Wat zijn kosten koper?

Wat zijn kosten koper?

Met kosten koper worden de kosten bedoelt die komen kijken bij de aankoop van een huis. Een vraagprijs word vaak als volgt beschreven: 225.000 k.k.

Dit wil dus zeggen dat naast de 225.000 de kosten voor de overdracht en andere kosten voor de kopende partij zijn. De verkoper betaald dus niet mee aan notariskosten en dergelijke.

Wat valt allemaal onder k.k.?

De volgende kosten vallen onder kosten koper:

  • Hypotheek adviseur
  • Taxatie
  • Bouwtechnische keuring (optioneel)
  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting

Hoeveel zijn de kosten koper?

Hypotheek adviseur – 1750 tot 2750 euro

Een hypotheek adviseur vraagt vaak tussen de 1750 en de 2750 voor het regelen van je hypotheek. De prijs hangt af van jouw situatie. Koop je in je eentje met een hele goede baan en zonder schulden je eerste huis? Dan zijn de kosten een stuk lager dan dat je bijvoorbeeld ondernemer bent, een partner hebt en nog openstaande schulden of iets dergelijks. Dit is meer werk voor een adviseur en is dus vanzelfsprekend terug te zien in het tarief.

Taxatie – 350 tot 800 euro

Een taxatie kost vaak tussen de 350 en de 800 euro. Het is dus zeker de moeite om even te shoppen voor een betaalbare taxateur. Dit kan je zo een paar honderd euro schelen.\

Bouwtechnische keuring – 300 tot 600 euro

Een bouwtechnische keuring of bouwkundige keuring is niet verplicht. Dit hoef je dus niet per se mee te nemen. Wel is het aan te raden bij vooral wat oudere huizen. Lees hier meer over de bouwtechnische keuring.

Notaris kosten 750 tot 1500 euro

De overdracht van een huis dient bij een notaris plaats te vinden. Meestal kiest de kopende partij de notaris. Hier is het wederom een goed idee om van te voren te informeren wat de kosten van de overdracht zijn. Hier kunnen flinke verschillen in zitten.

Overdrachtsbelasting – 2% van de verkoopprijs

Last but zeer zeker not least moet er overdrachtsbelasting betaald worden. Dit is meestal de grootste kostenpost. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de verkoopprijs. Wanneer je dus een huis koopt van 250.000 euro betaal je 5000 euro overdrachtsbelasting.

Kan ik de kosten koper financieren? 

Nee. Vroeger was het mogelijk om de kosten koper mee te nemen in je hypotheek. Op dit moment is dat niet meer zo. Kosten koper zul je dus uit eigen zak moeten betalen. Over het algemeen zijn de kosten koper in totaal 2,5 tot 3,5% van de koopprijs van de woning. Dit hangt ook deels af van de partijen waarmee je samenwerkt en of je bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring wil laten uitvoeren.

Wat is v.o.n.?

v.o.n. staat voor ‘’vrij op naam’’. Een verkoper kan er ook voor kiezen om een huis of ander vastgoed object vrij op naam te verkopen. Dit houd in dat alle kosten voor de verkopende partij zijn. Dit komt vaak voor bij nieuwbouw projecten. 

Bij een nieuwbouw project is er geen sprake van een overdracht. Daarom hoeft er dus ook geen overdrachtsbelasting betaald te worden.

In de meeste gevallen worden huizen dus k.k. verkocht.

Kosten koper in 2021

In 2021 veranderd er iets aan de kosten koper. Omdat veel starterswoningen worden gekocht door beleggers en starters zo minder kansen hebben op een woning is er een wijziging aangebracht in de overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 kunnen starters onder de 35 jaar oud die een woning kopen onder de 400.000 vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting. Als je zelf in het huis gaat wonen betaal je 0% overdrachtsbelasting. Voor duurdere huizen en kopers boven de 35 geld nog steeds de 2% overdrachtsbelasting.

Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting omhoog naar maar liefst 8%. Als je zelf niet in de aangekochte woning gaat wonen ben je dus een stuk minder voordelig uit.

Verdere uitleg over de overdrachtsbelasting kun je hier vinden: Overdrachtsbelasting per 01-01-2021

Lees hier meer artikelen over Wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.