Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 25 – Soms mag nieuw ook toch?

Welkom bij weer een nieuwe column op deze Vaderdag! Vorige week heb ik een blik geworpen op mijn financiële doelen. Zijn ze nog haalbaar? Moeten ze aangepast worden, of juist niet? Deze week bestaat mijn column uit twee onderdelen namelijk: wat het kost om een minuscuul balkon wat op te leuken, en mijn interview met vice.com.

Vies balkon

De afgelopen drie jaar heb ik niet echt veel tijd doorgebracht op mijn balkon. Voornamelijk omdat het van glas is gemaakt en een beetje zonlicht lijkt het voelen alsof je een insect onder een vergrootglas bent. Het is alleen te harden in de ochtend en in de avond, als de zon onder is. Toevallig was ik deze week bij mijn buren op de hoogste verdieping. Zij hebben een weerstation en het was op dat moment 46°C!!!! Ik bedoel maar.

Maar toch heb ik besloten er wat van te maken. Ik wil er wat meer tijd op doorbrengen en het wat meer aantrekkelijker maken is een goed begin. Natuurlijk begin ik als elk ander mens op pinterest. Maar als je dan alles bij elkaar op telt en uit gaat rekenen want zo’n amazing balkon kost dan schrik je je dood. Dus ik besloot voor iets anders te gaan.

Ik begon natuurlijk met het opruimen en schoonmaken van mijn balkon. Oude setje wat helemaal kapot ging en waar ik niet meer op durfde te zitten over de reling gegooid en naar de milieustraat gebracht. Vervolgens flink wezen boenen (volgens mij is dit de 2e keer in 3 jaar dat ik mijn ramen lap). Het resultaat mocht er wezen en ik werd gelijk enthousiast.

Vervolgens heb ik met mijn moeder een leuke nieuwe bank uitgezocht met kussens en wat leuke accessoires. Wat heb ik hier tot nu toe aan uitgegeven?

Palletbank Leen Bakker €149,-
Pallet kussens Gamma €75
Accessoires Action €29,83

Totaal €253,83

Onder de accessoires vallen onder andere een buiten vloedkleed, een tafeltje, lampjes, windlicht en een leuk gietijzeren bakje voor plantjes.

Is de transformatie van mijn balkon dan nu compleet? Nee helaas niet. Ik wil eigenlijk nog heel graag riet langs het glas in de hoop dat het wat van de warmte tegenhoud. Ik wil een afscheiding aan de kant van mijn buren waar ik dan eventueel die lichtslinger aan op kan hangen. Ook verkopen wij op mijn werk nu echt een hele leuke olijfboom. Totale kosten van deze 3 items: €90,-

Dat is best wel veel geld

Wat ik tot nu toe heb uitgegeven en wat ik nog van plan ben om uit te geven zorgen wederom voor een dubbel gevoel. Ik wil heel graag mijn woongenot vergroten door ook tijd op mijn balkon door te brengen deze zomer. Maar aan de andere kant denk ik aan die €250 die ik al heb uitgegeven hieraan en hoe ik dat bedrag ook had kunnen aflossen. Dan was ik nog eerder van mijn schulden af geweest. Ik lees soms verhalen van mensen die theezakjes drogen, 4 dagen droge pasta eten of filterzakjes 3x gebruiken. Zo ben ik dus niet. Ik doe er alles aan om te besparen maar ik weet ook dat ik niet alles moet laten voor de toekomst, ik moet nu ook een beetje leven en genieten. En ik geniet echt van mijn nieuwe stevige bank. Mijn super dikke kussens waar ik echt heerlijk op kan zitten en liggen en mijn nieuwe vloerkleed.

Ik heb er geen spijt van en ik zal er ook geen spijt van krijgen als ik die laatste items ga kopen die ik graag wil, maar het zit wel constant in mijn gedachten. En dat is soms moeilijk. Ik moet mentaal toch een bepaalde stap zetten om ook echt te kunnen genieten van de spullen die ik na zorgvuldige gedachten heb gekocht. De truc voor mij? Ik benoem hardop wat ik allemaal niet heb gekocht maar wel had willen hebben, ook al had het op de lange termijn geen invloed op mijn geluk. En ik weet zeker dat ik óók op de lange termijn enorm ga genieten van mijn new improved balkonnetje!

Willen jullie binnenkort de foto’s zien? Volg mij dan op Instagram: mijneigenschuld.

Mensen weten mij te vinden

Mensen weten mij te vinden. Ik ben tot nu toe benaderd door de telegraaf, nu.nl en vice.nl. Het artikel van de telegraaf heb ik met jullie gedeeld! Dat was de eerste keer dat ik echt een interview deed voor een krant! Nu.nl heb ik zelf benaderd. Zij hadden een bericht gepost dat zij op zoek waren naar mensen met schulden/of schulden hadden en of zij bereid waren hun verhaal te delen. Ik reageerde dat ik dat wel wilde. Een artikel op de site met gevolg en een heleboel reacties van mensen die mij niet kennen. Waarvan een kwart ongeveer positief was en driekwart negatief. Onder andere de reactie: “ik zou mijzelf van mijn leven beroven als ik zoveel schuld had”. Mijn eerste gedachte: “maar goed dat ik die schuld heb en niet deze mevrouw”. 

En nu is vandaag het artikel van vice.com uitgekomen. Ik ben benieuwd naar de reacties op dit artikel. De meeste zullen wel weer negatief zijn, maar ik ben te nuchter om erdoor beïnvloed te worden. Ja op een positieve manier. Deze mensen kennen mij niet, en ik hen niet, maar mijn eerste reactie is gelijk: ik zal je wel even een poepie laten ruiken! Ook al zullen deze mensen mijn poepie waarschijnlijk nooit ruiken…

Maar dit interview was een positieve ervaring. Er kwam zelfs een professionele fotograaf om een originele foto te maken! Deze arme moest 2,5 uur reizen om vervolgens in 20 minuten verschillende foto’s te maken om vervolgens weer 2,5 uur terug te reizen. Maar het was een leuke ervaring! Trouwens de foto staat op mijn Instagram pagina: mijneigenschuld.

Maar waarom kies ik ervoor om interviews te geven en mijzelf bloot te stellen aan mensen die mij niet kennen, maar wel denken dat ze een mening kunnen vormen over mij? Openheid. Er heerst zo’n taboe over het hebben van schulden. Als ik de verhalen van andere mensen lees, of succesverhalen dan haal ik daar alleen maar inspiratie uit. Het helpt mij zelf om verder te gaan, om door te zetten. En ik hoop dat ik dat ook voor andere mensen doen. Dat mijn verhaal anderen mensen helpt om open te zijn naar de buitenwereld. Wellicht lezen toekomstige studenten mijn verhaal en zien zij een waarschuwing. Als ik één iemand kan helpen met mijn verhaal dan is dat mij alles waard!

Ik wens jullie een hele fijne zondag, voor alle vaders een hele fijne Vaderdag en volgende week ben ik er weer!

Wil je zelf ook bezig met besparen? Lees hier tips om te besparen op je vaste lasten.

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld


1 reactie

Suzanne · juni 20, 2021 op 11:41 am

Ik lees dat je schrijft dat er veel negatieve reacties kwamen op je artikel op nu.nl. Nu was ik nieuwsgierig naar wat er dan precies gezegd werd dus ik heb 102 reacties doorgelezen maar ik zie ze niet. Uiteraard wel die ene van die mevrouw die dacht dat het leven voorbij zou zijn met zo’n grote schuld, maar dat was het eigenlijk wel. Mis ik iets of valt het wel mee met de verdeling van de reacties (kwart positief, driekwart negatief)?

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *