Mijn eigen schuld

Mijn Eigen Schuld

Over mijn persoonlijke schulden

Week 32 – Een nieuwe inkomstenbron

Hallo allemaal! Het is weer zondag en dat betekent tijd voor een nieuwe column. Deze week ga ik het met jullie hebben over een nieuwe inkomstenbron: een nieuwe baan waar ik meer uren maak en meer loon krijg. Ben je benieuwd? Blijf vooral lezen!

Albert Heijn

Eind juni 2019 ben ik begonnen met werken bij de Albert Heijn op de brood- en deli afdeling. Ik kreeg eerst een contract van 24 uur. Dat heb ik later verlaagd naar 18 uur omdat ik er een baan bij kreeg in het onderwijs. Helaas was dit maar een tijdelijke baan. Toen het schooljaar ten einde liep ging een collega weg en kon ik mijn contracturen verhogen naar 32 uur. Het is ook rond deze tijd dat mijn inkomsten flink achteruit gingen (onderwijs betaald nu eenmaal beter) en ik echt mijn financiële situatie onder handen moest nemen. Ik begon met een contract voor 7 maanden en daarna heb ik nog twee keer een jaarcontract gekregen. Mijn laatste jaarcontract eindigt januari 2022.

Geen vast contract

Ik wist vanaf het begin al dat ik nooit een vast contract zou krijgen. Het is nou eenmaal de supermarktbranche en dat betekent dat ik gewoon te duur ben en voor mij 10 anderen. Ook al hebben we nu een personeelstekort en is het lastig om voor doordeweeks mensen te krijgen, ook voor het weekend trouwens. Toch weet ik zeker dat ik geen vast contract krijg. Dus ik had twee opties:

 1. Sparen als een malle. Ontslagen worden in januari, WW uitkering aanvragen en in zes weken tijd mijn spaargeld opmaken aan mijn vaste lasten omdat het een poosje duurt voordat je je eerste uitkering krijgt.
 2. Alvast zoeken naar een nieuwe baan.

Ik besloot om allebei te doen. Dus eind juli heb ik al mijn ‘extra’ schulden afgelost en houd ik alleen mijn studieschuld nog over. Stoppen met extra aflossen en eerst een goede buffer opbouwen. Ondertussen heb ik gereageerd op twee vacatures. Leidinggevende bediening in de horeca voor 38 uur. En leidinggevende restaurant bij de plaatselijke Intratuin ook voor 38 uur. Ik wist wel dat ik alleen zou gaan reageren op vacatures met meer verantwoordelijkheid, meer uren en meer loon. 

De lachende koe

Dus ik heb op beide vacatures gereageerd met een sollicitatie. Op vrijdagavond rond 19.30 de sollicitatie van de lachende koe verstuurt, en twee uur later kreeg ik al een reactie. Of ik dinsdag op gesprek kon komen. Nou toevallig kon ik dat. Dus dinsdag kwam en ik ging naar het restaurant. Daar hebben we gesproken over de baan, mijn ervaring en nog een heleboel anderen dingen. Toen was de vraag: wanneer kun je beginnen? En ik was aangenomen. Ik heb die middag gelijk mijn baan opgezegd bij de Albert Heijn. Iedereen baalde, maar ze snapte dat ik op zoek was gegaan naar iets anders. Vervolgens alles geregeld. Mijn contract bij de Albert Heijn eindigt per 12 september (van 4 tot 12 september nog een week vakantie) en vanaf 13 september ga ik beginnen met mijn nieuwe baan, in een nieuwe functie.

Betere voorwaarden

Deze nieuwe baan is op een heleboel fronten een stuk beter dan mijn huidige baan.

 • Meer uren (was 32 bij AH, nu 38).
 • Meer verantwoordelijkheid, eerst gewoon een verkoopmedewerker, nu leidinggevende bediening.
 • Meer loon. Tijdens mijn proefperiode verdien ik eerst minimumloon en wanneer ik het goed doe gaat na twee maanden mijn loon omhoog.
 • Niet meer om 4 of 5 uur mijn bed uit.
 • Vaste vrije dagen en werkdagen/uren.
 • Een baas die mij kent en voor wie ik geen nummer ben zonder gezicht.

Zijn er ook nadelen? Zeker.

 • Bij de Albert Heijn werkte ik gemiddeld 1 zaterdag per maand. Nu werk ik het hele weekend, elk weekend.
 • Geen kerst meer vieren met kerstmis want ik moet sowieso werken. Tevens ook alle andere feestdagen.

Wegen de voordelen op tegenover de nadelen? Jazeker! Want naast het feit dat ik het enorm naar mijn zin heb bij de Albert Heijn, voornamelijk vanwege de leuke collega’s, is het ook wel weer eens tijd voor wat nieuws.

Maar hoe zit het met het onderwijs?

Ik heb gereageerd op ongeveer zeven vacatures in het onderwijs in april/mei. Van twee kreeg ik überhaupt een reactie. Er waren ongeveer tussen de 40 en 55 sollicitaties binnen gekomen en ik kwam niet door de eerste ronde. Er zijn voor docent geschiedenis nou eenmaal een heleboel gegadigden en maar weinig banen. Het wordt dus ook tijd om ergens anders iets op te bouwen. De lachende koe wordt die plek. Ik hoop het hier echt goed te doen en een carrière op te bouwen. Misschien niet voor altijd, maar zeker voor de aankomende jaren. Ik zal blijven proberen een baan te krijgen in het onderwijs, maar ik wil hier ook wat van maken.

Ik wil 100% geven bij deze baan omdat er doorgroeimogelijkheden zijn. Bij de Albert Heijn, voor minimum loon en weinig doorgroeimogelijkheden is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Ik heb niet zo veel over mijn werkgever omdat ik mij niet gewaardeerd voelde. Hier werk je voor een eenmansbedrijf. Ik werk nauw samen met de eigenaar die mijn naam weet en weet wat ik doe voor haar bedrijf omdat ze het ziet. Bij de Albert Heijn is dat wel anders.

En wat ga ik doen met dat extra geld? Sparen en aflossen natuurlijk! Sneller van mijn studieschuld afkomen en sneller een gezonde buffer opbouwen. En natuurlijk blijven solliciteren in het onderwijs.

Maar voor nu ben ik echt ontzettend gemotiveerd en enthousiast voor deze nieuwe baan. Ik kan niet wachten en ik houd jullie op de hoogte! Voor nu een fijne zondag en tot volgende week!

Lees hier de 18 beste side hustles. De 18 beste side hustles

Op de hoogte blijven van nieuwe columns? Like ons op Facebook. Of volg Charina op Instagram.

Alle ”Mijn eigen schuld” Columns van Charina lezen? Dat doe je hier: Column: Mijn eigen schuld


5 reacties

Bianca Voortman · augustus 15, 2021 op 10:33 am

Hoe loopt het momenteel dan met het afronden van de opleiding en het krijgen van je diploma?
De laatste keer dat dit onderwerp benoemd werd in de columns van je, hoefde je toch nog slechts enkele studiepunten te behalen? (Zo herinner ik me dat ten minste.)

Nu lijkt het net alsof je dat onderwerp in de columns vermijdt; alsof het een heen hangijzer is.

  Bianca Voortman · augustus 15, 2021 op 10:34 am

  Ik bedoel uiteraard “een heet hangijzer”.

Bianca Voortman · augustus 15, 2021 op 10:37 am

Hartelijk gefeliciteerd met de nieuwe baan!

Hellen Rademaker · augustus 15, 2021 op 4:46 pm

Je doet het fantastisch

Monique298 · augustus 15, 2021 op 9:35 pm

Hartelijk gefeliciteerd met je nieuwe baan. Erg fijn dat je meer uren krijgt en meer inkomen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *