Is een verkoop makelaar verplicht?

Is een verkoop makelaar verplicht?

Wat doet een verkoopmakelaar? 

Is een verkoop makelaar verplicht? Een makelaar regelt alles omtrent de verkoop van je huis. Er is een hoop dat geregeld moet worden zoals onder andere:

  • Waardebepaling
  • Tips geven voor het sneller en duurder verkopen van je huis
  • Fotograaf regelen
  • Het huis op Funda zetten
  • Open huis organiseren
  • Promoten via eigen kanalen zoals een website en social media
  • Een te koop bord in de tuin zetten
  • Onderhandelen met eventuele kopers
  • Het maken van een koopcontract
  • Toezicht houden op de overdracht

Zoals je ziet is verkopen van een huis meer dan alleen een paar foto’s maken met je iPhone. Een makelaar heeft dit traject al zo vaak doorlopen dat ze expert zijn op dit gebied. Hierdoor kan het heel goed zijn dat een verkoop makelaar zichzelf terug verdient.

Wat kost een verkoop makelaar?

Een makelaar werkt met een Courtage. Dit is een deel van de verkoopprijs van een huis. Meestal is dit tussen de 1,5 en 2,5 procent van de verkoopprijs. Sommige makelaars rekenen ook nog andere kosten zoals opstart kosten etc. Informeer altijd goed naar wat er wel en niet gefactureerd word nadat je huis verkocht is. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Is een makelaar verplicht?

Nee, je kunt tegenwoordig de verkoop van je huis ook zelf regelen. Dit kost je wel een hoop tijd en moeite maar als je dit leuk vind kun je heel veel geld besparen. 

Online makelaar

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde online makelaar. Deze regelt bijvoorbeeld alleen de plaatsing op Funda of maken een omschrijving zodat je huis sneller verkocht word. Dit kan voor veel mensen een mooie middenweg zijn. Je betaald niet de hoofdprijs maar hebt op sommige momenten toch een professional achter de hand.

Een online makelaar rekent vaak tussen de 300 en 800 euro afhangende van het wat je precies wil uitbesteden.

Is een makelaar aan te raden?

In de meeste gevallen wel. De 1,5 tot 2,5 procent zal een goede verkoper altijd terug verdienen door tips te geven om je huis extra aantrekkelijk te maken en goed te onderhandelen met eventuele verkopers. Ook kan de makelaar tijdens het onderhandelingsproces adviseren waar je wel en niet mee akkoord moet gaan. Ook heeft een makelaar vaak goede contacten in de regio. Zo zou je kunnen besparen door een goedkopere notaris te vinden of kan de makelaar je huis verkopen aan klant of klant van een andere makelaar.

Wel is het belangrijk om te kiezen voor een makelaar waarbij je je op je gemak voelt. Het is tenslotte niet een pak suiker dat je verkoopt. Het gaat om serieuze bedragen en je moet wel het vertrouwen hebben dat de makelaar jou helpt om zoveel mogelijk uit de verkoop te halen. Ook is het zoals eerder vermeld van belang om goed te overleggen welke kosten er gerekend worden. Meestal is een courtage alleen meer dan genoeg maar sommige makelaars rekenen bijvoorbeeld ook nog losse opstart kosten of berekenen de kosten van een Funda plaatsing door. 

Lees hier al onze blogs over wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.