Zzp’er, telefoon op de zaak of privé?

Zzp’er, telefoon op de zaak of privé?

Telefoon op de zaak of privé? Stel je voor, je bent zzp’er of hebt een klein bedrijf. Vaak heb je dan een telefoon die je veel gebruikt voor zakelijke doeleinden maar nog niet een speciale telefoon voor het bedrijf. Je hebt dus privé en zakelijk 1 telefoon en 1 telefoonnummer. Maar hoe zit dit dan met de kosten? Moet je dit splitten tussen je privé en zakelijke rekening? Of kun je alles boeken als zakelijke kosten? Of juist helemaal niets? Dit gaan we behandelen in dit artikel.

Privé en zakelijke telefoon

Heb je 1 telefoon en 1 abonnement voor zowel zakelijke als privé gesprekken? Je kunt dan alleen het zakelijke gedeelte aftrekken. Heb je de telefoon nu privé staan? Dan zou je maandelijks of jaarlijks een bedrag naar jezelf kunnen overmaken van je zakelijke rekening naar je privé rekening voor het zakelijke gedeelte van deze kosten.

Wat precies zakelijk is en wat niet is in veel gevallen eigenlijk niet bij te houden. Daarom mag je dit van de belastingdienst wel enigszins schatten. Het moet wel een logisch en kloppend verhaal zijn. De belastingdienst kan eventueel controleren of de kosten redelijk zijn.

Je kunt hier lezen hoe het precies beschreven staat op de website van de belastingdienst. Belastingdienst telefoonkosten

Voordelen van 2 telefoons

Als je 2 telefoons en 2 nummers hebt kun je 1 volledig op de zaak zetten. Deze gebruik je dan ook volledig zakelijk. Je kunt dan nog kiezen voor een goedkoop Sim Only abonnement voor privé gebruik. Het grote voordeel is dat je geen schatting hoeft te maken en je dus voor de belastingdienst altijd goed zit.

Een bijkomend voordeel is dat je je zakelijke telefoon uit kunt zetten op avonden of in het weekend. Zo kun je je werk en privé beter gescheiden houden.

Vaak is het wel iets duurder om 2 telefoon abonnementen te hebben. Echter zijn er veel goedkope opties. Door te vergelijken en te kiezen voor 2 sim only abonnementen kun je vaak voor een relatief scherpe prijs 2 telefoons gebruiken of 1 telefoon met 2 simkaarten.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een schatting te doen van je verbruik om zo een deel van je kosten af te trekken. De kans dat de belastingdienst hier serieus iets van vind is niet zo groot. Het gaat tenslotte om een paar tientjes per maand. Echter moet je het wel kunnen verantwoorden als je het goed. Dit is voor mijzelf reden genoeg om een extra abonnement te nemen. Op die manier weet je zeker dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt. En je hebt het bijkomende voordeel dat je niet op je vrije zondag avond gestoord word door klanten. 

Telefoon op de zaak

Voor het toestel geld eigenlijk hetzelfde als voor het abonnement. Als je je toestel 100% zakelijk gebruikt kun je ook alle kosten van het toestel aftrekken en de telefoon helemaal zakelijk betalen. Als je je privé telefoon gebruikt mag je het zakelijke gedeelte aftrekken.

Lees hier meer over besparen op je telefoonkosten.

Lees hier al onze artikelen over Ondernemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.