Hoe maak je rendement?

Veel mensen hebben in 2020 meer geld overgehouden omdat ze het niet konden besteden aan restaurantbezoek of vakanties. Het spaartegoed is dan ook behoorlijk gestegen. Toch is het lastig om het spaartegoed te laten renderen.

Belasting box 3
De fiscus berekent volgens een schijventarief in box 3 een fictief rendement. Over dit rendement is 30 procent belasting verschuldigd. Hoe hoger het vermogen hoe hoger het fictief rendement en belasting. Hierbij komt ook mogelijk een negatieve rente die de banken in petto hebben. Veel banken gaan een negatieve rente berekenen bij een spaarsaldo van €100.000 of €150.000 van 0,5 procent. Dit betekent naast de rekening van de fiscus een nota van minimaal €500.

Inflatie drukt rendement
Het rendement van sparen was overigens al jarenlang verlieslatend. Geld wordt door inflatie minder waard. Als het percentage van de inflatie hoger is dan de spaarrente is er een negatief rendement. De inflatie was gemiddeld over een lange periode zo’n 1,9 procent.

Alternatieven voor sparen
Mensen met een aanzienlijk vermogen zoeken dan ook naar een ander middel om rendement te maken. Dit kan door beleggen in aandelen, indexfondsen of ETF’s, bitcoins of andere crypto munten of door het kopen van vastgoed. Dit kan een vakantiewoning zijn of vastgoed wat verhuurd wordt. Er zijn hypotheekverstrekkers zoals vastgoedhypotheek.nl die hypotheken aanbieden voor woningen die niet zelf bewoond worden of als tweede woning.

Eigen inleg noodzakelijk
Bij de hypotheek gelden andere criteria als bij eigen bewoning van een pand. Er wordt verwacht dat er meer geld door de eigenaar wordt ingebracht. Veel hypotheekverstrekkers verlangen een minimale inbreng van zo’n 20 tot 25 procent. Natuurlijk dient er voldoende ruimte te zijn om de hypotheek plus rente terug te betalen. Het inkomen wat de tweede woning oplevert wordt meegenomen zoals huuropbrengsten.

Mensen met een tweede of meerdere woning verwachten een winstopbrengst bij een verkoop. Vanwege de woning schaarste gaan veel gemeenten onderzoeken om woningen die als beleggingsmotief worden gekocht, te verbieden. Kopers die de woning willen kopen voor eigen gebruik hebben voorrang.

Dit is een gesponsord artikel.

Categorieën: z Alle artikelen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *