd op 225.000 kun je wellicht nog een kleine verbouwing mee financieren. Uiteraard kan je adviseur je hier meer over vertellen.

Ook kan je adviseur op dit moment een hypotheekvoorstel doen. Hier kun je in lezen wat je per maand gaat betalen, hoeveel daarvan rente is en wanneer je huis helemaal is afbetaald.

De taxatie kost tussen de 350 en 800 euro.

Bouwtechnische keuring

Bouwtechnische keuring

Je kunt in overeenstemming met verkopende partij een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Bij een bouwtechnische keuring word het hele huis gecontroleerd en worden reparatie/renovatie adviezen gegeven. Als er iets mankeert aan het dak of als de kozijnen verrot zijn is dit wel erg fijn om van te voren te weten. Hier kom je achter tijdens de bouwtechnische keuring.

Een bouwtechnische keuring is niet verplicht. Soms is het wel (zeker als je twijfels hebt) verstandig om dit te doen. Als je bijvoorbeeld een jaren 30 woning koopt waar veel onderhoud achter weg kan komen is het goed om van te voren te weten wat er aan zit te komen. Eventueel kun je ook nog dingen laten repareren door de verkopende partij of gebreken meenemen in je onderhandeling.

Raak niet in paniek als er een hele lijst uit je bouwtechnische keuring komt. Er word grondig gecontroleerd. Niet alle aandachtspunten behoeven ook direct reparatie. Ook word er vaak met een dubbele pen geschreven. Als er bijvoorbeeld een lekkage geconstateerd word welke volgens het rapport 3000,- kost om te verhelpen zou het best kunnen dat een vakman in jouw omgeving dit voor 2500,- doet. Het is dus een indicatie. Je besluit uiteindelijk zelf wat je hiermee doet.

Over het algemeen betaal jij zelf de bouwtechnische keuring. Een bouwtechnische keuring kost meestal tussen de 300 en de 600 euro.

Besparen op de kosten

Een huis kopen is al duur genoeg. Je kunt flink besparen door goed te shoppen voor de partij die de taxatie en of bouwtechnische keuring doet. Zoals hierboven al beschreven kunnen prijzen flink uit een lopen.

Besparen op je hypotheek adviseur is wellicht een minder goed idee. Het is verstandig om zaken te doen met een partij waar je zelf vertrouwen in hebt. De hypotheek adviseur moet voor jou een zo goed mogelijke deal regelen. Een goede adviseur verdient zijn geld eigenlijk altijd terug.

Huis kopen checklist

Hier nog even een checklist zodat je weet wat je in ieder geval moet gaan regelen de komende tijd:

Nog vragen over 1 van bovenstaande punten? Reageer gerust onder dit bericht en we zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

Lees hier onze andere artikelen over Wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.