Wat kost een hypotheek adviseur?

Wat kost een hypotheek adviseur?

Als je een huis wil gaan kopen moet er heel veel geregeld worden en de kans is groot dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Je kunt hiervoor een hypotheek adviseur inschakelen. Deze weet over het algemeen precies wat er geregeld moet worden om een huis te kunnen kopen. 

Uiteraard doet een hypotheek adviseur dit niet voor niets. De hypotheek adviseur rekent een bedrag voor de uitleg en het contact met de bank. De hypotheek adviseur verstrekt de hypotheek dus niet maar is alleen de tussenpersoon.

Wat kost een hypotheek adviseur?

Een hypotheek adviseur kost meestal tussen de 1500 en de 3000 euro. Het bedrag hangt erg af van je eigen situatie. Een starter met een vaste baan bij de belastingdienst en voldoende spaargeld heeft vaak een simpele financiële situatie. Deze zal dus ook een stuk minder betalen dan een zzp’er die al een huis heeft en wat minder financiële middelen. 

  • Starter met vaste baan – 1500-2000
  • Tweede woning kopen – 2000-2500
  • Ondernemers – 2500-3000

*Let op: dit is een indicatie van wat je kunt verwachten. Deze bedragen zijn niet vast.

Je spreekt altijd van te voren af wat een adviseur rekent. Dit is belangrijk zodat hier achteraf geen discussie over kan ontstaan. Vaak is het ook een goed idee om adviseurs te vergelijken. Op deze manier weet je zeker dat je niet te veel betaald.

Hypotheek advies financieren 

Kun je hypotheek advies ook meenemen in de financiering? Nee. In de meeste gevallen is dit niet mogelijk. In het verleden was het mogelijk om bijna alle kosten omtrent het kopen van een huis (kosten koper) mee te financieren. Tegenwoordig moet je dit eigenlijk altijd zelf hebben. Op deze manier is de kant dat je huis onder water (de hypotheek is hoger dan de waarde van het huis) komt te staan een stuk kleiner. Het is tegenwoordig mogelijk om maximaal 100% van de waarde van het huis te financieren.

Online hypotheek advies

Je kunt ook kiezen voor een online hypotheek adviseur. Dit is een stuk goedkoper. Zeker als je een simpele financiële situatie hebt kan dit interessant zijn. Je mist hierbij wel een stukje persoonlijk contact. Een normale hypotheek adviseur is vaak ook wat makkelijker te benaderen. Je weet met wie je te maken hebt en kunt makkelijk even bellen of een Whatsappje sturen als ergens onduidelijkheid over is. Daarnaast kun je onder het genot van een bakje koffie de hele situatie rustig doorspreken. Daarom kiezen veel mensen toch voor een ‘’echte’’ hypotheekadviseur. 

Voorbeelden van online hypotheekadviseurs zijn Ikbenfrits of Hypotheek24.

Is een hypotheek adviseur verplicht?

Meestal wel. In de meeste gevallen is een hypotheek adviseur verplicht. Als je zelf een financiële achtergrond hebt kun je soms een hypotheek afsluiten zonder tussenkomst van een adviseur maar in de meeste gevallen is een adviseur verplicht.

Hypotheek kosten aftrekken

Meestal zijn de kosten voor hypotheek advies aftrekbaar van de belasting. Je betaald bij de koop van een huis bijvoorbeeld 2% overdrachtsbelasting. Dit bedrag kan flink oplopen maar hier kun je aan het einde van het jaar een gedeelte van terug krijgen. Dit kun je mooi gebruiken om je buffer weer op te bouwen.

Lees hier al onze blogs over wonen.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.